Vlees- en visvervangers…de één kan er niets mee en de ander springt een gat in de lucht. Zelf schipper ik een beetje tussen die twee meningen in. Vooropgesteld; ik ben gek op zee- en schaaldieren. Een vispannetje was voorheen een favoriet gerecht en scampi’s, garnalen, mosselen en (jawel) inktvisringen…daar kreeg ik geen genoeg van!
Inmiddels weten we echter hoe het met de visstand gesteld is en wat voor rotzooi we bij elke hap zalm, kabeljauw en ook garnaal in ons lijf krijgen. In plaats van je schijfje ‘verse zalm’ kan je tegenwoordig evengoed een overdosis medicijnen nemen!
Maar we wijken af…;)
Hoewel je met wat zeewier (o.a. nori, zeespaghetti, wakame,…) de typische smaak van de zee makkelijk kunt evenaren, vind ik het persoonlijk toch wel fijn dat er zoiets als deze vegan scampi’s bestaat. Hoewel ik lang geen fan ben van alle visvervangers zijn deze toch wel erg lekker, al gebruik ik zelfs bij dit recept nori voor een extra smaaktouch!
Daarbij gaat het me ook om de ‘bite’. Je kan ditzelfde gerecht bijvoorbeeld ook makkelijk met tofu maken, maar dan valt dat toch wel aangename mondgevoel weg. Mocht je daar geen oren naar hebben en alles vermijden wat ook maar op een zeedier lijkt…dan blijft het een goede optie voor je.
Ik heb de bereidingswijze in ieder geval ook vermeld onderaan het recept 😉
Anyway, als ik dan toch – voor het eerst – met scampi’s aan de slag ga…dan maar traditioneel! Dus met lookroom, pasta en (minder traditioneel) wellicht de mooiste kool aller tijden; de romanesco!
Ingrediënten
(voor 4 personen)
- 1 (grote) romanesco
- 1 sjalot – gesnipperd
- 1 pakje vegan scampi’s – uitgelekt
- 4 teentjes look – gepeld en geplet
- 500 gram fusili pasta – of een andere naar keuze
- 300 ml sojaroom
- 150 ml groentebouillon
- 1 norivel
- beetje verse peterselie
- cayennepeper
- paprikapoeder
- sap van 1/2 citroen
- olijfolie
- peper en zeezout
Bereiding
- Verdeel de romanesco in kleine roosjes. Kook ze gaar in licht gezouten water (± 5 minuten). Giet af maar vang het kookvocht op. Druppel al een beetje citroensap over de kool en meng de roosjes even voorzichtig door elkaar. Kruid met wat peper en zout,
- Kook de pasta al dente in het opgevangen kookvocht. Giet af en meng een el olijfolie onder pasta. Kruid met een vleugje peper en zeezout.
- Doe de groentebouillon met een gescheurd norivel in een pan en breng zachtjes aan de kook. Giet de bouillon vervolgens af door een zeef.
- Verhit een el olijfolie in een pan en laat goed heet worden. Fruit de ui kort en bak vervolgens de scampi’s gedurende 3 minuten op hoog vuur. Doe de knoflook erbij en laat kort meebakken.
- Blus de scampi’s met de gezeefde groentebouillon en voeg de room en de rest van het citroensap toe. Roer het geheel goed door elkaar.
- Voeg cayennepeper (of chili) en paprikapoeder naar smaak toe en laat 2 minuten op een zacht vuurtje doorkoken. Kruid tenslotte af naar smaak met peper en zeezout.
Afwerking
Vul een diep bord met een laagje lookroom. Leg daarop de pasta en schik de scampi’s en romanesco er bovenop. Werk af met wat extra lookroom en versgesnipperde peterselie. Smakelijk!
Geen liefhebber van visvervangers als deze? Probeer dit recept met tofu !
Laat een blok tofu flink uitlekken en leg die vervolgens 1 nacht in een afgesloten kom met daarin 1 el sojasaus (tamari) en de in het recept vermelde groentebouillon (laat de nori in dit geval zitten). Verder kan je het recept gewoon volgen (ui fruiten, tofu meebakken, enz.).
5