Paleo vs Veganisme – Krijg ik als veganist teveel fytinezuur binnen?

Paleo vs veganisme

Vraag: Mensen die een paleo-dieet adviseren zeuren altijd over fytinezuur in plantaardig voedsel, zoals volle granen, peulvruchten en soja, waardoor volgens hen veganisten vrijwel altijd een tekort zouden oplopen aan calcium, ijzer, magnesium en zink. Het fytinezuur zou de opname van deze mineralen voor een groot deel blokkeren. Hebben die mensen gelijk of niet?

Ik ben geen gezondheidsdeskundige en het is ook nogal verwarrend dat de meeste onderzoeken op het gebied van gezondheid elkaar tegenspreken.

Het klopt dat fytinezuur verbindingen aangaat met mineralen (zoals ijzer, calcium,…), maar dus ook met de zware metalen en hierbij is het goed dat deze uit je lichaam gaan. Ook is er aangetoond dat fytinezuur als antioxidant werkt en de groei van tumoren zou kunnen tegengaan.

Mijn eigen ervaring is dat ik als kind (toen ik nog vlees, eieren,… ) at, pilletjes moest innemen voor ijzertekort. Maar sinds ik vegetariër en veganist ben, heb ik daar helemaal geen problemen meer mee gehad.

Zoals met alles is het sowieso belangrijk om gevarieerd te eten. Je kan ervoor zorgen dat je elke dag een maaltijd plant zonder de ingrediënten die veel fytinezuur bevat, en die rijk is aan mineralen.

Wie hier hierover meer weet, voedings- of gezondheidsdeskundige is mag gerust hieronder aanvullen.

No Milky Way 2 - vegan lunch

Ben jij de saaie boterhammen ook zo beu? Check dan zeker ons boek met heerlijke lunchrecepten (warm en koud).

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • vegan kookboeken
 • Meest recente berichten

 • Recente reacties

 • Ook lezen?

  cadeuatips vegans

  13 beste cadeautips voor veganisten

  Of het nu gaat om een verjaardag, een huwelijksfeest, een housewarming party of de eindejaarsfeesten … cadeautjes kopen (en krijgen) hoort er simpelweg bij. Niet

  Vegan jeans - duurzaam

  Vegan jeans

  Als vegan kan het soms een uitdaging zijn om een vegan jeans te vinden. Daarom ging ik op zoek naar welke merken dit aanbieden. Naar

  Vegan riemen voor dames en heren

  Vegan riemen voor dames & heren

  Vegan riemen? Ja hoor, vegan draait niet alleen om eten. Een degelijke riem is vaak gemaakt van leder en dat is een dierlijk materiaal wat