Geüpdatet op

Ah, artisjok! We eten het niet zo vaak, maar als we er onze zinnen op gezet hebben, dan gaan we he-le-maal loos 🙂

No Milky Way 2 - vegan lunch

No Milky Way 2 - vegan lunch

Ben jij de saaie boterhammen ook zo beu? Check dan zeker ons boek met heerlijke lunchrecepten (warm en koud).

Toegegeven, meestal verorberen we artisjokharten uit een potje. Met name de gemarineerde versie wordt hier met veel smaak naar binnen gespeeld tussen een broodje of focaccia, bij een snelle pasta, of als onmisbare smaakmaker op een pizza. Het is makkelijker en – vooral – sneller dan ze zelf te maken.

Een artisjokhart is namelijk slechts een relatief klein deel van de verse artisjok en meteen ook vrijwel het enige noemenswaardig eetbare. De blaadjes bevatten weliswaar ook vruchtvlees, maar dat is behoorlijk weinig. Té weinig voor de meeste mensen en daarom worden vaak alleen de harten gegeten.

Begrijpelijk, doch een beetje jammer 😉

Zonde van de groente

Hoe weinig vruchtvlees die blaadjes ook bevatten, ze zijn wel zalig lekker! Het is ook gewoonweg jammer om 3/4 van zo’n mooie verse artisjok weg te flikkeren om daar alleen de – nog steeds kleine – kern van over te houden. Dat doet me nogal eens terugdenken aan een stripverhaal van de Smurfen dat ik ooit las. Daarin velden onze blauwe, witgemutste vriendjes een gigantische inlandse eik om uit de kern van die boom uiteindelijk één minuscuul blokfluitje te fabriceren haha! What a waste!

Artisjok in volle glorie

Kortom: als wij verse artisjok willen eten, komt die volledig intact en in volle glorie op tafel! Een hele artisjok presenteert niet alleen heel mooi, het is ook gewoon leuk tafelen. Je kan de blaadjes één voor één plukken, er wat van de vulling of dressing oplepelen en ze – bijna zoals een oester – euh…opslurpen. En na een tijdje kom je dan bij het aller-allerlekkerste gedeelte!

Bovendien vraagt het bereiden van de artisjok in z’n geheel veel minder werk dan wanneer je alleen de kern wil gebruiken. En je kan ze ook nog eens opvullen met wat je verder ook maar lekker vindt. Diverse groenten dus en/of eventueel een passend dipsausje.

Een paar keer per jaar (en dan vooral ‘s zomers) staat er dus gevulde artisjok op ons menu en ik kan je van harte aanbevelen het onderstaande recept eens uit te proberen. Je zal ervan smullen!

Vullen met restjes

De vulling in dit recept is eigenlijk samengesteld uit restjes uit de koelkast. Je kan de artisjok zoals gezegd opvullen met wat je maar wil. Eender welke koude salade met een smakelijke dressing is goed. Je kan hier weinig fout mee doen.

Deze was in ieder geval behoorlijk lekker, dus je kan ‘m gewoon zo proberen. Makkelijk is het ook 😉

Oh ja, de bloem en het citroensap in dit recept is simpelweg om de artisjok te koken. Om de één of andere reden blijft de artisjok na het koken dan mooi van kleur. Je kan ze ook gewoon in water laten garen, alleen slaat ze dan dus een beetje vaalgrijs uit. Als je daar niet om maalt, is dat helemaal prima hé 🙂

Alle groenten voor de vulling en – zéér belangrijk – de artisjokken zelf uiteraard biologisch!

[phxoptin id=1498211942]

Ingrediënten

Voor 2 personen

Voor de artisjok
  • 2 verse artisjokken
  • sap van 1 citroen
  • 70 gram bloem
  • peper en zout
  • 1 el groentebouillon
Voor de vulling
  • 1 grote komkommer – zaadlijsten verwijderd en in kleine blokjes
  • 1 pakje tofu rosso (of een ander ingrediënt met veel smaak) – in kleine blokjes
  • 1 avocado – uitgelepeld en in kleine blokjes
  • 2 aardappels – geschild, gekookt en in kleine blokjes
  • Beetje vers gehakte peterselie en/of bieslook
  • Beetje saus of dressing naar keuze (wij aten er cocktailsaus bij omdat die er nu eenmaal was ;))
  • peper en zout

Lekker smullen van gevulde artisjok
  • Facebook
  • Pinterest
  • Twitter

Bereiding

Voorbereiden artisjok
  1. Breek de steel van de artisjok met de hand af. Zo trek je meteen ook alle (oneetbare) vezels eruit. Wanneer je een mes gebruikt, blijven die gewoon zitten.
  2. Zet een grote kookpot met ruim water op het vuur.  Zodra het water kookt, voeg je de groentebouillon, bloem en citroensap toe. Roer een keer goed door.
  3. Leg de hele artisjokken in het kokende water en plaats er vervolgens een (kleiner dan de diameter van de kookpot) bord bovenop. Dit voorkomt dat de artisjokken blijven bovendrijven en ze niet overal tegelijk gaar worden. Laat de artisjokken zo’n 40-45 minuten koken op een matig vuur (Ze zijn gaar als je met een vork makkelijk doorheen de onderkant kan prikken).
  4. Haal ze uit het water en laat ze een half uurtje uitlekken en afkoelen.
  5. Plaats elke artisjok op een bord en spreid voorzichtig de blaadjes tot je bij de kern komt. Daar zie je allemaal draderige (oneetbare) vezels die je met de hand makkelijk kan ‘uittrekken’. Onder al die vezels zit het hart en dus het lekkerste deel.
Voor de vulling
  1. Meng alle ingrediënten in een kom. Roer er een beetje saus of dressing door en kruid naar smaak met peper en zeezout.
  2. Lepel de vulling tussen de openstaande blaadjes. Eventueel kan je er nog wat extra dressing bovenop doen.
  3. Serveren en aanvallen! 😉

Laat me zeker weten wat je ervan vond! Of heb je nog andere recepten voor de vulling of de bereiding? Maak iedereen dan blij door het hier onderaan te posten 🙂

Alvast bedankt!