Salade – Just a salad please!

Salade met spinazie, mais, rode ui en zongedroogde tomaten, rammenas en rode bietensap

Als er één tip is uit het boek Ik ben een planteneter…net als jij’ van Boele Ytsma waar ik vol lof over ben, dan is dat het advies om je gebruikelijke middagmaal van (meestal) boterhammen te vervangen door een salade. Nou goed, er zijn wel belangrijkere dingen uit dat boek te halen, maar het is er alvast een die mijn vrouw en ik direct in de praktijk hebben omgezet.

Vegan salade

Een royale salade blijkt in alle opzichten een erg goed idee. Het is veel lichter verteerbaar, rijk aan water en voedingsstoffen, het ziet er smakelijk uit, en – last but not least – het is een stuk goedkoper dan brood en allerhande broodbeleg. Komt nog bij dat het niet hoeven verteren van te zwaar voedsel een erg positief effect heeft op je lichamelijke welzijn. We zijn sinds onze ‘salad habbit’ namelijk een stuk actiever, allerter en geconcentreerder. Kortom; geen irritante dipjes meer gedurende de dag.

Schromelijk overdreven? Ik zou zeggen; probeer het en trek je conclusies 😉

Wie bang is dat hij of zij z’n honger nooit zal kunnen stillen met een eenvoudige salade…je kan ‘m zo groot maken als je wil. Of zoals Boele Ytsma het zo leuk zegt; ‘Als je tafelgenoten niet verbaasd opkijken bij het zien van je portie…dan is ‘ie niet groot genoeg!

Kijk, daar word ik dan vrolijk van 🙂

Leuke extra is dat je tot in het oneindige kan experimenteren met smaken, geuren en kleuren. Zo is elke salade, elke dag, een nieuwe belevenis. En als ik toch met rode bieten in de weer ben, zit het met die kleur wel goed. Al zit het ‘m deze keer enkel in het sap.

In onderstaande salade zit spinazie, mais, rode ui en zongedroogde tomaten, maar bepaal lekker helemaal zelf wat je wil gebruiken. Het gaat hier natuurlijk om dat roze hoopje (rammenas en rode bietensap) dat er bovenop ligt…en een klein, klein beetje dressing (nog een goede tip uit het boek 😉

vegan salade

Roze hoopje rammenas

(waardeloze omschrijving, maar bon…)

Ingrediënten

  • 1 Rammenas
  • 2 el rode bietensap (vers geperst of uit een fles)
  • 1/4 tl oregano
  • 1/4 tl tijm
  • 1/4 tl rozemarijn
  • Beetje peper en zeezout

Bereiding

  1. Schil en reinig de rammenas en maak met de dunschiller over de hele lengte flinterdunne slierten.
  2. Verhit wat olie in een pan en stoof de rammenasslierten 2 minuten op redelijk hoog vuur. Voeg de kruiden en het rode bietensap toe en stoof opnieuw 1 minuut. Roer alles zachtjes om zodat ze allemaal mooi rood kleuren.
  3. Kruid af met een snufje peper en zeezout

No Milky Way 2 - vegan lunch

Ben jij de saaie boterhammen ook zo beu? Check dan zeker ons boek met heerlijke lunchrecepten (warm en koud).

Dressing

Ingrediënten

  •  2 el olijfolie
  • 1 el balsamico-azijn
  • peper en zout
  • 1 teentje knoflook

Bereiding

  1. pel en snipper de knoflook
  2. Gooi alle Ingrediënten in een beker, even roeren en klaar!

Drappeer de rammenasslierten in een hoopje op je salade. Druppel wat van de dressing eroverheen (en bewaar de rest voor de volgende dag)

Oh ja, hoe meer groenten, hoe meer smaak. In dat opzicht is deze nogal ‘basic’. Maar hij ziet er goed uit…toch?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

2 reacties

  1. Goed idee. In het dieet van Joel Fuhrman, Eat to Live, is een dagelijkse grote salade ook een must. Maar voor de caloriebehoefte zou ik er toch wat meer starches in gooien, zoals peulvruchten. Peulvruchten hebben een hoge verzadigingsgraad. De olijfolie zou ik achterwege laten en vervangen door wat (gemalen) noten.

    Groetjes,

    Michiel

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • vegan kookboeken
  • Meest recente berichten

  • Recente reacties

  • Ook lezen?

    Download gratis weekmenu

    vegan weekmenu