Geüpdatet op


Vraag: ik probeer al zo veel mogelijk vegan te eten, maar vind het wel moeilijk om alles uit te zoeken qua ingrediënten. Het lezen van de labels op de verpakkingen vind ik helemaal niet evident. Ik heb al veel tips gekregen, maar als je dit echt goed wil doen, dan ben je echt met niets anders meer bezig dan alles te checken. Er kruipt dan ook veel kostbare tijd in.  

  • Check of er Vegan-labels op staan. Als dat zo is, ben je safe en hoef je niet verder te kijken.
  • Het kan zijn dat er op staat “suitable for vegans” -> dit komt nog niet vaak voor, maar heb het eens zien staan op een fles wijn
  • Lees de ingrediënten, staat hierop vlees, vis, ei, melk, gelatine, vleesbouillon,… niet geschikt. Ingrediënten staan steeds in volgorde van gewicht, het ingrediënt dat het meest gebruikt is in het product staat eerst, wat laatst staat is het ingrediënt waarvan er het minst in het product zit. Ingrediënten die allergische reacties kunnen oproepen, worden uitdrukkelijk vermeld, bijvoorbeeld apart als allergenen of in het vet gedrukt.
  • Het moeilijkst zijn de E-nummers omdat je dan moet weten welk E-nummer voor welk ingrediënt staat. E120 bijvoorbeeld staat voor cochenille, of nog duidelijker: geplette schildluizen. Deze worden gebruikt voor een rode kleurstof, maar is dus niet vegan. Het is beter sowieso beter om een product met zo min mogelijk E-nummers te gebruiken. Het product is dan veel puurder en gezonder. Natuurlijk kan je niet alle E-nummers vanbuiten kennen, daarom zijn er enkele handige hulpmiddelen.

[phxoptin id=1498211942]

Goedgeweten

Op de site www.goedgeweten.be kan je een profiel aanmaken en aanduiden wat je niet eet: dieren (gevogelte, vee en wild, schaaldieren, vis, insecten), dierlijke stoffen gebruikt tijdens het productieproces, dierlijke excretie (melk, ei, honing, wolvet,…). Vervolgens kan je een product opzoeken en zien of het voor je geschikt is.

E-nummers Apps

Heb je een smartphone dan kan je in de winkel E-nummers checken met een app. E-nummers zijn goedgekeurd door de Europese Unie, maar lang niet altijd vegan of gezond.

Enkele voorbeelden van apps:

Lees hier meer over veganisme >>