Preuverie Hasselt – klein maar zéér fijn

De Preuverie in Hasselt - vegetarisch verrassingsbuffet

Het mag duidelijk zijn…Elke en ik eten graag. Tot ons plezier wordt het tegenwoordig zelfs steeds eenvoudiger om dat buitenshuis te doen. En dan niet eens in de sowieso al 100% vegan restaurants, maar in eetgelegenheden die ook een ‘gewone’ kaart hebben.

Het valt echt op dat dat er steeds meer worden. Nog niet eens zo lang geleden moest je de vegan-friendly restaurantjes namelijk nog opsporen met behulp van een wichelroede (of Happy Cow, dat kan ook ;)).

Anno 2016 heeft echter elk beetje stad wel een plek waar je gezellig kan tafelen en de chef kok bij de woorden ‘vegetarisch’ en ‘veganistisch’ niet langer geneigd is je terstond uit de zaak te flikkeren, integendeel. Hij (of zij) blijkt er zelfs plezier in te hebben om iedereen met een ‘alternatief’ voedingspatroon van dienst te zijn. Oh, rozegeur en maneschijn!

Genieten in Preuverie

Alvast 1 van die gezellige plekjes is Preuverie in Hasselt. Daar zijn we afgelopen vrijdag in goed gezelschap gaan tafelen en ik verklap het nu al; wat een geweldige avond! Te danken aan het al genoemde gezelschap, maar ook zeker aan het menu dat ons werd voorgeschoteld.

Debbie in de Preuverie

Om te beginnen; Preuverie is een klein restaurant in het centrum van Hasselt. Vanaf de dichtstbijzijnde ondergrondse parkeergarage was het slechts 4 minuten wandelen maar zelf met behulp van de gps-functie liepen we er alsnog voorbij haha. Ik voeg er meteen aan toe dat dat ook aan ons kan liggen ;).

Anyway, hoe nietig de voorgevel ook lijkt, bij binnenkomst is het allemaal gezelligheid en sfeer troef. Met onze groep van 8 konden we plaatsnemen aan een lange tafel en voilà …het feest kon beginnen.

Flexibel en creatief

Zoals gezegd is Preuverie een veggie en vegan-friendly restaurant met ook vlees en vis op de kaart. Een groot verschil met vele anderen is echter dat Preuverie ook duidelijk op de kaart vermeld dat een plantaardige menu, of een plantaardige versie van quasi alle gerechten, geen enkel probleem is.

Wellicht zijn er meer restaurants die die moeite best voor je willen doen, maar je moet er dan nog steeds ter plekke naar informeren. Hier is al direct duidelijk dat je je jas niet meteen weer hoeft aan te trekken. Handig 🙂

Wat verder opviel is de creativiteit. Zelfs bij de visgerechten zag je ingrediënten (lees: groenten, kruiden, …) en allerhande combinaties staan, die je in de meeste andere restaurants niet onmiddellijk zou terugvinden.  Ik bekijk namelijk altijd alles op de kaart omdat dat veel zegt over de kok in kwestie. Als ik voor de 3650’ste keer de geijkte klassiekers tegenkom, gaan er bij bibi meteen alarmbellen af.

Maar…niets van dat alles dus. Met een groep van 8 kon er gekozen worden uit een veggie/veganistisch verrassingsmenu van 4 gangen óf maximaal 4 verschillende gerechten van de kaart. Dat laatste is natuurlijk logisch als je met zo’n meute een restaurant bezet ;).

No Milky Way 2 - vegan lunch

Ben jij de saaie boterhammen ook zo beu? Check dan zeker ons boek met heerlijke lunchrecepten (warm en koud).

Verrassingsmenu

Gemakshalve kozen we dus met z’n allen voor het verrassingsmenu, waarbij het evenmin een probleem bleek te zijn om daar een glutenvrije versie van te maken. Mocht er iemand zelfs bepaalde ingrediënten niet lusten, dan kon zelfs dat gerust aangegeven worden.

Nu heb ik zelf een pop-up restaurant gehad en ik kan je verzekeren…het was destijds al moeilijk genoeg om dagelijks slechts 2 vaste menu’s klaar te hebben. Als er tijdens de service dan vragen komen om her en der wat ingrediënten te veranderen of te verwijderen…dan werd je he-le-maal knettergek!

Respect dus dat je als kok zó flexibel kunt zijn en er ook nog eens in slaagt alles vlot te laten verlopen. Petje af.

Wat hebben we gegeten?

Ik hoor het je denken; ‘show me the food!’. Welaan dan 🙂

Bij een verrassingsmenu weet je natuurlijk niet wat je gaat krijgen en staat er vanzelfsprekend geen omschrijving op de kaart. Gelukkig hebben we foto’s en heb ik nét genoeg geheugen om te weten wat bij elk gerecht de voornaamste ingrediënten waren. En dat het lekker was…dat kan ik ook beamen.

Voorgerecht met rode biet en aardappelrosti

Het voorgerecht was meteen raak; rode bietjes met aardappelrösti in een sausje van sojaroom. Mjam! Daarna volgde een soepje van brandnetel en korenbloempjes waar ik zowaar even stil van werd. En dan te bedenken dat mijn schaarse herinneringen aan brandnetelsoep niet erg positief zijn haha.

Nee, echt waar…dit was overheerlijk. Alleen al voor die soep zou ik teruggaan.

brandnetelsoep-korenbloem-zonnebloempitten

Het hoofdgerecht was eveneens super lekker, al kan ik niet meteen omschrijven wat ik precies allemaal gegeten heb. Noem het gemakshalve een royaal bord met diverse lekkere dingen. In ieder geval heb ik 3 verschillende groentekroketjes mogen proeven, allerlei soorten bieten/rapen, een spruitje, …enzovoort enzovoort.

Niet zo ‘wow’ als de gerechten ervoor, maar niettemin lekker.

Verrassingsmenu hoofdgerecht vegan: groentekroketjes en wintergroenten

Tot slot kwam er dan natuurlijk nog een dessert. Dit is iets wat de meeste restaurants overslaan als ze vegan voor je maken, of je krijgt een fruitsalade. Vandaar dat ik een boek gemaakt heb met allemaal vegan desserts en zoetigheden over gemaakt heb ;)).

Citroensorbet met pruimen en geroosterde spelt

Wat wij kregen voorgeschoteld was echter prachtig in z’n eenvoud en dubbel zo prachtig in smaak. Citroensorbet was weliswaar geen al te grote verrassing, dit serveren met verse pruimen in een sausje met o.a. dragon, steranijs en God-weet-wat-nog-allemaal, was dat wel.

Oh.My.God!

Tevreden naar huis

Yep, dit was echt een geweldige avond. Veel gelachen en super lekker gegeten. Alles waar eens mens uiteindelijk voor op restaurant gaat  Ben je in Hasselt en wil je graag hetzelfde ervaren, dan raden wij je een bezoek aan Preuverie van harte aan.

De preuverie in Hasselt

Het restaurant is geopend van dinsdag tot donderdag van 11u30 tot 14u00 (lunch dus) en van 18u00 tot 21u30. Vrijdag en zaterdag kan je er terecht van 11u30 tot 14u00 en van 18u00 tot 22u30.

Meer info vind je op: www.preuverie.be

Wij genieten nog even na 🙂

Ben jij al in Preuverie geweest? En zo ja, hoe was jouw ervaring?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

2 reacties

 1. We zijn gisteren geweest en waren, zoals jullie, ook heel tevreden. Fijne ontvangst, veel uitleg, gerechten die je elders niet vindt, mooi gepresenteerd en heel lekker met ook onverwachte ingrediënten. Perfecte lunch.

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • vegan kookboeken
 • Meest recente berichten

 • Recente reacties

 • Ook lezen?

  Vegans op vakantie in La Roche Ardennen

  Vegans op vakantie in de Ardennen

  Afgelopen week gingen we een paar daagjes naar de Ardennen, La Roche om precies te zien. We hadden een leuk appartement gevonden om te verblijven.

  The Avocado Show Amsterdam

  The Avocado Show

  Mijn vriend deed in november mee aan tryvegan en om zichzelf te belonen wilde hij graag naar de Vegan Junkfood Bar. Die gerechten die hij

  Download gratis weekmenu

  vegan weekmenu