Ah feestdagen! De tijd van het jaar waarin termen als ‘afslanken’, ‘koopkracht’ en ‘gematigde alcoholconsumptie’ ineens een héél andere dimensie krijgen 🙂

Als ik voor mezelf spreek; ik houd van kerstmis en alles wat daar omheen hangt. Ook al draait het natuurlijk grotendeels om het verkleinen van onze staatsschuld, ik ga daar graag in mee. En ik krijg nu eenmaal ook graag cadeautjes héhé.

No Milky Way 2 - vegan lunch

No Milky Way 2 - vegan lunch

Ben jij de saaie boterhammen ook zo beu? Check dan zeker ons boek met heerlijke lunchrecepten (warm en koud).

Kerstmis en dierenwelzijn

Helaas, als het op de feestmaaltijd aankomt, ligt kerstmis toch wat gevoeliger. Kalkoenen en ‘wild’ hebben voorafgaand aan deze periode namelijk geen al te beste tijd. Iets dat natuurlijk sowieso al geldt voor de duizenden (miljoenen?) varkens, koeien, kippen, …die het hele jaar door op Belgische en Nederlandse eettafels terecht komen.

Tel daarbij de vele aperitiefhapjes tjokvol vlees, vis en/of zuivel en je weet het; kerstmis en dierenwelzijn zijn geen echt goeie match, integendeel :-/

Al kan het natuurlijk ook gewoon anders. Met vegan kerstrecepten tiens 🙂

Vegan aperitiefhapje

Zelf hadden we de indruk dat er vooral reikhalzend wordt uitgekeken naar 100% plantaardige aperitiefhapjes.
Op familiefeesten (wat kerstmis natuurlijk ook is) blijken die toch zo’n beetje de ‘vergeten gang’ te zijn. Met als gevolg dat jij als vegan of vegetariër vaak op je honger blijft zitten, danwel ongezien het groentepapje van de dichtstbijzijnde kleuter moet zien te jatten.

Dat laatste wensen we trouwens geen enkel kind toe. En mede daarom leek het ons wel zo gepast om een recept voor een super lekker (ik ben niet zo bescheiden) aperitiefhapje met je te delen!

Ik zou zeggen; deel dit recept ook met je familie 😉

tagliatelle-met-boerenkoolpesto
 • Facebook
 • Pinterest
 • Twitter

Tagliatelle met boerenkoolpesto

Ingrediënten

 • 200 g boerenkool
 • 150 g tagliatelle pasta
 • 2 el gistvlokken
 • 5 el olijfolie
 • 1 kl zout
 • 50 gram cashewnoten
 • versgemalen zwarte peper – naar smaak
 • citroensap – naar smaak

Bereiding

 1. Kook de tagliatelle beetgaar volgens de instructies op de verpakking. Week de cashewnoten 10-15 minuten in koud water.
 2. Scheur de boerenkoolbladen van de nerven en snipper in kleine stukjes (gebruik eventueel de keukenmachine). Kook ze gaar in een ruime hoeveelheid licht gezouten water. Giet af (maar bewaar het kookvocht) en laat uitlekken en afkoelen.
 3. Giet het weekvocht van de cashewnoten en spoel ze nog eens na met vers water. Doe ze samen met de boerenkool, olijfolie, gistvlokken en zout in de blender en mix tot een gladde massa. Voeg een paar eetlepels van het kookvocht toe en breng op smaak met citroensap en versgemalen zwarte peper (bewaar de rest van het kookvocht voor een soepje).
 4. Meng tot slot de pasta onder de boerenkoolpesto en kruid indien nodig bij. Schep kleine hoopjes pasta op een serveerschaaltje en werk af met een vleugje gistvlokken. De pasta is het lekkerst lauwwarm, maar koud (kamertemperatuur) kan ook.

Eet smakelijk!

Wie ontzettend blij is met dit recept, mag dit onderaan dit artikel steeds luidkeels uitroepen (nou ja, typ in vette letters en gebruik een uitroepteken ;))