Herfstseizoen = pompoen en spruitjesseizoen! Zodra ik deze kleurrijke groenten in de winkelrekken zie liggen, gaat er geen week voorbij zonder ze op het menu te hebben gehad. Niet alleen afzonderlijk van elkaar, maar ook zeker gecombineerd.
Zoals je in dit vrij klassieke (aldus gegarandeerd lekkere) recept zal zien.
Natuurlijk zijn er veel verschillende soorten pompoenen maar zelf geef ik de voorkeur aan de Hokkaido: een doorgaans kleine, ronde pompoen met mooi oranje vruchtvlees en een zachte schil. En veel smaak natuurlijk. Flespompoenen vind ik wat dat betreft bijvoorbeeld een stuk minder, al zijn ze wel weer prima geschikt om soep van te maken.
Extra pluspunt is dat je met pompoen echt alle kanten uit kan. Je kan ze op 1001 manieren verwerken in o.a. stoofpotjes, soep, tajine,… Je kan er zelfs zoete gerechten als taart of pompoenlasagne (check ons boek No Milky Way) mee maken. Voor nu houden we op een gerecht dat altijd smaakt…stoemp!
Trouwens: mijn pompoenstoemp (en andere groentestamppotten) bestaan altijd voor quasi de helft uit aardappelen. In eerste instantie omdat ik daarvan houd, maar ook omdat het wat meer stevigheid geeft.
Lust of eet je geen aardappelen, dan stoof je in dit geval gewoon 1,5 kilo pompoen gaar (in plaats van 750 gram aardappel en 750 gram pompoen). Je hebt dan eerder een pompoenpuree en geen ‘stoemp’ maar so what…nog steeds verrukkelijk 🙂
Die andere groente die je de herfst- en wintermaanden helpt overbruggen zijn de aller- allerkleinste kooltjes ter wereld: spruitjes!
Je weet wel: die dingen waarvoor je je moeder vroeger vervloekte 😉
Zelf was ik als kind ook niet bepaald een spruitjesfan maar zoals Bob Dylan ooit zei: ‘Times they are a changing’! Nu ik inmiddels een groot kind ben, vind ik spruitjes dan ook een ware lekkernij. De enige voorwaarde die ik aan spruiten stel, is dat ze niet te lang gekookt worden. Net beetgaar zijn ze fantastisch, net daaroverheen oneetbaar.
Althans, das mijn mening.
Om dit hele doordeweekse feestmaal te vervolledigen, maakte ik er ook nog seitanstoverij bij. Zoals ik al zei: vrij klassiek met aardappel, 2 groenten en geen vlees ;). De stoverij is al bij al geen must, al zou ik je dan wel adviseren om dan nog wat extra rauwkost te voorzien. Een snelle witte koolsalade of iets dergelijks.
Maar genoeg gekletst…het is etenstijd! Als je nog niet wist wat je vandaag of morgen ging maken, hier volgt een goed idee:
Ingrediënten
Bereiding
Ingrediënten
Bereiding
Ingrediënten
Bereiding
Zoals je op de foto kan zien is de afwerking verder simpel. Eventueel nog wat bieslook snipperen en het feest kan beginnen!
Ben je ook fan van pompoen en/of spruitjes? Of nog goeie tips met deze groenten…’shoot’ hier onderaan het artikel.
Wil je leren werken met seitan en aan de slag gaan met allerlei gerechten? Check dan zeker ook eens onze online workshop Koken met Seitan.
Koken is al lang niet meer het verplichte dagelijkse ritueel puur om ons te voeden.…
Steeds meer mensen zoeken naar plantaardige alternatieven voor vlees, zuivel en eieren. Misschien wil je…
Wij zijn ondertussen al een tijdje de navulbare, duurzame en 100% natuurlijke deodorant van WILD…
Je weet vast wel dat bier goed samengaat met bepaalde gerechten, maar heb je gehoord…
Als fanatieke kok heb je natuurlijk een goed uitgeruste keuken nodig. Hoe beter jouw keuken…
Bij de populaire Nederlandse winkelketen HEMA vind je een ruim aanbod hoogwaardige pannen en stijlvol…
View Comments
dat ziet er goed uit ! heb nog nooit de prefab seitanbrokjes gekocht, maar heb wel al de gelegenheid gehad ze te proeven op de gril in de bioplanet. zelf zou ik er niet op gekomen zijn om deze daarvoor te gebruiken , weer een ideetje rijker.
Het is het ook:-) Je kan natuurlijk ook andere seitan(plakken) versnijden en het op die manier verwerken. Die fritties zijn echter veruit de lekkerste. En natuurlijk al een beetje gekruid.
Sinds ik die stoverij geproefd denk ik niet eens meer aan de versie met vlees. Deze laat die ver achter zich:-)