Montana airfryer MF 399 XXL review

Laatst geüpdatet:
Montana airfryer MF 399 XXL review

Wij hebben sinds enkele weken de Montana MF399 XXL airfryer dus tijd voor een review erover. Ik ga vertellen wat ik ervan vind, wat we er al in gemaakt hebben, welke functies het heeft en waarom ik voor deze gekozen heb.

Vorig jaar schreef ik het artikel beste airfryers waarin ik op zoek ging naar goede airfryers met voor- en nadelen zodat ik op basis van dat onderzoek de beste airfryer er voor mij uit kon kiezen.

Zo kwam ik terecht bij de Montana airfryer en deze stond bij mij met stip op nummer 1 aangezien deze een keramische anti-aanbaklaag heeft en dus geen teflon gebruikt. Bovendien waren de ervaringen van anderen ermee heel goed.

Uiteindelijk heeft het toch nog een jaar geduurd voor we het uiteindelijk aangeschaft hebben. We bakten ongeveer 1 keer per maand frieten in een gewone friteuse. 

Maar mijn vriend eet heel graag friet en wilde dat toch wat vaker eten, dus besloten we voor een gezondere variant te gaan en hebben nu dus de Montana airfryer aangeschaft.

Ondertussen is er een nieuw model met een andere vorm.

Wat zit er in de doos? (onderdelen)

Laten we beginnen bij het openen van de doos, want behalve de airfryer zelf zitten er nog een paar accessoires bij. 

De airfryer zelf is de MF 399 XXL, waarbij MF staat voor Master fryer. Het is een XXL-toestel en de airfryer was dus ook een beetje groter dan verwacht.

De airfryer bestaat uit 3 delen: het elektrische gedeelte waardoor de hete lucht gemaakt wordt, een bak met daarin een mandje met gaatjes. Het mandje zit in de bak en deze schuif je in het toestel zelf.

Qua accessoires zitten er 8 muffinvormpjes bij. Een roostertje waarop je ook de bijgeleverde spiesjes kan leggen en een rekje waarin je boterhammen kan stoppen om brood te toasten. Hier kan je 8 boterhammen stoppen om te toasten. Zo kan je in één keer meer toast maken dan dat je dat in een toaster of contactgril zou doen.

accessoires Montana airfryer master fryer mf399 XXL

Functies van de airfryer

De capaciteit

De Montana die wij hebben is de 399XXL. Deze is 5,5 liter en 1800 Watt. Hierin kan max. 1,2 kg friet om een goed resultaat te krijgen. Er is ook een kleiner model van 3,2 liter en 1500 Watt waarin je maximum 800 gram friet kan bereiden.

Aangezien wij vaak redelijk veel eten wilden we toch graag een groot formaat. Daardoor kozen we het XXL-toestel en er kan best veel in.

Het bakken duurt wat langer dan in een frietketel, dus je kan niet snel tijdens het eten bijbakken. Daarom vonden we het belangrijk dat er veel in één keer in kan. 

Ook als je een airfryer voor andere dingen dan friet wilt gebruiken, kan zo’n groter toestel handig zijn. Zo kan je tegelijk aardappelen, groenten en burgers klaarmaken. 

Anti-aanbaklaag

De hoofdreden waarom ik voor de Montana airfryer gekozen heb is de keramische anti-aanbaklaag. Andere airfryers hebben vaak een teflonlaag, wat schadelijke gassen kan vrijgeven bij hogere temperaturen. 

Door de keramische laag heb je dat niet. Bovendien zorgt het ervoor dat je eten erop glijdt. Er blijft niks aanplakken waardoor het heel makkelijk te reinigen is.

Digitaal display

Op het digitale display verschijnt in het midden de tijd en temperatuur. 

Standaard staat het op 15 minuten en 180 graden maar met de plus- en minknop aan de linkerkant kan je de tijd hoger of lager zetten. Aan de rechterzijde heb je ook een plus- en minknop waarmee je de graden kan instellen van 80 tot 200.

Door enkele keren op de M-knop te drukken verandert de stand van manueel naar één van de 7 voorgeprogrammeerde functies:

 • Friet (200 °C – 20 min.)
 • Vlees (180 °C – 25 min.)
 • Garnalen (160 °C – 20 min.)
 • Cake/muffins (160 °C – 30 min.)
 • Kip (200 °C – 25 min.)
 • Biefstuk (180 °C – 20 min.)
 • Vis (160 °C – 25 min.)

Van al deze functies gebruiken wij als veganist enkel de friet en cake stand. Voor de rest gebruiken wij de manuele stand. 

Voor burgers kijken we op de verpakking. Daarop staat meestal x minuten in de pan of x minuten in de oven op x °C. De oventijd en graden gebruiken we dan als instelling op de airfryer. 

Nadat de ingestelde tijd afgelopen is stopt de airfryer. Dat maakt het heel handig zodat je er niet per se hoeft bij te blijven staan.

Zodra je de pot met mandje uit de airfryer trekt stopt deze met werken. Je hoeft niet eerst op een knop of zo te drukken. Dit is vooral handig als je halverwege de frieten wat wilt opschudden, een burger wilt omdraaien, of na een bepaalde tijd wat extra ingrediënten wilt toevoegen.

Opwarmen

De airfryer kan ook gebruikt worden om eten op te warmen. Hiervoor zet je de temperatuur tussen de 150 en 200 graden gedurende 7 minuten.

Gebruiksvriendelijkheid

Het toestel is heel gebruiksvriendelijk door de digitale knoppen en werkt heel makkelijk om allerlei gerechten in klaar te maken.

In het begin lukte het niet goed om de bak met mandje in de airfryer te schuiven, maar het bleek een kwestie van wat harder duwen te zijn. We hadden schrik om iets stuk te doen en waren een beetje te voorzichtig. 

Ook de techniek om het mandje in de bak te bevestigen hadden we in het begin niet door, maar als je eenmaal weet hoe het er uit moet, lukt het gewoon keer op keer. Zo plaatjes in een handleiding leggen het wel stap voor stap uit, maar daadwerkelijk doen is nog iets anders. Zeker als je niet zo handig bent al mij 😉 Vandaar dat ik het in de video ook even toon.

Is de airfyer makkelijk te reinigen?

En na het bereiden van je gerechten wil je geen heel gedoe hebben om iets proper te maken, dus heel belangrijk, is deze ook makkelijk te reinigen? 

Hier kan ik heel positief op antwoorden, door de keramisch anti-aanbaklaag blijft er niks plakken aan de pot. Het is gewoon een kwestie van met wat keukenrol het overtollige vet weg te vegen. Dan zie jij eigenlijk al niet meer dat het gebruikt geweest is.

Wat ik dan wel nog doe is tijdens het afwassen even met de schotelvot doorheen de bak en het mandje gaan. Wat je niet mag doen is het volledig onderdompelen, maar dat is ook niet nodig want het is heel makkelijk proper te maken.

Het mandje en de kuip mogen in de vaatwasser, maar ze raden wel niet aan om dat na elk gebruik te doen. Af en toe kan dat zeker geen kwaad.

Als ik andere airfryers zie, daarbij heeft het mandje een fine draad net zoals een friteuse. Dat lijkt me heel moeilijk om proper te krijgen. Bij de Montana airfryer echter zijn het gaatjes en geen fijnmazig net. Dat maakt het ook een stuk makkelijker in onderhoud.

Mijn ervaring

We plaatsen de airfryer op het aanrecht zodat we konden beginnen met testen. Ik was me aan het afvragen waar we het toestel nadien konden opbergen omdat het toch wel wat ruimte in beslag neemt. 

Maar het werd me al snel duidelijk dat we er geen plaats in de kast voor moesten vrijmaken. Het toestel mocht op het aanrecht blijven staan omdat we het praktisch dagelijks gebruiken.

Frieten

Het eerste wat we probeerden waren uiteraard frietjes. Aangezien we die dag al eten voorzien hadden, maakten we een kleine portie om ’s avonds laat van te smikkelen en meteen te testen hoe het werkte. 

Met een kleine portie merkten we dat de voorgeprogrammeerde functie te lang is. Een kleine portie heeft veel minder tijd nodig. Ik denk dat we het na 12 minuten uitgehaald hadden.

Nadien hebben we ook een grote portie gemaakt en dan is de voorgeprogrammeerde stand correct: 20 minuten op 200 graden. Een kleinere portie heeft minder nodig dan een grote portie en als je frieten dun gesneden zijn heb je ook minder nodig dan bij dik gesneden frieten.

Frituursnacks

Frituursnacks die geschikt zijn voor de airfryer zijn er ook heel goed in gebakken. Frituursnacks die niet geschikt zijn voor de oven of airfryer kwamen er dan ook niet mooi bruin uit, dus die we nog liggen hebben toch maar even in de friteuse stoppen. Daarna kunnen we uitkijken voor airfryer-geschikte snacks.

Muffins

Vroeger nooit gedacht dat een airfryer ook geschikt kon zijn voor gebakjes, maar de muffins waren meteen heel geslaagd.

Vlees- en visvervangers

Waar deze airfryer ook heel goed in is, is burgers en andere vlees- en visvervangers bereiden. Zo goed zelfs dat ik daar de pan niet meer voor uithaal. 

Je stelt de tijd in en daarna is het klaar. Geen omzien naar, niet het vuur in de gate houden, het vuur minder zetten en zien dat het niet aanbrand. Gewoon even wachten en perfect gebakken. 

Falafelburger of falafelballetjes durven nogal eens uit elkaar vallen tijdens het bakken in de pan. Ik heb de falafelburger nog nooit mooier gezien dan hoe die uit de airfryer komt. Mooi gebakken, mooi als geheel, geen losse brokken. 

Gegrilde paprika, aardappels en burger samen in de airfryer
Gegrilde paprika, aardappels en burger samen in de airfryer

Gebakken aardappels

Gebakken aardappels vind ik ook heel makkelijk aangezien je ze niet eerst moet koken. Door er meteen ook broccoli of andere groenten bij te doen en op het einde nog even een burger erbij te gooien hadden we meteen een hele maaltijd klaar. 

En het enige wat we moesten doen was de airfryer even met een doekje proper maken. Normaal zouden we hier 2 potten en een pan voor vuilmaken.

Varia

Voor grotere zaken zoals een stokbrood of pizza gebruiken we de oven, maar als we een klein broodje willen opbakken of wat anders dan gebruiken we nu de Montana. Het is veel sneller klaar aangezien het niet eerst 10 minuten moet opwarmen wat bij een oven wel het geval is.

In het meegeleverde receptenboekje staat een recept voor ratatouille dat ik zeker eens ga uitproberen. Alles samen in een schaal doen en die schaal in de airfryer plaatsen. 15 minuten wachten en klaar.

Snel en makkelijk

Ik ben iemand die niet graag achter het fornuis blijft staan om alles in de gate te houden. Ik ga ondertussen liever iets anders doen, beetje werken, opruimen,…. Maar dan kan er al eens iets overkoken of aanbakken. 

Maar die Montana airfryer is nu ideaal. Eerst was het bij sommige gerechten een beetje zoeken naar de tijd, maar nu ik dat weet kan ik gewoon ondertussen andere dingen doen. Spaart me weer wat tijd. Af en toe trek ik het eens open en draai ik eens iets om, maar dat is het dan ook.

Conclusie

De Montana airfryer MF 399 XXL is een heel degelijk toestel dat niet enkel frieten maar heel wat andere gerechten op tafel kan toveren. Het is een grote timesaver en veel gezonder. 

Doordat deze een keramische laag heeft (en dus geen teflon) en BPA-vrij is, is het ook nog een toestel dat geen schadelijke stoffen achter laat. Nog een voordeel van de keramische coating is dat het heel makkelijk te reinigen is.

In het begin is het een kwestie van allerlei gerechten uit te proberen en dan ben ik er zeker van dat je het ook heel vaak gaat gebruiken.

Ondertussen is er een nieuw model met een andere vorm.

4 gedachten over “Montana airfryer MF 399 XXL review”

 1. Ik heb nu ongeveer 3/4 jaar deze Airfryer, de Montana Ceramic MF 388 XXL. Hij doet wat hij moet doen en doet dat prima, maar de anti aanbaklaag is een ramp. Alles blijft vastzitten aan de bodem. De croissants komen er in stukken uit. Ook krijg is de binnenpan niet meer schoon. Het is meer een aanbaklaag, dan anti aanbaklaag. Het spijt, dat ik dat ding gekocht heb. Eigenlijk moet ik nu al een nieuwe binnenmand bestellen, dat kan op internet, maar hoe lang houdt die het vol???

  Beantwoorden
  • Ook ik heb slecht ervaring met de mand van de Montana, koekt inderdaad veel aan, ik herken de opmerkingen, even met een keukenpapiertje er door heen en hij is schoon niet, daarnaast was de binnenlaag al snel beschadigd. ik heb hem nu 3 jaar en het lijkt erop of er lagers los liggen, zoveel herrie maakt hij, al met al erg jammer van toch een best prijzig apparaat.

   Beantwoorden
 2. Hoi Elke,
  super bedankt voor deze review! Ik vroeg me namelijk ook al een hele poos af om nu wel of geen airfryer te kopen. Toch weer een extra apparaat erbij en waar laat je het en voor alleen wat frietjes ppff maar nu lees ik dat je er van alles mee kan 🙂
  Over dat teflon nooit nagedacht maar nu ga ik ook deze airfryer kopen.
  Altijd fijn die blogs van jou! Merci.

  Beantwoorden
  • Hoi Helga, dat was voor mij ook de reden dat het toch nog een jaar geduurd heeft om het aan te schaffen. Maar blijkt nu dus superhandig te zijn doordat er zoveel mee mogelijk is. Blij te horen dat je wat aan de blogs hebt 🙂 Groetjes, Elke

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Het nieuwste model van Montana

Keramisch (zonder teflon)
XXL
Makkelijk te reinigen

Montana Master fryer 400 XXL

Het nieuwste
model van Montana

Keramisch (zonder teflon)
XXL
Makkelijk te reinigen