Vraag: Mensen die een paleo-dieet adviseren zeuren altijd over fytinezuur in plantaardig voedsel, zoals volle granen, peulvruchten en soja, waardoor volgens hen veganisten vrijwel altijd een tekort zouden oplopen aan calcium, ijzer, magnesium en zink. Het fytinezuur zou de opname van deze mineralen voor een groot deel blokkeren. Hebben die mensen gelijk of niet?
Ik ben geen gezondheidsdeskundige en het is ook nogal verwarrend dat de meeste onderzoeken op het gebied van gezondheid elkaar tegenspreken.
Het klopt dat fytinezuur verbindingen aangaat met mineralen (zoals ijzer, calcium,…), maar dus ook met de zware metalen en hierbij is het goed dat deze uit je lichaam gaan. Ook is er aangetoond dat fytinezuur als antioxidant werkt en de groei van tumoren zou kunnen tegengaan.
Mijn eigen ervaring is dat ik als kind (toen ik nog vlees, eieren,… ) at, pilletjes moest innemen voor ijzertekort. Maar sinds ik vegetariër en veganist ben, heb ik daar helemaal geen problemen meer mee gehad.
Zoals met alles is het sowieso belangrijk om gevarieerd te eten. Je kan ervoor zorgen dat je elke dag een maaltijd plant zonder de ingrediënten die veel fytinezuur bevat, en die rijk is aan mineralen.
Wie hier hierover meer weet, voedings- of gezondheidsdeskundige is mag gerust hieronder aanvullen.