Gnocchi recept

Laatst geüpdatet:
Gnocchi maken recept

Rara; het is Italiaans maar geen echte pasta…? Gnocchi!

Gnocchi heeft effectief een pasta-achtige textuur maar wordt gemaakt van aardappelen in combinatie met bloem. Je zou er verschillende kruiden aan kunnen toevoegen, maar laten we het deze keer houden bij het basisrecept 🙂

In plaats van aardappelen wordt er soms ook zoete aardappel, pompoen, courgette gebruikt. Een heerlijke gnocchi gemaakt van courgette kan je gaan eten bij All About Eve in Hasselt.

Gnocchi maken

Dit bijzondere aardappelgerecht is sowieso lekker, maar wordt pas echt heerlijk als het zwemt in de saus en – wat mij betreft – gegeten wordt met flink wat groenten. Tomatensaus (zie erg smakelijke foto onderaan) is het meest voor de hand liggend, maar er zijn genoeg opties om uit te proberen.

In tegenstelling tot andere zelfgemaakte pasta vraagt gnocchi overigens niet veel handigheid of buitensporig veel geduld. Een pluspunt.

Je kan eventueel meteen een hele voorraad maken en de gnocchi in de vriezer bewaren. Ideaal voor een snel gerecht!

Wist je trouwens dat de streepjes in gnocchi een functie hebben? Het zorgt ervoor dat de saus beter aan de gnocchi blijft plakken.

Recept Gnocchi

ingrediënten

 • 750 gram aardappelen
 • 200 bloem/meel
 • 1 el olijfolie
 • 1 el edelgistvlokken
 • peper en zeezout

Bereiding

 1. Schil de aardappelen, snij de grote in stukken en kook ze gaar in licht gezouten water. Giet af (maar bewaar het kookvocht) en laat 10 minuten afkoelen.
 2. Pureer de aardappelen zonder water of een andere vloeistof toe te voegen. Voeg enkel de olijfolie toe. Meng de edelgistvlokken en bloem en doe deze onder de puree en kruid naar smaak met peper en zeezout. Kneed verder met de handen tot een elastisch deeg.
 3. Strooi wat bloem over een glad oppervlak. Neem een kleine handvol deeg en rol het uit tot een worst van ± 1 cm dik. Snij telkens op 2 cm een stukje deeg af en vorm er een ‘eitje’ van. Ga zo door tot alle deeg is opgebruikt.
 4. Druk met een vork een paar streepjes in elk balletje gnocchi.
 5. Breng het kookvocht van de aardappelen opnieuw aan de kook. Schep de gnocchi (niet allemaal tegelijk) in het water en laat ongeveer 2 minuten koken, of tot de gnocchi vanzelf komen bovendrijven.

Tip: Schep de gnocchi voor het serveren al door de saus.

gnocchi met tomatensaus

6 gedachten over “Gnocchi recept”

 1. Heel leuk en simpel recept, ik heb ze net gemaakt! Redelijk wat werk maar inderdaad niet moeilijk 🙂 Eén klein puntje in je receptenlijst is misschien een beetje verwarrend (voor mij althans): er staat ‘gistvlokken’, dus ik heb er gewone droge gist bij gedaan haha! Ik bekeek de video pas later en daar kwam ik erachter dat het edelgist moest zijn 😉

  Beantwoorden

Plaats een reactie