Het is prachtig weer en we kunnen helaas nog niet op vakantie, op leuke uitjes of gezellig genieten met je partner of vrienden op restaurant. Dus … mensen beginnen massaal thuis te barbecueën. Zelf heb ik er ook al eentje achter de rug bij familie. De bubbel-bbq zou wel eens het woord van 2020 kunnen worden 😉
Uiteraard ga je als veganist dan geen tonnen vlees verbranden, dus kan je gebruik maken van de vele vleesvervangers die ondertussen verkrijgbaar zijn. Maar wat misschien nog wel leuker is, want heel kleurrijk en bovendien ook nog eens heerlijk, zijn groenten op de bbq. Het zijn niet enkel de veganisten die dat kunnen waarderen.
Je kan het jezelf heel makkelijk maken of je kan het met een beetje extra werk specialer maken. Ik geef je zo enkele voorbeeldjes.
Restaurants die BBQ aanbieden hebben vaak een Big Green Egg large omdat deze vele voordelen heeft. Door de vorm en de keramiek blijft de warmte beter bewaard, gerechten blijven sappiger, het gaart veel sneller, je hebt minder kolen nodig dan bij een andere bbq … Wat ik er zelf ook heel belangrijk aan vind is dat het ook van een duurzaam materiaal gemaakt wordt.
Nu we jammer genoeg niet op restaurant kunnen zijn er heel wat restaurants – ook de vegan zaken – die lekkere bbq pakketten verkopen. Zo kan je ook thuis genieten net zoals op restaurant. Als je nog op zoek bent naar zo’n duurzame, gezonde bbq neem dan eens een kijkje op de site van Kamado Express. Het is een wat duurder product, maar gaat dan ook veel langer mee, is duurzamer, van super kwaliteit, en het oogt ook veel mooier.
En wist je dat je deze niet enkel als bbq kan gebruiken, maar ook als pizza-oven, slowcooker en rookoven?
Welke groenten op de bbq?
Het grote voordeel van groenten op de bbq bereiden is dat je er alle kanten mee uit kunt en dat het (afhankelijk van de groente) snel klaar is. Bovendien kan je zowat alle groenten op de bbq leggen, dus het is eerder een kwestie van smaak dan wat wel of niet mogelijk is.
Door het grillen krijgen je groenten een hele andere smaak wat ik zelf super vind. Zo ook als ik brood of pizza op de bbq leg, dat is net wat lekkerder dan gewoon in de oven.
Wat het meest op een bbq gelegd wordt qua groenten zijn:
- Paprika: in grote stukken gesneden of gevuld
- Ui
- Aubergine
- Mais
- Courgette
- Champignons
Maar wist je dat je ook andere groenten op de bbq kan leggen? Je hoeft dus niet steeds hetzelfde te eten maar kan lekker gaan variëren met:
- Artisjok: deze kook je eerst om vervolgens op de grill te leggen
- Asperges
- Bloemkool
- Boontjes
- Broccoli
- Prei
- Spruitjes
- Tomaat
- Witloof
- Wortels
- Zoete aardappel
Zo, je barbecue staat heet, dan kan je aan de slag met het bereiden van je groenten.
Groenten in stukken
Dit is de makkelijkste manier, je hebt namelijk bijna geen voorbereiding nodig. Reinig de groente, schil deze en verwijder indien nodig (bijv. bij paprika) de zaden. Snij het in grote plakken, dat kan in de lengte of breedte (bij bijv. aubergine en courgette) of in stukken zoals bij bloemkool of paprika.
Zorg ervoor dat de stukken even dik of even groot zijn. Dit zal ervoor zorgen dat ze gelijktijdig gaar zijn. Smeer er een laagje olie over om aanbranden te voorkomen en kruid ze af met kruiden naar keuze of nog beter, een lekkere marinade.
Groentespies op de bbq
Houd je van satés omdat het gevarieerd is in smaken, dan kan je verschillende groentes op een spies rijgen. Neem daarvoor een metalen spies of dompel de houten eerst onder in water.
Behalve groenten kan je ook seitan, tofu of tempeh gebruiken.
Voor de smallere groente kan zo’n spies heel handig zijn. Een asperge kan al snel los door je grill vallen, dus rijg er enkel op een spies die je kan delen.
Groenten op de bbq in een schaal of in folie
Wat ook lekker is, is om een groentegerecht op de bbq te maken. Zo heb je allerlei groenten die je in één gerecht verwerkt, extra vitamientjes dus. Je kan het zelfs inclusief saus klaarmaken.
Snij verschillende groenten in stukken en leg deze op een speciale bbq schaal (groentekorf of aluminium schaal). Meng er wat olie en (verse) kruiden over, teentjes knoflook zijn hier ook heerlijk bij en voor een zuurdere toets kan je er wat vers geperst citroensap over sprenkelen of stukken citroen of limoen mee in de schaal leggen. Je voorziet het gerecht dus zoals je dat ook zou doen in de oven.
De gerechtjes kan je op voorhand klaarmaken en hoef je enkel nog te laten garen vlak voor je wilt gaan eten.
Tomaat is trouwens ook ideaal om te gebruiken in een schaal omdat zonder schaal het sap kan beginnen druppen.
Het meest gemaakte gerecht op de bbq is een Provençaalse schotel: aubergine, courgette, paprika, kerstomaat, knoflook, rozemarijn, oregano, olijfolie, peper en zout.
Een ander gerecht wat ik zelf heel lekker vind is met wortel en prei. Ik deel graag het recept met jou.
Papillot van wortel, prei en tofu op de bbq (recept)
Ingrediënten
- 2 preiwit (ca 100 gram)
- 1 wortel (ca 100 gram na schillen)
- 100 ml sojaroom (je kan ook kiezen voor haverroom)
- 1 tl groentebouillonpoeder
- 1 tl cognac
- peper
- dragon
- 1/2 limoen (in partjes gesneden)
- 4 teentjes knoflook
- halve blok tofu
Bereiding
- Snijd de prei in kleine stukjes en snijd de wortel in kleine blokjes. Meng beide groenten onder elkaar. Snijd de tofu in de lengte door.
- Meng sojaroom, groentebouillon, cognac en peper.
- Neem een half vel bakpapier. Beleg dit met 1/4 van de groenten. Leg er een plak tofu bovenop. Leg aan de zijkanten look, stukjes limoen en een dragontakje. Indien je geen verse dragon hebt, kan je ook gedroogde dragon toevoegen aan de saus.
- Giet de helft van de room over de tofu en doe daarover nogmaals 1/4 van de groentemengeling.
- Plooi het bakpapier zodat het dicht blijft tijdens het bakken.
- Doe ditzelfde ook voor de tweede papillot.
- Laat het nu ca 20 à 30 minuten op de bbq garen.
Je ziet het, met groenten op de bbq is enorm veel mogelijk. Ook al mogen we nog niet alles, hopelijk heb je zo toch weer wat extra inspiratie om de zonnige dagen leuk te maken bij je thuis.
Laat me zeker weten wat jouw favoriete groente(gerecht) op de bbq is. Dat kan onderaan deze pagina in een reactie.