Recepten

Kruidenboter maken – recept

Kruidenboter smaakt overal bij en is makkelijk zelf te maken. Dus ook in een plantaardige versie! Wij kennen hier vooral de Italiaanse variant (met bieslook en peterselie) maar experimenteer gerust met andere kruiden zoals munt, tijm, rozemarijn, marjolein, basilicum, lavendel, extra look, limoenzeste, zongedroogde tomaten, enz.

Voor een veganistische variant gebruiken we plantaardige margarine i.p.v. boter. Het verschil is dat je eindresultaat zachter is en je er niet echt plakken af kan snijden. Een oplossing hiervoor zou kunnen zijn om wat kokosolie te smelten en dit er door te mengen. Aangezien kokosolie hard wordt onder de 25 graden. Dat ga ik een volgende keer zeker zo eens uittesten.

Recept voor de kruidenboter

Ingrediënten

  • 250 gram sojamargarine (als je de kruidenboter wil verwarmen, gebruik je de best een variant die geschikt is voor ‘bakken & braden’).
  • 2 el versgesnipperde (blad)peterselie
  • 2 el versgesnipperde bieslook
  • 1 el versgesnipperde oregano
  • 2 teentjes knoflook – gepeld en geperst
  • versgemalen zwarte peper en (eventueel) zeezout
  • 1 fijngesnipperd sjalotje (optioneel)

Bereiding van de kruidenboter

  1. Breng de sojamargarine op kamertemperatuur. Meng vervolgens de kruiden, de knoflook en (optioneel) het sjalotje door de margarine. Kruid af naar smaak met peper en eventueel een vleugje zeezout (afhankelijk of je de margarine zelf al zout genoeg vindt).
  2. Schep de kruidenboter op een velletje bakpapier en draai er een ‘worst’ van. Leg minstens 1 uur in de koelkast om op te stijven.

Hoe gebruik je kruidenboter

Bestrijk een stukje stokbrood met deze lekkernij of lepel een beetje op je gegrilde aardappel of groenten. Een beetje vegan barbecue kan niet zonder deze lekkernij!

Heerlijk is ook een panini. Besmeer beide zijden met een dun laagje van de kruidenboter. Beleg met tomaat, uit en gerookte tempeh. Strooi er een klein beetje kala namak op. Leg vervolgens tussen de grill. Zodra dit klaar is kan je er nog sla en aardappelsalade met boontjes tussen doen.

Je kan het ook door je puree gebruiken.

Kan je gedroogde kruiden gebruken?

Dat kan zeker. De smaak zal echter verschillen. Met verse kruiden zal de smaak veel beter tot z’n recht komen. Je zal minder gedroogde kruiden nodig hebben t.o.v. verse kruiden. Wat je ook kan doen is één gedroogd kruid, bijv. knoflookpoeder en de rest vers.

Kan je kruidenboter invriezen?

Dat kan 🙂 Heb je wat veel kruidenboter om in één keer te consumeren dan kan je de rest in de diepvries stoppen. Eventueel in enkele porties. Gebruik hiervoor een luchtdicht potje en laat het max. 2 maanden zitten. Ontdooi het in de koelkast voor gebruik.

Fan van kruidenboter? Laat onderaan deze pagina je reactie achter!

Stijn De Kock

View Comments

Recent Posts

Gezondheidsrisico’s door PFAS in je pan

Koken is al lang niet meer het verplichte dagelijkse ritueel puur om ons te voeden.…

1 maand ago

Tips voor veganistisch koken

Steeds meer mensen zoeken naar plantaardige alternatieven voor vlees, zuivel en eieren. Misschien wil je…

6 maanden ago

Duurzame en 100% natuurlijke deodorant van WILD

Wij zijn ondertussen al een tijdje de navulbare, duurzame en 100% natuurlijke deodorant van WILD…

1 jaar ago

Veganistisch koken met bier

Je weet vast wel dat bier goed samengaat met bepaalde gerechten, maar heb je gehoord…

2 jaar ago

Vier dingen die je nodig hebt in jouw keuken

Als fanatieke kok heb je natuurlijk een goed uitgeruste keuken nodig. Hoe beter jouw keuken…

2 jaar ago

HEMA pannen en servies; de perfecte match voor elke gelegenheid

Bij de populaire Nederlandse winkelketen HEMA vind je een ruim aanbod hoogwaardige pannen en stijlvol…

2 jaar ago