Hoe lees ik een etiket om te controleren of het product veganistisch is?

Hoe lees je een etiket?

Vraag: ik probeer al zo veel mogelijk vegan te eten, maar vind het wel moeilijk om alles uit te zoeken qua ingrediënten. Het lezen van de labels op de verpakkingen vind ik helemaal niet evident. Ik heb al veel tips gekregen, maar als je dit echt goed wil doen, dan ben je echt met niets anders meer bezig dan alles te checken. Er kruipt dan ook veel kostbare tijd in.  

 • Check of er Vegan-labels op staan. Als dat zo is, ben je safe en hoef je niet verder te kijken.
 • Het kan zijn dat er op staat “suitable for vegans” -> dit komt nog niet vaak voor, maar heb het eens zien staan op een fles wijn
 • Lees de ingrediënten, staat hierop vlees, vis, ei, melk, gelatine, vleesbouillon,… niet geschikt. Ingrediënten staan steeds in volgorde van gewicht, het ingrediënt dat het meest gebruikt is in het product staat eerst, wat laatst staat is het ingrediënt waarvan er het minst in het product zit. Ingrediënten die allergische reacties kunnen oproepen, worden uitdrukkelijk vermeld, bijvoorbeeld apart als allergenen of in het vet gedrukt.
 • Het moeilijkst zijn de E-nummers omdat je dan moet weten welk E-nummer voor welk ingrediënt staat. E120 bijvoorbeeld staat voor cochenille, of nog duidelijker: geplette schildluizen. Deze worden gebruikt voor een rode kleurstof, maar is dus niet vegan. Het is sowieso beter om een product met zo min mogelijk E-nummers te gebruiken. Het product is dan veel puurder en gezonder. Natuurlijk kan je niet alle E-nummers vanbuiten kennen, daarom zijn er enkele handige hulpmiddelen.

No Milky Way 2 - vegan lunch

Ben jij de saaie boterhammen ook zo beu? Check dan zeker ons boek met heerlijke lunchrecepten (warm en koud).

Goedgeweten

Op de site www.goedgeweten.be kan je een profiel aanmaken en aanduiden wat je niet eet: dieren (gevogelte, vee en wild, schaaldieren, vis, insecten), dierlijke stoffen gebruikt tijdens het productieproces, dierlijke excretie (melk, ei, honing, wolvet,…). Vervolgens kan je een product opzoeken en zien of het voor je geschikt is.

E-nummers Apps

Heb je een smartphone dan kan je in de winkel E-nummers checken met een app. E-nummers zijn goedgekeurd door de Europese Unie, maar lang niet altijd vegan of gezond.

Enkele voorbeelden van apps:

Lees hier meer over veganisme >>

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • vegan kookboeken
 • Meest recente berichten

 • Recente reacties

 • Ook lezen?

  Vegan sandalen voor vrouwen en mannen

  Vegan sandalen

  Nu de temperatuur weer de hoogte in gaat, kan een schoen wat warm worden. Op je blote voeten lopen is dan wel gezond, maar niet

  Zijn condooms vegan?

  Zijn condooms vegan?

  Een condoom is misschien iets waarbij je niet automatisch de vraag zou stellen: “is deze vegan?” Toch zijn de meeste condooms niet vegan. Maar niet