Kaas gemaakt van noten – de nieuwste trend in New York

Kaas gemaakt van noten - vegan trend NY

Wij zijn de enige zoogdieren op aarde die moedermelk van een ander dier drinken. We staan niet vaak stil bij het concept, maar melk is een eigenaardige aanvulling op ons dieet. Naast de vanzelfsprekende gevolgen voor de dieren in de melkindustrie en de milieuoverwegingen, zijn sommige mensen ook – vaak zonder het echt te beseffen – allergisch aan melk. Maar gelukkig zijn daar al tal val oplossingen voor gevonden.

Iedereen heeft zich waarschijnlijk al gewaagd aan sojamelk en na een goed uitgekiemde marketingcampagne van Alpro is ook amandelmelk een bekend gegeven in het gemiddelde gezin. In de zuivelafdeling kan je ook de yoghurtvariant vinden en zelfs koken kunnen we met plantaardige alternatieven. Het enige ontbrekende melkproduct in dit plantaardig verhaal is kaas. En net daar ligt blijkbaar de grootste uitdaging voor mensen die het dierlijke uit hun eetpatroon willen bannen. Kaas is voor velen een zoute zonde en vaak ook de brug te ver naar veganisme.

De vegan redding

In de veganistische keuken heb je twee stromingen: ofwel ben je voor vervangproducten, ofwel heb je ze niet nodig. Het concept van vervangproducten lijkt sommigen nogal vreemd. Waarom zou je een product willen imiteren? Om mensen over de drempel te helpen, tiens!

Het is een manier om afscheid te nemen van een vorig leven en over te stappen naar een andere levenswijze. Het resultaat is er een van innovatie en creativiteit. Zo is de laatste nieuwe trend in New York notenkaas. Neen, geen kaas met noten, maar kaas gemaakt van noten.

vegan kaasplank - verschillende soorten kaas gemaakt van noten

Kaas van noten?!

Hoe kan je van iets dat afkomstig is van noten beweren dat het kaas is? Het verwerkingsproces is gelijkaardig. Het proces om kaas te maken van noten is zelfs eenvoudiger dan gewone kaas. De noten moeten geweekt worden en sommige ook gepeld. Ze worden in de blender gemixt met tal van andere ingrediënten om smaak en kleur toe te voegen. Daarna gaat alles in de kaasdoek en kan het fermenteren beginnen. In gewone kaas zit probiotica die goed zijn voor de darmen. Omdat noten deze eigenschap niet hebben, worden er probiotica toegevoegd die het fermenteren bevorderen.

Hoewel je waarschijnlijk van alle noten vegan kaas kan maken, zijn er bepaalde die er zich beter toe lenen. Zo zijn cashewnoten heel dankbaar. Ze zijn van nature romig en geven een dikkere melk die betere kaas maakt. Amandelen zijn ook heel populair, maar dat zal wellicht niemand verbazen. Als het zo door gaat, verwacht ik binnenkort pasta van amandelen. De meest bejubelde noot in de Verenigde Staten is zonder twijfel de pindanoot. Maar helaas pindakaas, daar hebben ze nog geen kaasvariant van op de markt gebracht.

In tegenstelling tot gewone kaas, kan je vrij snel je eigen notenkaas maken. Online vliegen de recepten je om de oren. Maar zoals met zoveel dingen, laat je het soms beter over aan de experts.

notenkaas

De opties

Elk product dat in zijn kinderschoenen staat, is natuurlijk nog niet perfect. Bepaalde vleesimitaties zijn op vlak van structuur bijzonder gelijkend, maar missen smaak. Andere zijn dan weer overheerlijk, maar hebben een vreemde textuur waaraan je moet wennen. Zo is het ook met de notenkazen. De meest populaire variant in het notenassortiment is de Gruyère-imitatie. Geraspte kaas moet smelten, zonder uit elkaar vallen. Een vrij grote uitdaging, maar het lukt al aardig.

De Camembert en geitenkaas zijn alvast in de regel geslaagd in het departement uitzicht. Mocht je een onwetend familielid om de tuin willen leiden, zit je hier goed. De Camembert is natuurlijk niet smeuïg en lopend, wat niet wil zeggen dat de structuur slecht is. Gewoon anders. De geitenkaas daarentegen is zo goed als gelijkaardig.

De harde kazen zijn gewoon vreemd. Misschien ontbreekt het aan een korst. Zoals ze er nu uitzien, zal zelfs je slechtziende oma ze links laten liggen. Ook op vlak van textuur zijn de harde kazen niet om over naar huis te schrijven. Ze zijn te slap en ontbreken aan kracht.
Waar wringt vooral het schoentje? In grote lijn is de smaak en de vettigheid een probleem. Bij alle kazen was er een gebrek aan smaak. Het ontbreekt aan pit, waardoor alles flets smaakt. De kazen missen ook de smeuïgheid en rijpheid van echte kaas. Een eigenschap die blijkbaar voorbehouden is voor dierlijke producten. Wat trouwens niet wil zeggen dat notenkaas geen vet bevat.

Harde cijfers

Wie dacht te vermageren met notenkaas, is eraan voor de moeite. Een portie echte Camembert (85) heeft minder calorieën dan zijn plantaardige variant (140). Voor de cholesterol zijn de plantaardige kazen dan weer wel een gezond alternatief. Ze bevatten ook minder zout en geen suiker. Hoewel noten bron zijn van koolhydraten en vitaminen, doen ze het slechter tegenover de dierlijke melk. Ergens ook logisch, aangezien die melk als doel heeft een jong dier groot te brengen. De moedermelk is niet bestemd voor een volwassen persoon. Notenkaas is niet mager, maar wel natuurlijker en gezonder wanneer je het met mate eet. Bij de keuze om over te schakelen op plantaardige kaas is dus niet zozeer het gezondheidsaspect de doorslaggevende factor, maar vooral de ethische vraag van belang.

No Milky Way 2 - vegan lunch

Ben jij de saaie boterhammen ook zo beu? Check dan zeker ons boek met heerlijke lunchrecepten (warm en koud).

De nieuwe kaas

In feite komt het erop neer dat je niet op zoek mag gaan naar iets wat naar kaas smaakt. Tenzij je chemische componenten gaat gebruiken, zal kaas altijd kaas blijven, en notenkaas gewoon notenkaas. De kracht van notenkaas zit in de textuur en luchtigheid. Het is gezond en valt niet zwaar op de maag. De smaak is het grote minpunt, maar ook daar is er een opportuniteit. Doordat de basis van de kaas, de noten, op zich weinig smaak hebben, kan je tal van krachtige smaken toevoegen. De kaas wordt dan meer de drager van tal van andere smaken.

Het blijft fascinerend wat men kan maken uit plantaardige ingrediënten. Hoewel er nog ruimte is voor verbetering, is het belangrijk om deze revolutionaire producten te ondersteunen. De verwachtingen zijn dus hooggespannen om te zien hoe deze brouwsels zullen evolueren en of ze ooit een evenredig impact zullen hebben als sojamelk. Wie weet, als Piet Huysentruyt ambassadeur wordt, is het direct gebakken!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • vegan kookboeken
 • Meest recente berichten

 • Recente reacties

 • Ook lezen?

  Vegans op vakantie in La Roche Ardennen

  Vegans op vakantie in de Ardennen

  Afgelopen week gingen we een paar daagjes naar de Ardennen, La Roche om precies te zien. We hadden een leuk appartement gevonden om te verblijven.

  The Avocado Show Amsterdam

  The Avocado Show

  Mijn vriend deed in november mee aan tryvegan en om zichzelf te belonen wilde hij graag naar de Vegan Junkfood Bar. Die gerechten die hij

  Download gratis weekmenu

  vegan weekmenu