Waarschijnlijk eet men al sinds mensenheugenis knolselderpuree, maar het was gek genoeg de eerste keer voor me. Inmiddels is duidelijk dat die nu wel vaker op het menu zal staan ten huize De Kock-Aerts. En dan vooral vergezeld van deze heerlijke groentekroketjes (die men nog niet sinds mensenheugenis eet).
Bij mijn bordschikking dacht ik in eerste instantie; ‘Eat this…Sergio Herman!’. Wat later blijkt dat ik het toch beter bij kinderfeestjes kan houden 😉
Nog steeds mooi hoor (ahum)
Voor 4 personen:
Groentekroketjes:
- 3 wortels
- 2 preiwitten
- 4 kleine groene of witte selderstengels (of 2 grote)
- 4 sneden volkoren brood – verkruimeld
- 1 el mosterd
- 4 el bloem
- 3 el paneermeel + extra om te garneren
- peper en zout – naar smaak
Knolselderpuree:
- 1 knolselder (± 500 gr)
- 1 kg aardappelen
- 1 sjalotje
- 1 el sojamargarine – bakken en braden
- 1 dl water
- 1 dl sojaroom
- 2 el peterselie
- 1 dl sojamelk – ongezoet peper en zout – naar smaak
Extra benodigdheden: Friteuse
Groentekroketjes:
- Schil de wortels en de selderstengels. Snij alle groenten jullienne (aka: zo fijn mogelijk) en doe ze in een grote kom
- Voeg de overige ingrediënten toe en meng alles met de handen flink door elkaar tot je een dikke coherente massa hebt. Voeg eventueel nog wat bloem toe om te verstevigen. Kruid af met peper en zout en laat de kroketjes een half uurtje opstijven in de koelkast.
- Vul een diep bord met wat paneermeel
- Kneed kleine stevige worstjes van het deeg (8 tot 10 stuks) en haal ze voorzichtig door het paneer. Leg ze opnieuw een half uurtje in de koelkast opstijven.
No Milky Way 2 - vegan lunch
Ben jij de saaie boterhammen ook zo beu? Check dan zeker ons boek met heerlijke lunchrecepten (warm en koud).
Knolselderpuree:
- Schil de aardappelen en de knolselder en snij ze in kleine blokjes. Pel en snipper de sjalot.
- Kook de aardappelen in licht gezouten water gaar.
- Neem een andere pot en smelt daarin de margarine. Voeg de sjalot toe en laat 1 minuut stoven. Doe hetzelfde met de knolselder.
- Overgiet de knolselder met het water. Zet het deksel op de pan en laat 5 minuten sudderen. Haal het deksel van de pan en laat verder garen tot alle vocht verdampt is. Zet het vuur wat lager en laat de stukjes knolselder verder bakken tot ze mooi lichtbruin zien en beetgaar zijn.
- Giet ondertussen de aardappelen af en pureer ze direct (zonder toevoegingen).
- Voeg de knolselder bij aardappelpuree en meng het geheel goed door elkaar. Meng de sojaroom, de melk en de peterselie onder de puree en kruid het geheel af met peper en zout.
Afwerking:
- Verhit de friteuse tot 180 graden. Bak de kroketjes gedurende 2 minuten in het vet. Laat ze even uitdruipen op wat keukenpapier.
- Schep een flinke lepel van de aardappelpuree op je bord en schik de groentekroketjes ertegenaan.
- Wees bovengemiddeld trots op je creatie
- Kom er uiteindelijk achter dat je in feite een soort van konijn hebt gemaakt
- Blijf lachen (en/of maak je kinderen blij), doch overweeg een cursus bordschikken;-)
Extra tip: Als je een trouwe viervoeter in huis hebt…plaats het bord niet onbewaakt op de grond voor een foto. Ze lusten het (geen idee wat dat over mijn recept zegt).
Eén reactie
Het is inderdaad lekker, doe het ook met bloemkool en pastinaak. Maar ik doe er nooit aardappelen onder, dat ga ik dus een keer proberen. De groentekroketjes zien er heerlijk uit, die ga ik dit weekeind maken.