Tomatensoep maken – met gekruide witte bonen

Tomatensoep maken - recept

Tomatensoep…het is niet voor niets een klassieker. Zo oud als de straatstenen van Rome maar nog steeds onovertroffen qua smaak en eenvoud. Al geven we toe dat we het lang niet meer gegeten hadden omdat het min of meer onze oren uitkwam, haha. Je kreeg deze soep immers altijd en overal. In ieder geval tijdens onze jeugdjaren. Het neemt niet weg dat we het onlangs ‘for old times sake’ nog eens op tafel hebben gezet…en dat het voelde als het weerzien van een oude vriend!

Een toffe bovendien 😉

Wat ook helpt is dat we deze soep maakten met verse (lees: linea recta uit de tuin geplukte) tomaten en we verder weinig tot helemaal geen water meer toevoegden. De tomaten zijn immers sappig genoeg voor een perfect vloeibare soep. Evengoed zijn natuurlijk ook tomaten uit de winkel of (zelfs) uit blik geschikt om dit recept te kunnen maken.

Voor wat extra ‘bite’ en vulling voegden we ook nog een portie gekruide witte bonen toe. Het maakt dat de soep je nog een tikje meer zal ‘vullen’ en daarmee een perfect lunchgerecht wordt. Bovendien zijn witte boontjes verstandiger dan gehaktballen 😉

Laat het je smaken!

vegan lunch

Ben jij de saaie boterhammen ook zo beu? Check dan zeker ons boek met heerlijke lunchrecepten (warm en koud).

Ingrediënten tomatensoep

Voor de soep:

  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1,5 kg verse tomaten (of 1,5 kg hele tomaten uit blik)
  • 1 preiwit
  • 100 gram tomatenpuree
  • 2 blaadjes laurier
  • 1/2 tl gedroogde tijm
  • 1el versgesnipperde peterselie
  • 1 tl kipkruiden
  • 1 el groentebouillonpoeder (of 1 groentebouillonblokje)
  • 2 el olijfolie
  • versgemalen zwarte peper – naar smaak
  • zeezout (optioneel) – naar smaak

Voor de gekruide witte bonen:

  • 150 gram witte bonen (zie tip)
  • 1 el olijfolie
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 el tamari sojasaus (ik gebruik deze)
  • versgemalen zwarte peper – naar smaak
tomatensoep recept

Bereiding tomatensoep

Voor de soep:

  1. Pel en snipper de uien en de knoflook. Verwijder de kroontjes en het kontje van de (verse) tomaten en hak ze in grove stukken. Snij het preiwit in dunne schijfjes, spoel ze grondig met water en laat uitlekken.
  2. Verhit de olie in een grote pot en fruit de uien zacht. Voeg de knoflook, laurier, gesnipperde peterselie en preistukjes toe en bak deze nog enkele minuten mee.
  3. Voeg tomatenpuree , alle kruiden en bouillonpoeder- of blokje toe. Meng goed en laat opnieuw enkele minuten meebakken op matig vuur.
  4. Doe de tomatenstukjes erbij, meng alles goed door elkaar en dek de pot af. Laat 15 tot 20 minuten sudderen op een zacht vuurtje. Controleer af en toe om aanbranden te voorkomen. Haal dan van het vuur en laat kort afkoelen.
  5. Giet de soep door een puntzeef om de laurier en tomatenpitjes te verwijderen (of vis enkel de laurierblaadjes eruit wanneer je tomaten uit blik gebruikte). Doe de soep weer in de pot en kruid af naar smaak met versgemalen zwarte peper en (indien nodig) zeezout. Voeg extra water toe als je de soep te dik vindt.

Voor de gekruide witte bonen:

  1. Spoel de witte bonen af in een vergiet en laat uitlekken.
  2. Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de bonen enkele minuten op redelijk hoog vuur. Bestrooi met paprikapoeder en roerbak nog 1 minuut door. Haal de pan dan van het vuur en blus met de tamari. Roer de bonen snel door want de sojasaus brandt snel aan.
  3. Kruid af naar smaak met versgemalen zwarte peper. Voeg de bonen toe aan de soep.

Meenemen en bewaren

Bewaar de soep tot 4 dagen in de koelkast of vries ze in (eventueel in porties). Even opwarmen voor de lunch en klaar ben je. Zoals steeds kan je er allerlei extraatjes overheen strooien of erbij eten. Geroosterde zonnebloempitten of geroosterde gehakte walnoten matchen bijvoorbeeld erg goed.

TIP:

Gebruik je gedroogde witte bonen, reken voor dit recept dan zo’n 75 gram. Tijdens het weken en koken verdubbelen ze namelijk in gewicht. Week de bonen een nacht van tevoren in water en kook ze in vers water gedurende 20-25 minuten. Extra tip: laat een vel nori of ander zeewier meekoken. Dat maakt de bonen (en peulvruchten in het algemeen) beter verteerbaar. Vraag ons niet hoe…maar het werkt echt 🙂

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

3 reacties

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • vegan kookboeken
  • Meest recente berichten

  • Recente reacties

  • Ook lezen?

    Aardpeer-winterpostelein soep recept

    Aardpeer-winterpostelein soep (recept)

    Ik heb een eenvoudige aardpeer-polstelein soep gemaakt. Hierbij deel ik graag het recept met je. Mijn vriend had van de verpakkingsvrije winterpostelein meegebracht. Of we

    Aardappel-prei soep recept

    Aardappel-prei soep (recept)

    Een soep ‘s middags gaat er altijd in, zeker in de winter. Deze aardappel-prei soep is makkelijk te maken, maar geeft toch een speciale smaak

    Download gratis weekmenu

    vegan weekmenu