Vandaag vieren we Sinterklaas en als het goed is heeft de beste man je al van een heleboel vegan chocolade voorzien.
Is dat niet het geval of heb je, zoals één van onze volgers ooit zo mooi omschreef, zulke ‘snoep- en chocolademonsters’ in huis dat je algauw door je voorraad heen bent? Nou, dan maak je toch gewoon zelf even snel een lekkernij!
Zoals kruidnoten bijvoorbeeld. Simpel, lekker, vlug klaar….wat wil je nog meer 🙂
Wat zijn kruidnoten?
Kruidnoten zijn kleine half harde (of halfzachte, wat maar bij je karakter past) koekjes met speculaaskruiden als voornaamste smaakmaker. Hoewel kruidnoten in Nederland vlotter over de toonbank gaan dan in België, vinden de meeste mensen ze volgens mij wel lekker.
Zowel de artisanale als supermarktversie van deze lekkernij is helaas zelden 100% plantaardig. De meeste bevatten namelijk boter en soms ook eieren. Terwijl die 2 mijn inziens nou niet bepaald nodig zijn om het recept te doen slagen.
Dat hoop ik bij deze te bewijzen 🙂
Zoals ik al zei is het recept ontzettend simpel en heb je een voorraadje kruidnoten mega-snel klaar. Zo ongeveer de tijd dat de – tegenwoordig veelbesproken – handlanger van de Sint nodig heeft om door je schoorsteen heen en weer te sjezen.
Veel plezier met het recept en vrolijk Sinterklaasfeest!
Kruidnoten recept
Ingrediënten
- 200 g speltbloem
- 60 ml agave of ahornsiroop
- 90 ml kokosolie
- 2 flinke el speculaaskruiden of koekkruiden (ik gebruikte dit maal deze biologische koekkruiden)
- 1 tl bakpoeder
- snufje zout
- 3 el sojamelk of water
Bereiding
- Verwarm de oven voor tot 160°C.
- Doe alle ingrediënten in een grote kom en kneed tot een zachte massa. Is het deeg te droog/brokkelig, voeg dan een beetje sojamelk toe. Is het te vochtig, voeg dan een beetje bloem toe.
- Maak kleine knikkertjes van het deeg en spreid ze uit op een met bakpapier beklede bakplaat. Druk elk bolletje voorzichtig in tot het eruit ziet als een rond mini-brood 😉
- Bak de kruidnoten 15-20 minuten in de voorverwarmde oven.
Controleer ze regelmatig want ze zijn gevoelig voor verbranding. Ze moeten nog zacht zijn als je ze uit de oven haalt. Bij het afkoelen harden ze nog.
Smakelijk en prettig Sinterklaasfeest!
P.S.: Sowieso is de herfst het ideale seizoen om gezellig koekjes te bakken, nietwaar? Dus mocht je niet genoeg hebben aan deze kruidnoten, dan is er nog steeds No milky way; mijn kookboek tjokvol vegan gebak en andere zoetigheden. Hmmm!
Kruidnoten geslaagd? Laat een reacties vol ‘mjam, mjam geluiden’ achter onderaan dit artikel 🙂