Fan van rode biet en opzoek naar een kleurrijk voorgerecht? Behold!
Het is een behoorlijk simpel gerecht (niet zelden de beste) en het smaakt en oogt fantastisch. Al zeg ik het zelf 🙂
Natuurlijk is niet iedereen verzot op rode biet vanwege de nogal prominente ‘aardesmaak’, maar ik kan je geruststellen dat die ruimschoots gemaskeerd wordt door de verschillende kruiden, de Cream Sheese, de gemarineerde komkommer en nog vele andere ditjes en datjes. Voor een stevigere ‘bite’ heb ik er ook lookcroutons aan toegevoegd.
De lijst ingrediënten lijkt relatief lang, maar laat je daar vooral niet door tegen houden. Wel is dit hele voorgerecht zoveel lekkerder wanneer je zowel de bietenpuree als de gemarineerde komkommer een dag op voorhand klaarmaakt en een nachtje laat ‘trekken’. Echt een wereld van verschil!
Ingrediënten
Voor 4 personen (bij benadering ;))
- 4-5 (grote) rode bieten – gekookt en ontveld
- 100 gram Cream Sheese original
- 1/2 komkommer – geschild, zaadlijsten verwijderd en in blokjes
- 2 sneetjes volkorenbrood
- 2 teentjes knoflook
- 1 tl gedroogde dille
- 2 tl verse dragon
- 1el tamari (ik gebruik deze)
- citroensap – naar smaak
- 2 el witte balsamico azijn
- 1 el olijfolie + extra om te bakken
- 1 tl agavesiroop
- peper en zeezout
- 1 el kappertjes
- Verse rucola – voor de afwerking
Bereiding
- Snij de gekookte rode bieten in kleine blokjes. Houd 1/4 (ongeveer een flinke koffiemok) over en pureer de rest samen met de Cream Sheese, dragon, dille en één teentje knoflook. Kruid nadien af met peper en zeezout en eventueel een beetje citroensap naar smaak. Dek af en plaats bij voorkeur één nacht in de koelkast
- Doe de blokjes komkommer in een schaaltje en overgiet met de witte balsamico en 1 el olijfolie. Voeg ook de agavesiroop toe en meng goed. Dek af en plaats ook deze een nachtje in de koelkast.
- Verhit (‘s anderendaags dus) wat olijfolie in een pan en bak daarin de overgebleven blokjes rode biet op hoog vuur. Bak tot er zich aan alle kanten een licht korstje vormt. Blus met 1 el tamari en roer voorzichtig door elkaar. Kruid tenslotte af met peper en zeezout. Haal de pan van het vuur en laat kort afkoelen.
- Voor de lookcroutons; verwijder de korsten en snij het brood vervolgens in kleine blokjes. Liefst in hetzelfde formaat als de rode biet. Verhit wat olie in een pan en fruit daarin de knoflook gedurende een paar seconden. Leg het brood in de pan en bak kort op matig vuur. Draai de stukjes brood regelmatig om want ze durven snel aanbranden. Haal de pan dus op tijd van het vuur.
Afwerking
- Vul een spuitzak met de rode bietenpuree en spuit een bodempje van ± 3 cm in een glas (je kan ook gewoon een lepel i.p.v. een spuitzak gebruiken, maar dan loopt het bij mij al snel mis ;))
- Bovenop de puree plaats je vervolgens een stuk of 7-8 blokjes van de rode biet, gevolgd door 5 blokjes gemarineerde komkommer en 3 lookcroutons (oneven is raar maar waar altijd mooier).
- Leg er tot slot nog wat kappertjes bij en werk af met enkele blaadjes rucola. Serveer en val aan!
Tips
- Zomerbiet heeft zo’n 20-25 minuten kooktijd nodig. Winterbieten al gauw ± 2 uur (!). Spoel de schil van de bieten eerst grondig af en leg ze in z’n geheel in het kokende water. Na het koken kan je de schil er dan zo aftrekken.
- Haal de rode bietenpuree een paar uur voor je gaat serveren uit de koelkast. Anders is ‘ie te koud en gaat dit ‘wringen’ met de lauwwarme blokjes rode biet.
- Maak de lookcroutons een paar minuten voor je gaat serveren. Dan zijn ze nog lekker knapperig.
No Milky Way 2 - vegan lunch
Ben jij de saaie boterhammen ook zo beu? Check dan zeker ons boek met heerlijke lunchrecepten (warm en koud).