Paardenbloemgelei maken (recept)

paardenbloem gelei maken recept

Paardenbloemjam is heel makkelijk om zelf te maken. Op deze manier ga je ook heel anders kijken naar de gele bloemen in je tuin. Een prachtig en nuttig iets i.p.v. als onkruid. Nu ze weer volop in bloei staan heb ik enkele recepten met paardenbloemen gemaakt waaronder deze gelei of jam.

Paardenbloemgelei met agar agar

Je zal merken dat de meeste recepten om jam te maken met geleisuiker zijn. Dat is iets wat ik nooit in huis en toch wilde ik graag eens paardenbloemgelei maken. Ik heb het geprobeerd met agar agar en dat geef een heel geslaagd resultaat. Ik gebruik deze.

De agar agar zorgt voor het geleereffect waardoor het een blubberige jam wordt. Zodra je de agar agar toevoegt laat je het nog even koken en dan zet je het vuur uit. Hier hoef je niet bang te zijn dat het mislukt is. Het geleren gebeurt pas zodra het is afgekoeld.

Paardenbloemgelei recept

Paardenbloemen plukken

Eerst heb ik paardenbloemen uit de tuin geplukt. De bladeren en wortels heb ik gewassen voor andere recepten, maar de bloemen niet. Dit om de smaak te behouden want dat verminderd als je het stuifmeel weg wast. Zorg er hierbij dus zeker goed voor dat je geen paardenbloemen plukt die bespoten zouden kunnen zijn.

Ik telde de bloempjes die ik geplukt had en kwam uit op 168 stuks. Dan heb ik ze afgewogen en ik kwam uit op 160 gram. Dus ongeveer een gram per bloempje. Als ik andere recepten bekijk komt dit meestal neer op een halve gram. Dus ik zal er vast hele grote hebben.

Hoe maak je het?

Deze bloemen heb ik samen met 750 ml water in een steelpan gedaan. Ik heb hier ook een dikke schijf biologische citroen aan toegevoegd. Ik heb het sap ervan in het water geperst en daarna ook de hele schijf mee in het water gelegd.

Dit heb ik aan de kook gebracht gedurende zo’n 5 minuten. Daarna heb ik het vuur uit gezet en dit een dag laten staan zodat het water extra goed de smaak op kan nemen.

De volgende heb ik een kom genomen met daarbovenop een zeef. In de zeef heb ik de inhoud van de steelpan gegoten. De paardenbloemen en citroen bevatten nu best nog wat vocht. Duw hier stevig op zodat je zo veel mogelijk water er uit krijgt. Het water heb ik in een maatbeker gedaan om te checken hoe veel er van de 750 ml overgebleven is en dat was 520 ml.

paardenbloemen zeven

Het opgevangen vocht (ca 520 ml) kan je vervolgens opnieuw in de steelpan doen. Hier heb ik 50 gram suiker aan toegevoegd. Vaak wordt er veel meer suiker aan toegevoegd omdat de suiker lang ingekookt wordt zodat het stroperig wordt. Dat heb ik niet gedaan en zelfs met iets minder suiker kan het nog lukken zo.

Ik heb het water met suiker opgewarmd maar niet aan de kook gebracht. Dan heb ik met een houten lepel geroerd zodat de suiker zeker niet aanbrand. Wanneer alle suiker gesmolten is, kan je dan de agar agar gaan toevoegen. Je mag het vuur dan nog heel even hoog zetten zodat het mengsel aan de kook komt en vervolgens zet je het vuur uit.

Bewaren

Om de gelei van paardenbloem te bewaren kan je deze in een gesteriliseerd potje doen. Je kan daarvoor potjes en deksels koken. Je kan ze ook in de oven plaatsen. Deze keer heb ik het potje en deksel in mijn airfryer gestopt.

Het gekookte paardenbloemenwater met de suiker is nu nog vloeibaar nadat je het vuur net hebt uitgezet. Dit giet je nu in het gesteriliseerde potje. Schoef het deksel er op en plaats het potje ondersteboven. Zodra het afgekoeld is zal de vloeistof volledig in een gelei verandert zijn.

Gelei van paardenbloem inmaken

Als het potje is afgekoeld kan je het in de voorraadkast bewaren. Heb je het potje geopend dan bewaar je het in de koelkast.

Paardenbloemjam maken (recept)

Recipe by Elke AertsDifficulty: Makkelijk

Ingrediënten

 • 170 paardenbloemen (ca 160 gram)

 • 750 ml water

 • Dikke schijf citroen

 • 100 gram suiker

 • 2 gram agar agar

Bereiding

 • Breng het water samen met de paardenbloemen en citroen aan de kook. Laat 5 minuten koken en zet het vuur uit. Laat dit mengsel minstens een nacht staan.
 • Zeef de paardenbloemen en citroen uit het water en vang het vocht op.
 • Doe het opgevangen vocht samen met de suiker in een steelpan en verwarm totdat de suiker volledig gesmolten is.
 • Voeg nu de agar agar toe en breng het water aan de kook. Zet daarna meteen het vuur uit.
 • Giet de warme vloeistof in een gesteriliseerd potje, schroef het deksel er op en draai het potje meteen om. Zo kan het vacuüm trekken. Zodra de gelei is afgekoeld begint de agar agar zijn werk te doen en krijg je een mooie gelei van paardenbloem.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • vegan kookboeken
 • Meest recente berichten

 • Recente reacties

 • Ook lezen?