Rijstpap – Vegan ‘grandma’ style

Laatst geüpdatet:

Rijstpap maken lijkt op het eerste gezicht super eenvoudig. In essentie is het dat ook, maar toch ben ik er pas recent in geslaagd om met een deftige versie op de proppen te komen. Een deftige, plantaardige versie bovendien!

Smeuïg en plantaardig

Waar ik bij eerdere recepten vooral mee worstelde is dat de rijstpap niet smeuïg genoeg was. M.a.w.: als de rijstpap net klaar was, zag het er héél veelbelovend uit. Eenmaal afgekoeld kreeg ik echter te maken met een gortdroge brok rijst. Niet te vreten gewoon :-/

Dus…hoe flikken de experts (lees: onze moeders en grootmoeders ;)) dat dan?

Uiteindelijk blijkt het ‘geheim der smeuïgheid’ belachelijk simpel. Het nadeel is dat de truc niet gespeend is van extra calorieën, but what the hell! Liever calorierijke, lekkere rijstpap dan de cementmortel die het daarvoor was 😉

Wat die truc is? Slagroom toevoegen nadat je basismengsel is afgekoeld!

Rijst slorpt zelfs tijdens het afkoelen namelijk nog zoveel vocht op dat de pap sowieso verder opdroogt. Wanneer je er dan slagroom doorheen spatelt, krijgt je pap terug die zachte textuur én een ongelofelijke boost qua smaak.

Zoals ik al zei: simpel hé 😉

Sojavrij

Wie me al een tijdje volgt weet dat ik niet vies ben van sojamelk. Wel kom ik er beetje bij beetje achter dat het soms wat teveel van het goede is. Bovendien zijn er steeds meer mensen die te maken hebben met een soja-allergie.

Voor hartige recepten (waar plantaardige melk voor nodig is) vind ik het lastig om een goeie vervanger te vinden. Aardappelpuree of bechamelsaus maken met iets anders dan sojamelk vind ik eerlijk gezegd geen optie. Vaak te zoet, te dominant, … simpelweg niet lekker.

Bij desserts daarentegen heb ik daar minder last van. Dan maakt het immers niet uit of de plantaardige melk in kwestie te zoet smaakt. Bovendien heeft elke plantaardige (noten, granen,..) melk een uniek karakter. Afhankelijk van je gerecht kan dat voor een perfecte toets zorgen.

Voor de rijstpap was de keuze wel heel logisch: rijstmelk natuurlijk! En omdat ik tijdens het maken van dit recept toevallig geen pure rijstmelk in huis had, heb ik simpelweg rijst/kokosmelk gebruikt.

En weet je wat? Het resultaat is hemels. Goeie ouwe rijstpap, maar dan met een licht exotische touch.

Voor de slagroom hoef je ook niet naar de soja-variant te grijpen. Er is immers heerlijke slagroom op basis van…surprise…rijst. Al is ook kokos-slagroom een prima keuze.

No Milky Way - vegan desserts

Zelf vegan dessertjes op tafel toveren? Check dan zeker ons boek No Milky Way – vegan desserts. Ook ideaal om als cadeau te geven 🙂 

Dessertrijst

Nog een belangrijk detail is dat je absoluut dessertrijst gebruikt. Dessertrijst heeft – in tegenstelling tot andere rijstsoorten – een zachtere, ronde korrel en eenmaal gaar is ze zeer kleverig en papperig. Ideaal voor rijstpap en aldus onmisbaar voor een goed resultaat!

Ingrediënten

Voor 4-6 personen

  • 250 gram dessertrijst
  • 75 gram rietsuiker
  • 2 tl vanillesuiker
  • 1,5 liter rijst/kokosmelk
  • snufje zout
  • 1 pakje soyatoo (kokos, rijst of soja) slagroom.
  • safraan of 1 tl kurkuma* (optioneel)

Bereiding

  1. Breng de rijst/kokosmelk samen met de vanillesuiker, een snuifje zout en de kurkuma aan de kook. Voeg de rijst toe en draai het vuur lager. Laat de rijst 40-45 minuten zachtjes garen. Roer af en toe.
  2. Schep de rietsuiker door de nog warme rijst. Eventueel kan je het lepel per lepen doen en regelmatig proeven om te controleren of het al niet zoet genoeg voor je is. Laat de rijst verder zwellen en afkoelen tot kamertemperatuur.
  3. Klop de slagroom stijf en spatel deze langzaam door de rijst. Laat verder afkoelen in de koelkast.
  4. Smullen maar! 🙂

*Saffraan zorgt voor een bijzondere smaaktoets en natuurlijk voor een mooie gele kleur. Niet iedereen is echter gek van saffraan en het is bovendien verschrikkelijk duur.

Zelf gebruik ik kurkuma om toch een gele kleur te krijgen. Kurkuma is niet duur, smaakt behoorlijk neutraal én is ook nog eens super gezond.

Nou ja, in dit recept is dat gezondheidsvoordeel wel een beetje te verwaarlozen 😉

Dit recept uitgeprobeerd of al geproefd? Laat hier zeker je mening achter!

Wil je meer dessertrecepten? Check dan zeker ons kookboek No Milky Way.

2 gedachten over “Rijstpap – Vegan ‘grandma’ style”

  1. Hoi Stijn,
    het kookvocht van kikkererwten is perfect als alternatief voor ei om dingen luchtig te maken (heb er zelfs al merengue gemaakt met rijststroop en dit magisch proteïne rijk ei vervangmiddel. wie weet kan je er ook Bechemel saus mee maken. het geeft een rijk gevoel aan een recept, zonder een dominante smaak toe te voegen.

    Beantwoorden

Plaats een reactie