Soep

Misosoep met kikkererwten en tofu

Misosoep wordt traditioneel in Japan als ontbijt gegeten. Zo kunnen ze gezond en goed gevoed de dag in gaan. Zelf eet ik het liever ’s middags.

Miso is een pasta van gefermenteerde soja. Bij Hatcho miso is deze fermentatieduur uitzonderlijk lang (24-30 maanden). Miso is rijk aan eiwitten, essentiële aminozoruen, mineralen en vitaminen. Bovendien is het wel calorie- en vetarm. Miso is het bekendst van in de soep, maar je kan het ook gebruiken als smaakmaker in sauzen en groenteschotels en als smeerpasta (heel dun laagje wel).

Ingrediënten misosoep

  • 1 liter groentebouillon
  • 1 blok tofu
  • 300 gram kikkererwten
  • 4 kastanjechampignons
  • 1 ui
  • 4 teentjes look
  • 4 el miso hatcho

Ingrediënten marinade

  • 60 ml tamari (ik gebruik deze)
  • 50 ml water
  • 1 tl fijngesnipperde rode peper of sambal
  • 2 el rijstazijn
  • 2 cm gember, geraspt

Bereiding Misosoep

  • Dep de tofu droog en snij in kleine blokjes.
  • Doe alle ingrediënten voor de marinade samen in een potje en meng goed
  • Voeg de tofu bij de marinade en schud deze goed om. Laat enkele uren trekken.
  • Verwarm sesamolie (of olijfolie) en bak de ui en look.
  • Voeg de tofublokjes samen met de marinade toe en stoof enkele minuten.
  • Voeg kikkererwten toe. Bak een 5-tal minuten.
  • Voeg de groentebouillon toe en laat pruttelen.
  • Neem een beetje van het kookvocht en doe dit in een potje.
  • Los hierin de miso op.
  • Voeg de miso terug toe bij de soep. Nu niet meer koken om de voedingsstoffen van de miso optimaal te behouden

Eet jij soms wel eens misosoep? Deel dan hieronder jouw ervaring ermee. 🙂

No Milky Way 2 - vegan lunch

Ben jij de saaie boterhammen ook zo beu? Check dan zeker ons boek met heerlijke lunchrecepten (warm en koud).

Elke Aerts

Elke is veganist sinds 2005 en was daarvoor 5 jaar vegetariër. Ze probeert behalve vegan te leven ook zo veel mogelijk duurzame keuzes te maken. Met deze blog is het haar missie om de plantaardige (vegan) lifestyle zo toegankelijk mogelijk te maken en jou te inspireren om bewuster te eten en te leven. Omdat je met het maken van die keuze zo ontzettend veel kan bijdragen aan een betere wereld. Beter voor jezelf, maar ook voor je omgeving, het milieu en vooral de dieren.

Recent Posts

Gezondheidsrisico’s door PFAS in je pan

Koken is al lang niet meer het verplichte dagelijkse ritueel puur om ons te voeden.…

1 maand ago

Tips voor veganistisch koken

Steeds meer mensen zoeken naar plantaardige alternatieven voor vlees, zuivel en eieren. Misschien wil je…

6 maanden ago

Duurzame en 100% natuurlijke deodorant van WILD

Wij zijn ondertussen al een tijdje de navulbare, duurzame en 100% natuurlijke deodorant van WILD…

1 jaar ago

Veganistisch koken met bier

Je weet vast wel dat bier goed samengaat met bepaalde gerechten, maar heb je gehoord…

2 jaar ago

Vier dingen die je nodig hebt in jouw keuken

Als fanatieke kok heb je natuurlijk een goed uitgeruste keuken nodig. Hoe beter jouw keuken…

2 jaar ago

HEMA pannen en servies; de perfecte match voor elke gelegenheid

Bij de populaire Nederlandse winkelketen HEMA vind je een ruim aanbod hoogwaardige pannen en stijlvol…

2 jaar ago