Als ik boude uitspraken doe over eieren moet ik het tegendeel natuurlijk ook bewijzen. Dit recept voor vegan pannenkoeken bevat dan ook geen spoortje ei, en evenmin m’n geliefde ei-vervanger No Egg. Geen enkel verschil met het traditionele recept en bakt net zo goed. Wel duurt het wat langer eer ze mooi bruin zien. Reken dus op een paar minuten extra baktijd.
Om het met L’Oréal te zeggen: ze zijn het waard 😉
Lekker met een fikse lepel ahornsiroop of met vegan choco!
Standaard pannenkoeken worden gemaakt van eieren en melk. Alles behalve vegan en ook niet geschikt voor mensen die geen eieren mogen eten of lactose-intolerant zijn. Vegan pannenkoeken zijn erg eenvoudig te maken. De melk vervang je door plantaardige melk. Zelf nemen we meestal ongezoet sojamelk, maar je kan ook havermelk of amandelmelk gebruiken.
Dit recept is zonder banaan, we gebruiken helemaal geen eivervanger, enkel een beetje bakpoeder, meer niet.
Vegan pannenkoeken kan je op elk moment van de dag eten. Zelf eten we het graag als vieruurtje of ’s avonds voor de tv. Maar je kan het ook als ontbijt , lunch of dessert eten. Dat laatste is lekker met een bolletje vanilleijs en daarbij warme chocoladesaus.
10
minutes40
minutes1 liter sojamelk (gezoet of ongezoet)
325 gram bloem
1 tl bakpoeder
een scheutje olijfolie
snufje zout
1 zakje vanillesuiker (of minder naar smaak)
zonnebloemolie (om te bakken)
Eén van de meest gestelde vragen die we kregen is waarom de pannenkoeken mislukken. Dat kan zijn omdat het vuur niet warm genoeg is of door gebruik van geen goede pannenkoekenpan. Twee goede pannen zonder teflon laag zijn de pannenkoekenpan Le Creuset gemaakt van gietijzer en deze van Greenpan met een keramische anti-aanbaklaag.
De pannenkoeken die je gebakken hebt kan je op een bord leggen. Dit stapeltje pannenkoeken kan je vervolgens afdekken met een tweede bord (of eventueel folie). Je kan het in de koelkast bewaren voor ca 5 dagen. Je kan de pannenkoeken ook in een diepvriesbestendige kom doen en deze invriezen. Zo kan je ze gedurende een paar maanden bewaren.
Hoe eet jij je vegan pannenkoeken het liefst? Laat het zeker weten onderaan deze pagina in een reactie.
Hou je van desserts, maar eet je geen eieren en koemelk, dan is het boek No Milky Way – vegan desserts vast wat voor jou. In het boek staan 65 dessertrecepten: puddings, gebak, met fruit, koekjes, ….
>> Meer info over No Milky Way (vegan desserts, dus zonder ei, koemelk of gelatine)
Koken is al lang niet meer het verplichte dagelijkse ritueel puur om ons te voeden.…
Steeds meer mensen zoeken naar plantaardige alternatieven voor vlees, zuivel en eieren. Misschien wil je…
Wij zijn ondertussen al een tijdje de navulbare, duurzame en 100% natuurlijke deodorant van WILD…
Je weet vast wel dat bier goed samengaat met bepaalde gerechten, maar heb je gehoord…
Als fanatieke kok heb je natuurlijk een goed uitgeruste keuken nodig. Hoe beter jouw keuken…
Bij de populaire Nederlandse winkelketen HEMA vind je een ruim aanbod hoogwaardige pannen en stijlvol…
View Comments
Kan je dit ook zonder bakpoeder doen ? als je zelfrijzende bloem hebt ??? Of is er een verschil?
Nog niet op die manier gemaakt, maar dat zal geen probleem zijn lijkt me.
Ik eet sinds een tijdje ook veganistisch. Ben altijd opzoek naar makkelijke en lekkere recepten. Dit is als vegan niet altijd makkelijk. Deze zien er wel erg lekker uit zeg! Ga ze eens proberen samen met mijn zelfgemaakte kersenjam.
Heb net de pannenkoeken proberen te bakken in zonnebloemolie zoals in het recept staat, maar ze blijven kleven aan de pan .
Ik kan ze niet draaien en zo heb ik totaal geen pannekoek meer, ze zijn helemaal stuk!
Graag tip hoe ik ze best zou bakken
Bedankt
Ludwina
Beste Ludwina,
of je pan is naar de knoppen of je pannekoek zit niet lang genoeg in de pan.
Laurens
Goede morgen ik heb vandaag een kindje op bezoek die geen melk en eitjes mag eten ik bank de pannekoeken in cocosolie van Aman prana ( extra vierge olie ) gaat heel goed en superlekker groetjes christine
Hou Christine, sinds een jaar heb ik een kleindochter die ook geen dierlijke melk en eithes mag. Heb jij nog meer recepten om straks eens wat feestelijks voor haar te maken?
Dank je voor je reactie, Christine :-)
Weet iemand mss hoeveel gram er in een zakje bakpoeder zit?
Hoi Wallah, dat is 11 gram.
Deze al enkele keren gemaakt. Mmm super lekker.
Gisteren er weer klaargemaakt maar het recept wat aangepast.
Een deel gv meel, polenta en havermeel gebruikt. En dan ook amandelmelk. ;) en vanillestokje ipv vanillesuiker. Ze waren overheerlijk.
Zelf 3 gemaakt met snuifje kaneel erin en tijdens het bakken heel fijngesneden appeltjes in gelegd. Heeeeerlijk! :D
Volledig amandelmelk? Niets van sojamelk?
Lekker! Dank je voor je goeie tips :-)
Ik maakte ze met volgende ingrediënten:
•150 ml sojaroom
•20g poeder voor vanillepudding
•40g boekweitbloem
•5 eetlepels Agavesiroop
Dit gaf een heel mooi resultaat.
opklopbare sojaroom? thx
Zonnebloemolie bevat veel meervoudige onverzadigde vetzuren die niet bestand zijn tegen hoge verhitting (ontstaan van transvetzuren). Ook wachten tot de olie begint te 'roken', raad ik af, omwille van opnieuw de vorming van schadelijke transvetzuren. Op 1 januari test ik het receptje uit, want dan eten we altijd pannenkoeken. Ik ben benieuwd, groetjes, Vicky
Ik heb gelezen dat het rijstolie het beste kan gebruikt kan worden voor wokken enz. omdat het de hoogste verhittingsgraad heeft. Zowieso is blaken van olie nooit goed en ook niet nodig.