Een nogal bijzondere lasagne mag ik wel stellen. Ook voor mij was dit nieuw, en ik heb behoorlijk gevloekt met het dresseren van het bord! Op foto ziet het er eigenlijk uit alsof het een dessert is, maar niets is minder waar. Niet gehinderd door enige bescheidenheid verkondig ik tot slot graag dat het heerlijk is! 😉
Inhoud
toon
De lasagne van rode biet en pompoen
ingrediënten
- 400 gr pompoen
- 2 rode bieten
- 1 tl agavesiroop
- 1/2 tl kurkuma
- 30 ml olijfolie
- peper en zeezout
- 3 lasagnevellen
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Schil de pompoen en snij hem in kleine blokjes van ongeveer 1 cm.
- Spoel de rode bieten, schil ze en snij ze in hetzelfde formaat blokjes
- Doe de pompoen en rode biet in een ovenschaal, overgiet met de olijfolie en agavestroop en voeg de kurkuma toe. Kruid af met peper en zeezout
- Dek de schaal af met aluminiumfolie en plaats ze gedurende 25-30 minuten in de voorverwarmde oven. Controleer af en toe de gaarheid door met een spies of mes in de pompoen en rode biet te prikken. Laat indien nodig nog wat verder garen.
- Haal de schaal uit de oven en laat afgedekt nog 5 minuten rusten.
Roze bechamel
ingrediënten
- 60 gr soja margarine
- 30 gr bloem
- 180 ml groentebouillon
- 180 ml sojamelk
- 3 blokjes geroosterde rode biet (uit de ovenschaal) of 1 el rode bietensap
- peper en zeezout
Bereiding
- Maak een roux door in een steelpan de margarine te smelten.
- Voeg de bloem toe en roer met de garde tot een stevige en egale massa. Laat even bakken zodat de bloemsmaak wordt geneutraliseerd.
- Giet onder voortdurende roeren de groentebouillon en vervolgens de soja melk bij de roux. Zorg voor een mooi lopende saus. Als de saus te dik is voeg je gewoon nog wat water toe.
- Neem een drietal blokjes geroosterde rode biet uit de ovenschaal en voeg ze bij de saus. Mix met de staafmixer (pas op voor spatten!) tot de saus mooi rood/roze kleurt.
- Kruid af naar smaak met peper en zeezout
De lasagnevellen
- Doe de lasagnevellen in een microgolfovenbestendige schaal (bij voorkeur met deksel).
- Overgiet ze met water tot ze net onder staan en kook de vellen 3 minuten op de hoogste stand, of tot ze gaar zijn (maar niet te slap).
- Haal de lasagnevellen uit het water en laat ze kort uitlekken (hooguit een paar minuten) op een snijplank.
Serveren
Ik heb volgende serveermogelijkheden voor je; een makkelijke en een met veel gedoe (hooguit haalbaar als je slechts met twee bent 😉
- Met veel gedoe: Snij de lasagnevellen in de breedte doormidden. Neem een bord en trek met een kwastje een streep van de roze bechamelsaus. Plaats een vierkant lasagnevel op de helft van de streep en herhaal volgende stappen in laagjes; roze bechamel, rode biet- en pompoenmengsel, roze bechamel, lasagnevel, roze bechamel. Eindig met een laagje rode biet en pompoen. Als je nog rodebietenhummus hebt, neem dan een ijsschep met doseerhendel en vorm een bolletje van de hummus. Anders kan je met een knijpfles druppeltjes bechamel op het bord spuiten. Serveer dit gerecht onmiddelijk.
- De makkelijke: Verwarm de oven op 180 graden. Neem een ovenschaal en bestrijk ze met wat olijfolie. Herhaal de bovenstaande stappen (maar laat de vellen gewoon heel). Eindig deze keer wel met een lasagnevel en daaroverheen roze bechamelsaus. Zet de schaal zo’n 10 minuten in de voorverwarmde oven. Gewoon opscheppen op een bord (tenzij je twee afzonderlijke ovenschaaltjes per persoon hebt gemaakt 🙂
In beide gevallen: smakelijk eten!