Herfstseizoen = pompoen en spruitjesseizoen! Zodra ik deze kleurrijke groenten in de winkelrekken zie liggen, gaat er geen week voorbij zonder ze op het menu te hebben gehad. Niet alleen afzonderlijk van elkaar, maar ook zeker gecombineerd.
Zoals je in dit vrij klassieke (aldus gegarandeerd lekkere) recept zal zien.
Handige pompoenen
Natuurlijk zijn er veel verschillende soorten pompoenen maar zelf geef ik de voorkeur aan de Hokkaido: een doorgaans kleine, ronde pompoen met mooi oranje vruchtvlees en een zachte schil. En veel smaak natuurlijk. Flespompoenen vind ik wat dat betreft bijvoorbeeld een stuk minder, al zijn ze wel weer prima geschikt om soep van te maken.
Extra pluspunt is dat je met pompoen echt alle kanten uit kan. Je kan ze op 1001 manieren verwerken in o.a. stoofpotjes, soep, tajine,… Je kan er zelfs zoete gerechten als taart of pompoenlasagne (check ons boek No Milky Way) mee maken. Voor nu houden we op een gerecht dat altijd smaakt…stoemp!
Trouwens: mijn pompoenstoemp (en andere groentestamppotten) bestaan altijd voor quasi de helft uit aardappelen. In eerste instantie omdat ik daarvan houd, maar ook omdat het wat meer stevigheid geeft.
Lust of eet je geen aardappelen, dan stoof je in dit geval gewoon 1,5 kilo pompoen gaar (in plaats van 750 gram aardappel en 750 gram pompoen). Je hebt dan eerder een pompoenpuree en geen ‘stoemp’ maar so what…nog steeds verrukkelijk 🙂
Groene gruwelkooltjes?
Die andere groente die je de herfst- en wintermaanden helpt overbruggen zijn de aller- allerkleinste kooltjes ter wereld: spruitjes!
Je weet wel: die dingen waarvoor je je moeder vroeger vervloekte 😉
Zelf was ik als kind ook niet bepaald een spruitjesfan maar zoals Bob Dylan ooit zei: ‘Times they are a changing’! Nu ik inmiddels een groot kind ben, vind ik spruitjes dan ook een ware lekkernij. De enige voorwaarde die ik aan spruiten stel, is dat ze niet te lang gekookt worden. Net beetgaar zijn ze fantastisch, net daaroverheen oneetbaar.
Althans, das mijn mening.
Om dit hele doordeweekse feestmaal te vervolledigen, maakte ik er ook nog seitanstoverij bij. Zoals ik al zei: vrij klassiek met aardappel, 2 groenten en geen vlees ;). De stoverij is al bij al geen must, al zou ik je dan wel adviseren om dan nog wat extra rauwkost te voorzien. Een snelle witte koolsalade of iets dergelijks.
Maar genoeg gekletst…het is etenstijd! Als je nog niet wist wat je vandaag of morgen ging maken, hier volgt een goed idee:
Pompoenstoemp seitanstoverij
Voor de pompoenstoemp:
Ingrediënten
- 750 gram pompoen
- 750 gr aardappelen
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- nootmuskaat, peper en zout – naar smaak
- olijfolie
Bereiding
- Snij de pompoen in vieren en verdeel de stukken daarna in halve maantjes. Snij ze vervolgens in blokjes van ± 2 of 3 cm. Pel en snipper de ui en de knoflook. Schil de aardappelen en snij ze in gelijke stukken.
- Verhit een scheutje olijfolie in in een pot en fruit de ui zacht. Voeg de knoflook toe en laat kort meestoven. Voeg daarna de pompoenblokjes en aardappelen toe en meng alles even door mekaar. Overgiet de groenten met water tot ze net onderstaan en breng het geheel aan de kook. Laat de groenten op een zacht vuurtje gaarkoken (+/- 8-10 minuten). Giet af maar bewaar het kookvocht.
- Stamp de groenten grof met een pureestamper. Er mogen daarbij best nog wat stukjes inzitten maar je kan alles ook zo fijn mogelijk stampen…wat je maar wil.
- Kruid de stoemp met nootmuskaat, peper en zout naar smaak.
Voor de spruitjes
Ingrediënten
- 500 gram spruitjes
- 1/2 tl natriumbicarbonaat/zuiveringszout – optioneel (voor frisgroene spruitjes).
Bereiding
- Maak de spruitjes schoon door een stukje van het kontje te snijden en de (niet propere) buitenste blaadjes te verwijderen. Als je ze sneller gaar wil hebben, kan je ze nog halveren. Anders gewoon in z’n geheel laten.
- Kook de spruitjes beetgaar in ruim water (al dan niet met natriumbicarbonaat erin). Controleer de gaarheid na 5 minuten. Giet af of laat ze indien nodig nog wat langer garen.
Voor de seitanstoverij
Ingrediënten
- 250 gram seitan – in blokjes gesneden
- 1 ui – gepeld, gehalveerd en in dunne schijfjes gesneden
- 1 el tomatenpuree
- 1 teentje look
- scheutje olijfolie
- 50 ml tamari sojasaus (ik gebruik deze)
- citroensap (naar smaak)
- 1 tl gedroogde provencaalse kruiden
- 1 el verse kruiden (tijm, rozemarijn, oregano en salie)
- 1 snee oud brood zonder korst
- 1 el mosterd
Bereiding
- Pel en snipper de sjalotjes en de knoflook. Verhit wat olie in een hoge steelpan en stoof de sjalotjes kort aan. Voeg de knoflook toe en stoof enkele seconden mee.
- Meng de tomatenpuree door de sjalotjes en voeg vervolgens de seitanblokjes toe. Overgiet het geheel met de tamari en voeg exra water toe tot alles net onderstaat. Roer vervolgens de kruiden door de seitan en laat op een zacht vuurtje 5 minuten stoven.
- Smeer de mosterd op 1 kant van de snee brood. Leg die vervolgens bovenop de stoverij. Dek de pan af met een deksel en laat nogmaals 5 minuten sudderen tot het brood grotendeels is opgelost.
- Voeg citroensap naar smaak toe en roer alles nog een keer goed om.
Zoals je op de foto kan zien is de afwerking verder simpel. Eventueel nog wat bieslook snipperen en het feest kan beginnen!
Ben je ook fan van pompoen en/of spruitjes? Of nog goeie tips met deze groenten…’shoot’ hier onderaan het artikel.
Wil je leren werken met seitan en aan de slag gaan met allerlei gerechten? Check dan zeker ook eens onze online workshop Koken met Seitan.
5
dat ziet er goed uit ! heb nog nooit de prefab seitanbrokjes gekocht, maar heb wel al de gelegenheid gehad ze te proeven op de gril in de bioplanet. zelf zou ik er niet op gekomen zijn om deze daarvoor te gebruiken , weer een ideetje rijker.
Het is het ook:-) Je kan natuurlijk ook andere seitan(plakken) versnijden en het op die manier verwerken. Die fritties zijn echter veruit de lekkerste. En natuurlijk al een beetje gekruid.
Sinds ik die stoverij geproefd denk ik niet eens meer aan de versie met vlees. Deze laat die ver achter zich:-)