Bijgerechten

Rauwe asperge-rucola salade

Zodra de eerste asperges (letterlijk) de kop opsteken, worden wij hier meteen vrolijk. Het is altijd een feest als je van deze – slechts tijdelijk verkrijgbare – groente kan genieten. Daar profiteren we dan ook van.

Net als met de meeste andere groenten kan je ook met asperges eindeloos variëren. Je kan ze koken, stomen, in z’n geheel of in stukjes eten, ze in een salades of als bijgerecht serveren. En dat ook nog eens warm en koud. Zelfs rauw kan het!

Wat dat laatste (rauw dus) betreft willen we 1 van onze favoriete aspergerecepten graag met je delen: rauwe asperge-rucola salade! Ideaal als lunch of als bijgerecht bij een complete maaltijd. En nog makkelijk om te maken ook. Perfect om buiten in het zonnetje op te smikkelen.

Bon appetit!

Ingrediënten rauwe asperge-rucola salade:

Salade

  • 500 gram witte asperges
  • 500 gram groene asperges
  • 4 handjes rucola – gewassen en drooggezwierd
  • sap van 1/2 citroen
  • peper en zout – naar smaak

Dressing

  • 2 el veganaise
  • 4 el water
  • 1/4 tl zout (of nog beter:1/4 tl kala namak)
  • handvol peterselie – fijngehakt
  • 1 teentje knoflook – geperst
  • 1 tl mosterd
  • 1 tl azijn
  • versgemalen zwarte peper

Rauwe asperge-rucola saladeBereiding:

Salade

  • Schil de witte asperges grondig met de dunschiller en verwijder het houtachtige uiteinde (+/- 1,5 cm). Bij de groene asperges hoef je alleen maar een klein stukje van het uiteinde te verwijderen (+/- 0,5 cm).
  • Schil de witte en groene asperges met de dunschiller verder tot in smalle sliertjes (watch your fingers!!!). De topjes houd je apart.
  • Meng de slierten en de topjes in een kom en bestrooi ze royaal met zout en peper. Giet het citroensap er overheen en meng alles met de handen door elkaar. De aspergeslierten worden op die manier zachter en ‘gaar’.
  • Laat de asperges minstens 1/2 uur uitlekken (vang het vocht eventueel op) en meng ze tenslotte met de rucola. Kruid – indien nodig – bij met peper en zout.

Dressing

  • Doe alle ingrediënten voor de dressing in een beker en mix met de staafmixer tot een gladde massa. Leng aan met het uitlekvocht van de asperges tot de dressing vloeibaar genoeg is.

Tip: Serveer de salade en dressing apart

Vegan sauzen

30 verschillende koude en warme plantaardige sauzen voor bij allerlei gerechten. Ontdek hoe je zelf andalouse en tartaar, de lekkerste dipsauzen en een heerlijke bruine (!) saus kan maken. Zelfs de vissaus zonder vis wordt niet vergeten!

Stijn De Kock

Recent Posts

Gezondheidsrisico’s door PFAS in je pan

Koken is al lang niet meer het verplichte dagelijkse ritueel puur om ons te voeden.…

5 maanden ago

Tips voor veganistisch koken

Steeds meer mensen zoeken naar plantaardige alternatieven voor vlees, zuivel en eieren. Misschien wil je…

9 maanden ago

Duurzame en 100% natuurlijke deodorant van WILD

Wij zijn ondertussen al een tijdje de navulbare, duurzame en 100% natuurlijke deodorant van WILD…

2 jaar ago

Veganistisch koken met bier

Je weet vast wel dat bier goed samengaat met bepaalde gerechten, maar heb je gehoord…

2 jaar ago

Vier dingen die je nodig hebt in jouw keuken

Als fanatieke kok heb je natuurlijk een goed uitgeruste keuken nodig. Hoe beter jouw keuken…

2 jaar ago

HEMA pannen en servies; de perfecte match voor elke gelegenheid

Bij de populaire Nederlandse winkelketen HEMA vind je een ruim aanbod hoogwaardige pannen en stijlvol…

2 jaar ago