Geüpdatet op

Zodra de eerste asperges (letterlijk) de kop opsteken, worden wij hier meteen vrolijk. Het is altijd een feest als je van deze – slechts tijdelijk verkrijgbare – groente kan genieten. Daar profiteren we dan ook van.

No Milky Way 2 - vegan lunch

No Milky Way 2 - vegan lunch

Ben jij de saaie boterhammen ook zo beu? Check dan zeker ons boek met heerlijke lunchrecepten (warm en koud).

Net als met de meeste andere groenten kan je ook met asperges eindeloos variëren. Je kan ze koken, stomen, in z’n geheel of in stukjes eten, ze in een salades of als bijgerecht serveren. En dat ook nog eens warm en koud. Zelfs rauw kan het!

Wat dat laatste (rauw dus) betreft willen we 1 van onze favoriete aspergerecepten graag met je delen: rauwe asperge-rucola salade! Ideaal als lunch of als bijgerecht bij een complete maaltijd. En nog makkelijk om te maken ook. Perfect om buiten in het zonnetje op te smikkelen.

Bon appetit!

Ingrediënten rauwe asperge-rucola salade:

Salade

  • 500 gram witte asperges
  • 500 gram groene asperges
  • 4 handjes rucola – gewassen en drooggezwierd
  • sap van 1/2 citroen
  • peper en zout – naar smaak

Dressing

  • 2 el veganaise
  • 4 el water
  • 1/4 tl zout (of nog beter:1/4 tl kala namak)
  • handvol peterselie – fijngehakt
  • 1 teentje knoflook – geperst
  • 1 tl mosterd
  • 1 tl azijn
  • versgemalen zwarte peper

Rauwe asperge-rucola saladeBereiding:

Salade

  • Schil de witte asperges grondig met de dunschiller en verwijder het houtachtige uiteinde (+/- 1,5 cm). Bij de groene asperges hoef je alleen maar een klein stukje van het uiteinde te verwijderen (+/- 0,5 cm).
  • Schil de witte en groene asperges met de dunschiller verder tot in smalle sliertjes (watch your fingers!!!). De topjes houd je apart.
  • Meng de slierten en de topjes in een kom en bestrooi ze royaal met zout en peper. Giet het citroensap er overheen en meng alles met de handen door elkaar. De aspergeslierten worden op die manier zachter en ‘gaar’.
  • Laat de asperges minstens 1/2 uur uitlekken (vang het vocht eventueel op) en meng ze tenslotte met de rucola. Kruid – indien nodig – bij met peper en zout.

Dressing

  • Doe alle ingrediënten voor de dressing in een beker en mix met de staafmixer tot een gladde massa. Leng aan met het uitlekvocht van de asperges tot de dressing vloeibaar genoeg is.

Tip: Serveer de salade en dressing apart

Vegan sauzen ebook
  • Facebook
  • Pinterest
  • Twitter

Vegan sauzen

30 verschillende koude en warme plantaardige sauzen voor bij allerlei gerechten. Ontdek hoe je zelf andalouse en tartaar, de lekkerste dipsauzen en een heerlijke bruine (!) saus kan maken. Zelfs de vissaus zonder vis wordt niet vergeten!