Beiden super makkelijk, super lekker en instant verslavend: panna cotta en chocolademousse!
En dan ga ik ze nog combineren ook…tsss 😉
Wat dit dessert ietwat specialer maakt is de combinatie van kokos en munt. Dat blijkt wonderwel te werken. En als je vindt dat de panna cotta er nogal ‘schuimig’ uitziet, dan heb je dat héél goed gezien. Ik had namelijk per ongeluk de gewone sojaroom opgeklopt in plaats van de soyatoo 😉
Het gevolg: een quasi verdubbelde hoeveelheid sojaroom en dit licht schuimende oppervlak als resultaat. Is het slecht? Bijlange niet. Maar ik heb de pudding wijselijk niet uitgestort 😉
Smakelijk! (doch consumeer met mate ;))
Ingrediënten
Voor 4 personen
- 300 ml sojaroom
- 300 ml rijst-kokosmelk
- 60 gram (kokos)suiker of 45 ml agavesiroop
- 2 gram agar agar
- 1/2 koffiekopje vers gescheurde munt + paar takjes voor decoratie
- 150 ml soyatoo opklopbare vegan slagroom
- 120 gram pure chocolade
Bereiding
voor de chocomousse:
- Smelt de chocolade au bain marie (of in de microgolfoven op de laagste stand)
- Klop de soyatoo stijf en spatel er langzaam de chocolade onder. Dek af en plaats in de koelkast
Voor de panna cotta:
- Breng de kokos-rijstmelk en de gescheurde munt aan de kook in een pan. Zet het vuur direct uit en laat (minstens) half uurtje ‘trekken’. Zeef dan de muntblaadjes eruit.
- Doe de suiker en sojaroom in een kom en roer tot de suiker is opgenomen. Doe alle ingrediënten (behalve de agar gaar) dan samen in de pan en breng het mengsel aan de kook.
- Vermeng de agar agar met een klein scheutje water en voeg het aan de kokende massa toe. Roer voortdurend met de klopper en laat 1 minuut doorkoken. Haal van het vuur en laat kort afkoelen.
- Verdeel de panna cotta over 4 schaaltjes en plaats in de koelkast om op te stijven.
Afwerking
Haal de panna cotta en chocomousse uit de koelkast. Neem een tas heet water en dompel daar een eetlepel in. Schep een ‘quenelle’ (je weet wel, zo’n mooie ovale vorm) met de warme lepel en laat die bovenop de panna cotta vallen. Werk af met een takje munt.
Tips:
- Geen boodschap aan tralala? Gooi gewoon een kwak chocomousse op de panna cotta 😉
- Hoe langer de bouillon van kokosmelk en munt trekt, hoe intenser. Persoonlijk vind ik een 30 tot 60 minuten wel genoeg, maar als je graag veel munt proeft is een uurtje of 4 interessanter.
- Kokossuiker gebruiken is de beste (lees; meest gezonde en meest passende) optie. Je panna cotta is dan alleen niet helemaal wit. Mocht je dat belangrijk vinden.
Zo, benieuwd wat je van dit dessertje vindt!
Heb jij trouwens ooit makkelijkere chocolademousse dan deze gemaakt? 🙂
Ons boek No Milky Way met veganistische desserts en zoetigheden staat vol lekkers. Meer info >>
MMM, het ziet er heerlijk uit. Ik zou het graag willen maken, maar dan zonder soja. Door wat kan ik soja het beste vervangen?
Alvast bedankt voor het antwoord.
Hoi Sara. Je bedoelt ter vervanging van de slagroom en room (het merendeel is gewoon al rijst & kokosmelk i.p.v. soja)? Je kan vegan slagroom ook op basis van rijst of kokos kopen. En voor de room zou ik kokosroom nemen. Zeker voor dit dessert. Nu ik het schrijf, bedenk ik me waarom ik dit überhaupt niet gedaan heb haha. Enfin, de kokosroom vind je al zeker bij Delhaize (Alpro). Voor de slagroom de natuurvoedingswinkel of in onze webshop natuurlijk (Soyatoo kokos of rijst). Succes!