Kruidnoten – vegan style

Laatst geüpdatet:
Kruidnoten veganistisch

Kruidnoten – vegan style

Kruidnoten veganistisch

Vandaag vieren we Sinterklaas en als het goed is heeft de beste man je al van een heleboel vegan chocolade voorzien.

Is dat niet het geval of heb je, zoals één van onze volgers ooit zo mooi omschreef, zulke ‘snoep- en chocolademonsters’ in huis dat je algauw door je voorraad heen bent? Nou, dan maak je toch gewoon zelf even snel een lekkernij!

Zoals kruidnoten bijvoorbeeld. Simpel, lekker, vlug klaar….wat wil je nog meer 🙂

Wat zijn kruidnoten?

Kruidnoten zijn kleine half harde (of halfzachte, wat maar bij je karakter past) koekjes met speculaaskruiden als voornaamste smaakmaker. Hoewel kruidnoten in Nederland vlotter over de toonbank gaan dan in België, vinden de meeste mensen ze volgens mij wel lekker.

Zowel de artisanale als supermarktversie van deze lekkernij is helaas zelden 100% plantaardig. De meeste bevatten namelijk boter en soms ook eieren. Terwijl die 2 mijn inziens nou niet bepaald nodig zijn om het recept te doen slagen.

Dat hoop ik bij deze te bewijzen 🙂

Zoals ik al zei is het recept ontzettend simpel en heb je een voorraadje kruidnoten mega-snel klaar. Zo ongeveer de tijd dat de – tegenwoordig veelbesproken –  handlanger van de Sint nodig heeft om door je schoorsteen heen en weer te sjezen.

Veel plezier met het recept en vrolijk Sinterklaasfeest!

vegan kruidnoten

Kruidnoten recept

Ingrediënten

  • 200 g speltbloem
  • 60 ml agave of ahornsiroop
  • 90 ml kokosolie
  • 2 flinke el speculaaskruiden of koekkruiden (ik gebruikte dit maal deze biologische koekkruiden)
  • 1 tl bakpoeder
  • snufje zout
  • 3 el sojamelk of water

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor tot 160°C.
  2. Doe alle ingrediënten in een grote kom en kneed tot een zachte massa. Is het deeg te droog/brokkelig, voeg dan een beetje sojamelk toe. Is het te vochtig, voeg dan een beetje bloem toe.
  3. Maak kleine knikkertjes van het deeg en spreid ze uit op een met bakpapier beklede bakplaat. Druk elk bolletje voorzichtig in tot het eruit ziet als een rond mini-brood 😉
  4. Bak de kruidnoten 15-20 minuten in de voorverwarmde oven.

Controleer ze regelmatig want ze zijn gevoelig voor verbranding. Ze moeten nog zacht zijn als je ze uit de oven haalt. Bij het afkoelen harden ze nog.

Smakelijk en prettig Sinterklaasfeest!

P.S.: Sowieso is de herfst het ideale seizoen om gezellig koekjes te bakken, nietwaar? Dus mocht je niet genoeg hebben aan deze kruidnoten, dan is er nog steeds No milky way; mijn kookboek tjokvol vegan gebak en andere zoetigheden. Hmmm!

Kruidnoten geslaagd? Laat een reacties vol ‘mjam, mjam geluiden’ achter onderaan dit artikel 🙂

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

Plaats een reactie

Ook lezen?

Pompoentaart met kruimeldeeg en pecan - vegan recept

Zoete pompoentaart met pecan (vegan recept)

Waarom wachten tot halloween voor een heerlijk stukje zoete pompoentaart met noten? En dan is halloween weer voorbij en mag het niet? Tuurlijk wel! Met dit recept kan je pompoen eens op een andere manier gebruiken. Wanneer er veelvuldig pompoen zijn dat eet ik dat vaak: ovenschotels, stoofpotjes, pompoenstoemp, pompoensaus, pompoensoep,… Heerlijke hartelijke gerechten allemaal.

Vegan appelflappen recept

Vegan appelflappen maken; makkelijk recept op twee manieren!

Onlangs had ik nog eens echt zin in appelflappen. Helaas kan je die als veganist niet zomaar overal vinden. Gelukkig kan je vegan appelflappen ook makkelijk zelf maken. Een ervaren of gediplomeerde patissier hoef je helemaal niet te zijn om de slechts 6 ingrediënten om te toveren in overheerlijke vegan appelflappen. Ik ging aan de

Muffins in de airfryer recept

Muffins in de airfryer – recept voor makkelijke muffins

Het tweede wat we probeerden met onze nieuwe airfryer waren muffins. Er zaten dan ook 8 muffinvormpjes bij het toestel en het heeft een muffin/cake-stand. Ik maakte daarvoor een vanillebeslag en vulde de vormpjes bijna tot de rand. In sommige van de muffins deed ik ook nog fijngesneden stukjes chocolade. De muffin/cakestand is ingesteld op

Melting moments cookies recept vegan

Melting moments cookies (recept) – Koekjes om bij weg te smelten

Mijn dochter en ik kijken al jaren met heel veel plezier naar Master chef Australië. Wij nemen de afleveringen op en kijken er dan een paar achter elkaar. Op die manier gaan we er echt voor zitten en genieten we met iets lekkers binnen handbereik, van alle inspanningen van de kandidaten. In 1 van de

Zelf lemon curd maken - vegan recept

Zelf vegan lemon curd maken – recept + ideetjes

Wat is lemon curd?  Lemon curd is een spread, een soort saus die normaal gezien gemaakt wordt van citroenen, suiker, boter en eieren. Uiteraard gaan wij een versie zonder eieren maken en bereiden we een makkelijke vegan lemon curd. Oorspronkelijk is het afkomstig uit Engeland. Lemon curd verenigt het fris zurige van citroen met het

VERHUISACTIE "NO MILKY WAY 2 - vegan lunch" : 
verwen jezelf of verras een andere kookliefhebber...

VERHUISACTIE
"NO MILKY WAY 2 - vegan lunch" : Kookboek