Hoe lees ik een etiket om te controleren of het product veganistisch is?

Hoe lees je een etiket?

Vraag: ik probeer al zo veel mogelijk vegan te eten, maar vind het wel moeilijk om alles uit te zoeken qua ingrediënten. Het lezen van de labels op de verpakkingen vind ik helemaal niet evident. Ik heb al veel tips gekregen, maar als je dit echt goed wil doen, dan ben je echt met niets anders meer bezig dan alles te checken. Er kruipt dan ook veel kostbare tijd in.  

 • Check of er Vegan-labels op staan. Als dat zo is, ben je safe en hoef je niet verder te kijken.
 • Het kan zijn dat er op staat “suitable for vegans” -> dit komt nog niet vaak voor, maar heb het eens zien staan op een fles wijn
 • Lees de ingrediënten, staat hierop vlees, vis, ei, melk, gelatine, vleesbouillon,… niet geschikt. Ingrediënten staan steeds in volgorde van gewicht, het ingrediënt dat het meest gebruikt is in het product staat eerst, wat laatst staat is het ingrediënt waarvan er het minst in het product zit. Ingrediënten die allergische reacties kunnen oproepen, worden uitdrukkelijk vermeld, bijvoorbeeld apart als allergenen of in het vet gedrukt.
 • Het moeilijkst zijn de E-nummers omdat je dan moet weten welk E-nummer voor welk ingrediënt staat. E120 bijvoorbeeld staat voor cochenille, of nog duidelijker: geplette schildluizen. Deze worden gebruikt voor een rode kleurstof, maar is dus niet vegan. Het is sowieso beter om een product met zo min mogelijk E-nummers te gebruiken. Het product is dan veel puurder en gezonder. Natuurlijk kan je niet alle E-nummers vanbuiten kennen, daarom zijn er enkele handige hulpmiddelen.
vegan lunch

No Milky Way 2 - vegan lunch

Ben jij de saaie boterhammen ook zo beu? Check dan zeker ons boek met heerlijke lunchrecepten (warm en koud).

Goedgeweten

Op de site www.goedgeweten.be kan je een profiel aanmaken en aanduiden wat je niet eet: dieren (gevogelte, vee en wild, schaaldieren, vis, insecten), dierlijke stoffen gebruikt tijdens het productieproces, dierlijke excretie (melk, ei, honing, wolvet,…). Vervolgens kan je een product opzoeken en zien of het voor je geschikt is.

E-nummers Apps

Heb je een smartphone dan kan je in de winkel E-nummers checken met een app. E-nummers zijn goedgekeurd door de Europese Unie, maar lang niet altijd vegan of gezond.

Enkele voorbeelden van apps:

Lees hier meer over veganisme >>

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • vegan kookboeken
 • Meest recente berichten

 • Recente reacties

 • Ook lezen?

  cadeuatips vegans

  13 beste cadeautips voor veganisten

  Of het nu gaat om een verjaardag, een huwelijksfeest, een housewarming party of de eindejaarsfeesten … cadeautjes kopen (en krijgen) hoort er simpelweg bij. Niet

  Vegan jeans - duurzaam

  Vegan jeans

  Als vegan kan het soms een uitdaging zijn om een vegan jeans te vinden. Daarom ging ik op zoek naar welke merken dit aanbieden. Naar

  Vegan riemen voor dames en heren

  Vegan riemen voor dames & heren

  Vegan riemen? Ja hoor, vegan draait niet alleen om eten. Een degelijke riem is vaak gemaakt van leder en dat is een dierlijk materiaal wat

  Download gratis weekmenu

  vegan weekmenu