Ofschoon kokosnoten natuurlijk een exotisch voedingsmiddel zijn, en aldus van ver geïmporteerd moeten worden, zijn ze in onze contreien mateloos populair.
Mogelijk sta je er niet altijd bij stil maar het vruchtvlees en de ‘melk’ van deze plant zit in veel meer dan de overbekende Bountyreep alleen. Het gedroogde vruchtvlees kan je, fijngemalen of in de vorm van schilfers, in vrijwel elke supermarkt kopen en dat geldt ook voor brikpakken met kokosmelk, kokosolie- of vet om in te bakken en te frituren en zelfs heuse kokosbloesemsuiker! Die laatste vind je meestal wel enkel bij je natuurvoedingwinkel.
Daarnaast wordt kokos massaal verwerkt in verzorgingsproducten zoals shampoo’s, douchegels en parfums en leent een deel van de bast zich uitstekend voor allerlei voor industriële- en bouwkundige doeleinden en materialen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan touw, kokosmatten, borstels, parket, enz. Als klap op de vuurpijl kan je ook in de tuin aan kokos een goede vriend hebben. Kokosdoppen op een tuinpad ogen niet alleen mooi maar hebben tevens een onkruidwerende werking. Het is ook nog eens zeer geschikt als compost.
Oh ja…kokos is ook nog eens supergezond!
Met andere woorden; qua veelzijdigheid staat kokos op een eenzame hoogte. Wat ik hierboven geschreven heb is nog lang niet alles maar dit blijft natuurlijk wel een kookblog. Laten we het dus vooral daar over hebben 😉
No Milky Way - vegan desserts
Zelf vegan dessertjes op tafel toveren? Check dan zeker ons boek No Milky Way – vegan desserts. Ook ideaal om als cadeau te geven 🙂
NMW2
Kokos in de keuken
Notenkraker
Zoals gezegd kan je kokos makkelijk verkrijgen in de vorm van gedroogd vruchtvlees, brikken kokosmelk of god weet wat nog allemaal. Hele kokosnoten zijn vaak wat moeilijker te vinden om de – volgens mij – simpele reden dat ze niet zo eenvoudig te verwerken zijn. Een kokosnoot is een flinke knakker. De noot is keihard en het vruchtvlees eveneens. Ongetwijfeld zijn de meeste mensen er niet zo tuk op om zich daar mee bezig te houden.
Vanzelfsprekend zijn er wel degelijk goeie trucs om deze harde noot letterlijk te kraken. Ik toon het je (weliswaar ietwat onhandig) in deze video.
Een goede kokosnoot
Een goede/rijpe kokosnoot bevat nog kokosmelk. Om dat te controleren hoef je er alleen maar even mee te schudden. Als je de inhoud hoort klotsen kan je met een gerust hart tot aankoop overgaan. Een kokosnoot kan je zo’n 4 tot 5 maanden probleemloos bewaren, alleen weet je natuurlijk niet hoelang ze al in de rekken (of in het magazijn) van de winkel heeft gelegen. Zo heb ik al eens een kokosnoot gekocht waar niets mis mee leek, maar die een week later toch vervallen bleek te zijn. De kokosmelk is dan helemaal weg en het vruchtvlees beschimmeld. Mijn tip: koop een kokosnoot en verwerk ze voor alle veiligheid direct!
Waar je voor aankoop ook op kan letten zijn de ‘ogen’ van de noot. Daarmee bedoel ik die drie vlekken op de schil van die niet…euh… ‘behaard’ zijn. Het zijn de zwakste plekken in de schil en die mogen zeker geen schimmelvlekken vertonen. Even checken dus.
Kokosmelk
Wie een kokosnootje heeft gekraakt en de vloeibare inhoud in een glas giet, heeft ongetwijfeld al opgemerkt dat het er allerminst als melk uitziet. Het is meer een soort troebel water en verschilt dag en nacht van de variant die ze bij de supermarkt verkopen. Dit komt omdat men daar ook het vruchtvlees met het kokoswater mengt. Daar is natuurlijk helemaal niks mis mee, maar nu weet je dat tenminste ook weer 😉
Kokos in recepten
Dankzij de vele gedaanten waarin kokos te verkijgen is leent het zich uitstekend voor allerlei keukenbereidingen. Kokos heeft natuurlijk een typsiche smaak, maar die is eerder zacht dan prominent aanwezig. Het is niet uitsgesproken zoet, zuur of zout en dat maakt kokos zeer geschikt om zowel hartige als zoete gerechten mee in elkaar te flansen. Alleen al daarom ben ik er zo’n fan van.
Jekan kokos combineren met vrijwel alle groenten. Een stoofpotje is bijvoorbeeld een optie, maar de bovengemiddelde zoetebek (ik praat nu tegen mezelf) zal zich ongetwijfeld ook wel kunnen vinden in een kokospudding of kokosijs als toetje. Wie een beetje de smaak van kokos kan apprecieren is een regelrechte geluksvogel 🙂
Als ik je nu aan kwijlen heb gebracht…sorry voor de wateroverlast. Om het goed te maken zal ik deze week in ieder geval een aantal recepten op basis van deze goddelijke noot (nuts of God?) op m’n blog plaatsen. Je ziet ze weldra verschijnen!
No Milky Way - vegan desserts
Zelf vegan dessertjes op tafel toveren? Check dan zeker ons boek No Milky Way – vegan desserts. Ook ideaal om als cadeau te geven 🙂
Waarschuwing
Ter aflsuiting nog een kleine waarschuwing voor kokosnoot- en reisfanaten. Ga NOOIT lekker verkoeling zoeken in de schaduw van een kokospalm!
Zodra ze rijp zijn vallen de vruchten spontaan uit de gemiddeld 25 meter hoge bomen. Als je bedenkt dat één kokosnoot ongeveer 500 gram weegt en de schil en inhoud kei- en keihard is, zal je ook begrijpen dat een confrontatie met je voorhoofd geen goede zaak is. Het is helaas geen grap; jaarlijks sterven er gemiddeld 150 mensen aan zulke onvoorziene botsingen. Kortom: kom tijdens je vakantie alleen in de buurt van een kokosnoot als ze je die aan de bar met een rietje presenteren (of koop een helm).
Hoe heb jij je kokos het liefst?