Hoe lees ik een etiket om te controleren of het product veganistisch is?

Hoe lees je een etiket?

Vraag: ik probeer al zo veel mogelijk vegan te eten, maar vind het wel moeilijk om alles uit te zoeken qua ingrediënten. Het lezen van de labels op de verpakkingen vind ik helemaal niet evident. Ik heb al veel tips gekregen, maar als je dit echt goed wil doen, dan ben je echt met niets anders meer bezig dan alles te checken. Er kruipt dan ook veel kostbare tijd in.  

 • Check of er Vegan-labels op staan. Als dat zo is, ben je safe en hoef je niet verder te kijken.
 • Het kan zijn dat er op staat “suitable for vegans” -> dit komt nog niet vaak voor, maar heb het eens zien staan op een fles wijn
 • Lees de ingrediënten, staat hierop vlees, vis, ei, melk, gelatine, vleesbouillon,… niet geschikt. Ingrediënten staan steeds in volgorde van gewicht, het ingrediënt dat het meest gebruikt is in het product staat eerst, wat laatst staat is het ingrediënt waarvan er het minst in het product zit. Ingrediënten die allergische reacties kunnen oproepen, worden uitdrukkelijk vermeld, bijvoorbeeld apart als allergenen of in het vet gedrukt.
 • Het moeilijkst zijn de E-nummers omdat je dan moet weten welk E-nummer voor welk ingrediënt staat. E120 bijvoorbeeld staat voor cochenille, of nog duidelijker: geplette schildluizen. Deze worden gebruikt voor een rode kleurstof, maar is dus niet vegan. Het is sowieso beter om een product met zo min mogelijk E-nummers te gebruiken. Het product is dan veel puurder en gezonder. Natuurlijk kan je niet alle E-nummers vanbuiten kennen, daarom zijn er enkele handige hulpmiddelen.

No Milky Way 2 - vegan lunch

Ben jij de saaie boterhammen ook zo beu? Check dan zeker ons boek met heerlijke lunchrecepten (warm en koud).

Goedgeweten

Op de site www.goedgeweten.be kan je een profiel aanmaken en aanduiden wat je niet eet: dieren (gevogelte, vee en wild, schaaldieren, vis, insecten), dierlijke stoffen gebruikt tijdens het productieproces, dierlijke excretie (melk, ei, honing, wolvet,…). Vervolgens kan je een product opzoeken en zien of het voor je geschikt is.

E-nummers Apps

Heb je een smartphone dan kan je in de winkel E-nummers checken met een app. E-nummers zijn goedgekeurd door de Europese Unie, maar lang niet altijd vegan of gezond.

Enkele voorbeelden van apps:

Lees hier meer over veganisme >>

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • vegan kookboeken
 • Meest recente berichten

 • Recente reacties

 • Ook lezen?

  Vegan sneakers

  Vegan sneakers

  Sneakers, ik kan ze de hele dag dragen. Eigenlijk draag ik ze ook de hele dag. Het is een heel stuk comfortabeler dan een andere

  Vegan mascara merken

  Vegan mascara

  Mascara is zo’n lastig ding waarvan de ingrediënten vaak niet duidelijk zijn, waardoor je niet goed weet of de mascara wel of niet vegan is.

  cadeuatips vegans

  13 beste cadeautips voor veganisten

  Of het nu gaat om een verjaardag, een huwelijksfeest, een housewarming party of de eindejaarsfeesten … cadeautjes kopen (en krijgen) hoort er simpelweg bij. Niet