Geüpdatet op


Je wil met de feestdagen graag lekker veganistisch eten maar hebt helemaal geen zin jezelf uit te sloven? Nou…dan ga je toch lekker uit eten of iets afhalen!

Ziehier de voordelen:

  • Minder tot helemaal geen werk en stress
  • Belachelijk weinig afwas
  • Meer tijd om te kletsen en veganistische wijn te slurpen 😉

Bovendien is écht diervriendelijk feesten de laatste jaren ook een stuk eenvoudiger geworden. De veganistische restaurantjes, eetcafé’s, lunchrooms en cateringbedrijven schieten immers nog steeds uit de Belgische en Nederlandse grond.

Niet dat je overal terecht kunt met de feestdagen (ook in de horeca wil men ook eens een paar dagen rust), of dat je op alle plekken een compleet menu kan scoren, maar er zijn in ieder geval mogelijkheden genoeg om lekker plantaardig te smikkelen. Zowel met kerstavond en kerstdag als met oud en nieuw.

Of daar tussenin als je alvast in de stemming wil komen (of wil nagenieten). 😉

Extra leuk nieuws is dat wij al vele leuke plekjes en opties voor je hebben uitgezocht en opgelijst! Dus zowel voor België als Nederland. Zo kan je in no-time ontdekken waar jij terecht kan voor een heerlijk feestelijk hapje. Je vindt vast en zeker iets in jouw nabije omgeving.

Alvast prettige feesten en smakelijk eten gewenst!

Hasselt (B)

De Levensboom

Bij restaurant de levensboom te Hasselt kan je een compleet veganistisch feestmenu (keuze uit 3-, 4- of 5-gangen) afhalen. En dat zowel in Hasselt als in Olen of Aarschot. Dus behalve Limburg worden ook de provincies Antwerpen en Vlaams Brabant bediend 🙂

Reserveren is vanzelfsprekend een must. Je vindt alle info op www.restaurantdelevensboom.be

hoofdschotel menu van de Levensboom
  • Facebook
  • Pinterest
  • Twitter

De Preuverie

preuverie eindejaar
  • Facebook
  • Pinterest
  • Twitter

Restaurant de Preuverie biedt naast de klassieke vis- en vleesgerechten ook veel vegetarische en vegan opties die met veel liefde en zorg voor je bereid worden. Het is één van de meeste vegan-friendly restaurants die we zelf ooit bezocht hebben. Je kan er met de feestdagen zowel gaan tafelen als een menu afhalen. Je hoeft alleen maar even aan te geven dat je een veganistisch menu wil en klaar is kees.

Alle info over het menu, reserveren, et cetera vind je op www.preuverie.be

Trouwens, in het Limburgse Hasselt is het sowieso goed vertoeven als veganist. Lees er dit artikel maar even op na.

Leuven (B)

Noordoever

Bij vegetarisch/vegan buffetrestaurant Noordoever kan je op de dag van kerstavond en met oudjaar terecht voor een feestelijke buffet- of afhaalmaaltijd. Je hebt daarbij keuze uit een 10-tal warme en een 8-tal koude veganistische gerechten. Een lijstje daarvan vind je op deze pagina.

Noordoever kerstmenu
  • Facebook
  • Pinterest
  • Twitter

De prijs wordt bepaald door het gewicht van je bord (€3,15 per 100 gram). Voor soep en desserts (let op: deze laatsten zijn niet allemaal per definitie vegan) betaal je dan weer een vast bedrag. Het buffet is beide dagen geopend van 12u00 tot 15u00. Je kan dan uiteraard ook je menu/maaltijd voor ‘s avonds afhalen. Weer even opwarmen en klaar!

Meer info en reserveren (want aan te raden) op www.noordoever.be

Loving Hut Leuven

Loving hut eindejaar
  • Facebook
  • Pinterest
  • Twitter

Bij Loving Hut Leuven kan je op 24 december een heerlijk veganistisch feestmenu afhalen dat je zelf makkelijk kan assembleren. Het menu en alle info vind je op deze facebookpagina.

Antwerpen (B)

VivaVega Loving Hut Express (ook in Leuven en Waasmunster)

Loving hut express kerst en oudejaar
  • Facebook
  • Pinterest
  • Twitter

Loving Hut Express is het rijdende restaurant van onze goede vriend Tino. Wie zijn kleurrijke foodtruck en kookkunsten nog niet heeft opgemerkt op één of ander vagen event in B of NL moet haast wel onder een steen geleefd hebben 😉

Bij hem kan je terecht voor zowel een kerstmenu als oudejaarsmenu. Zoals je al kon lezen kunnen beide menu’s ook afgehaald worden in Antwerpen en Waasmunster. Je vindt alle info door op de bovenstaande (menu)links te klikken.

Lara Kookt Voor U

Lara Kookt Voor U is een buurtwinkel met huisbereide delicatessen. Je kan er voor zowel kerst als nieuwjaar een smakelijk en uitgebreid feestmenu bestellen en afhalen. Een blik op de gerechten ziet er alvast super veelbelovend uit!

Alle info (menu, bestellen, afhalen, …) vind je op deze pagina 

Broers van Julienne

Ook bij het in Antwerpen alom bekende veggie/vegan restaurant Broers van Julienne kan je een compleet feestmenu afhalen. Indien gewenst kan je er zelfs zelf eentje samenstellen uit hun a la carte-gerechten. Check het menu en alle info op www.debroersvanjulienne.be

De Krewelligen Bidet

Veruit de vreemdste naam in dit artikel is veggie/vegan frituur De Krewelligen Bidet. Daar kan je met kerst en oudjaar een smakelijke portie veganistische vol-au-vent en/of goulash afhalen. Geen volledig menu maar wel super handig om jezelf wat werk uit te sparen!

Klik hier voor alle info.

Récollets

Recollets eindejaarsmenu
  • Facebook
  • Pinterest
  • Twitter

Récollets is een restaurant/lunchroom waar je klassieke  gerechten in een veganistisch jasje kan terugvinden. Ook zij bieden met kerst en oudjaar een afhaalmenu aan om van te watertanden. Krijg je met de feestdagen niet-veganisten over de vloer? Dan is het menu van Récollets vast vertrouwd genoeg om hen met voldoening aan het smullen te krijgen!

Alle info over het menu, afhalen, prijzen, … vind je hier.

Starfish & Coffee

Bij deze 100% plantaardige lunchroom/ koffiebar staat er eveneens een compleet huisgemaakt afhaalmenu op je te wachten. Naar eigen zeggen: ALLES zelfgemaakt, ALLES plantaardig, ALLES heel lekker 🙂

Alle info over de lekkernijen en reservering/afhaal vind je op deze pagina (effe scrollen naar beneden):

Brugge (B)

Reliva

reliva kerstmenu
  • Facebook
  • Pinterest
  • Twitter

Brugge staat er helaas (nog) niet om bekend een vegan-walhalla te zijn. Gelukkig is er een wakker restaurant met de naam Réliva die je met kerst of oudjaar (of beide) een volledig plantaardig feestmenu aanbieden. Reserveren is wel de boodschap. Het menu kan je terugvinden op hun website, net als alle overige info i.v.m. met reserveren en zo.

Kortrijk (B)

De kleinkeuken

Take-way restaurant De Kleinkeuken te Kortrijk verrijkt je Kerstdag met een verrukkelijk klinkend/ogend afhaalmenu. Je hebt keuze tussen verschillende voor-, hoofd-, en nagerechten en desgewenst ook een bijhorend aperitief. Ook wanneer je bijvoorbeeld enkel het hoofdgerecht wil afhalen is dat geen enkel probleem.

Check het menu en alle praktische info hier

Brussel (en omstreken) (B)

Humus & Hortense

Restaurant Humus & Hortense te Brussel voorziet je voor kerst en nieuwjaar van een uitgebreid vegan afhaalmenu. Alle praktische info daarover vind je op humushortense.be

Slurps (Evere)

Bij cateringbedrijf Slurps te Evere kan je met kerst een afhaalmenu scoren. Onze kennis van de Franse taal is weliswaar waardeloos maar dat hoeft natuurlijk niet voor jou te gelden. Je begrijpt dan vast wel wat je op je feestelijk gedekte tafel zal krijgen 😉

Meer info over Slurps vind je op deze pagina

Gent (B)

Que Chew

Catering Que Chew (got him?) bezorgt je geen haast, geen stress en geen gedoe. Wél een feestmenu om duimen en vingers bij af te likken. Goed om alvast te weten: dit menu is verpakkingsvrij! Je dient met andere woorden zelf de nodige potjes mee te brengen bij het afhalen. Niet alleen diervriendelijk maar ook milieuvriendelijk dus!

Info over Que Chew en het feestmenu vind je hier

De Avalonhoeve

avalonhoeve kerst oudejaar
  • Facebook
  • Pinterest
  • Twitter

Bij Avalonhoeve kan je je afhaal feestmenu (of indien gewenst alleen het hoofdgerecht) voor kerst of oudjaar super eenvoudig online bestellen. Een paar muisklikken en huppa … je hoeft alleen nog maar de tafel te dekken en lekker te gaan genieten. Nou ja … niet vergeten af te halen natuurlijk 😉

Alle info over De Avalonhoeve en menuopties vind je hier.

Vegaduuze

Veganduuze zorgt altijd voor jouw veganistische maaltijdbox en dat doen ze ook met een speciale ‘feestbox’. Zeker, je moet zelf de keuken in máár hoeft je tenminste niet een slag in de ronde te rennen/rijden voor de inkopen! Zodra je een blik op het menu hebt geworpen, krijg je bovendien spontaan zin om al dat lekkers klaar te maken!

Info over de inhoud en het bestellen van deze feestbox vind je op hun website vegantoise.be

Genk (B)

Roberto Love & food

Ervaren kok Roberto Simone staat jaarlijks garant voor een heerlijk afhaalmenu. Wel even specifiek aangeven dat je een vegan menu wil dan. Er is namelijk ook een vegetarische optie en eentje met vis. Dus voor de zekerheid…

Het menu en alle overige info vind je op Roberto’s Facebookpagina

Izegem (B)

Ferm Food

Vegan catering Ferm Food te Izegem (West-Vlaanderen) bied dan wel geen compleet veganistisch menu aan, je kan er met kerst en oudjaar aankloppen voor het afhalen van een stoofpotje met zelfgemaakte seitan. Scheelt ook weer wat tijd in de keuken.

Check deze facebookpagina voor alle info


Amsterdam (NL)

Mr. & Mrs. Watson

mr mrs watson Amsterdam kerst oudejaar
  • Facebook
  • Pinterest
  • Twitter

Het Amsterdamse restaurant Mr. & Mrs. Watson valt in de context van dit artikel een tikje buiten de boot. In de zin dat ze niet geopend zijn met de feestdagen zelf en je er evenmin een menu kan afhalen. Wel mogelijk is het genieten van een feestmenu vanaf 18 december tot het einde van het jaar. Dus absoluut een aanrader als je alvast in de stemming wil komen (of wil nagenieten ;)).

Info over het menu en reservaties vind je op www.watson.bar.

Den Haag (NL)

FOAM

Nog een cateringbedrijf dat het je met kerst erg eenvoudig kan maken. Het take-away kerstmenu (zie afbeelding hier onderaan) kan je vooraf via
e-mail bestellen en afhalen op 24 december. Meer info vind je op www.foamcatering.nl

foam kerstmenu afhaal
  • Facebook
  • Pinterest
  • Twitter

Dordrecht (NL)

Daantje Food & Drinks

Daantje kerstmenu
  • Facebook
  • Pinterest
  • Twitter

Daantje Food & Drinks was het 1ste eerste (en voor zover ons bekend het enige) vegan restaurant in Dordrecht. Zowel op eerste als tweede kerstdag kan je er aan tafel schuiven voor een 5-gangen menu. Vanaf 17u30 kan je er terecht. Ook een afhaalmenu is bespreekbaar mits ruim van tevoren aangegeven (lees: eerder vandaag nog dan morgen).

Nota: eerste kerstdag is bijna uitverkocht. Dus zeker snel zijn wanneer je nog een tafeltje wil bemachtigen!

De contactgegevens (e-mail en telefoon) vind je op hun website www.daantjekooktvega.nl

Utrecht (NL)

BROEI

broei kerstmenu
  • Facebook
  • Pinterest
  • Twitter

BROEI is een vegetarisch/veganistisch restaurant in Utrecht. Zoals de foto’s al aantonen, zit je er lekker ongedwongen in een oase van groen. Op oud en nieuw – alsook op kerstavond en kerstdag – is Broei jammer genoeg wel gesloten. Daar staat tegenover dat je er op 2de kerstdag (26/12) terecht kunt voor zowel een vegan kerstbrunch als een vijfgangen-kerstmenu. Beide ter plaatse te nuttigen.

Wie zeker wil zijn van een plekje, dient vooraf best wel te reserveren. Dat kan via de website van BROEI of via het e-mailadres broei.utrecht@gmail.com. Zeker een aanrader wanneer je ook op 2de kerstdag nog even heerlijk wil (na)genieten!

Alle overige info vind je op www.broei-utrecht.com

Breda (NL)

LOFF

Net als Noordoever in Leuven (B) is LOFF een buffetrestaurant met keuze tussen veggie en (veel) vegan gerechten. Op 2de kerstdag kan je er vanaf 17u00 genieten van een ‘Shared Dining’ menu. Dus ditmaal juist geen buffet maar wel een 5-gangen menu. Met kerst en oud en nieuw is LOFF helaas niet geopend. Al kan je de zondag(en) voordien (dus 23 en 30/12) natuurlijk nog wel van het buffet gaan proeven of je diner voor de volgende dag(en) afhalen.

loff brede kerst eindejaar vegan
  • Facebook
  • Pinterest
  • Twitter

Extra tip van LOFF: voor take-away kom je op die data best tussen 18u00 en 19u00. Dan heb je de meest optimale keuze uit het buffet.

Meer info via www.restaurantloff.nl

Zo, dit was wat wij alvast bij elkaar gesprokkeld kregen. Ken jij nog leuke restaurants in België en Nederland waar je een vegan feestmenu kan verorberen en/of afhalen? Laat het hier onderaan dan zeker even weten!