Vegan tapas maken – ideetjes en recepten

Vegan tapas ideetjes en recepten

Vorige week vrijdag gingen mijn vriend en ik voor het eerste sinds corona nog eens uit eten. Het werd de Levensboom in Hasselt, een restaurant waar ik al jaren graag kom. Ik wilde er graag nog eens in de zomer naartoe omdat ze zo’n prachtig terras hebben en ik er op één keer na altijd binnen gezeten had.

De Levensboom werkt met een vast menu waarvan het voorgerecht een tapasplank is. Daar kijk ik altijd naar uit omdat dat heerlijk is. Altijd hetzelfde, maar toch altijd anders en ze houden er ook rekening met wat in het seizoen is.

Het deed deugd om er nog eens tussen uit te zijn en voelde als vakantie. Ik denk altijd ‘hoe kan je het thuis ook aangenaam maken’. Je hoeft niet altijd weg te gaan (alhoewel dat eens leuk is), om iets leuks te doen.

Dus het leek me leuk om thuis samen ook een tapas te maken en dit keer als volledig avondmaal.

Wat is een tapas?

Een tapas zijn kleine hapjes die in Spanje geserveerd worden bij het aperitief. Je kan dat daar ook op café verkrijgen. Je bestelt een drankje en één of enkele taps erbij.

Echte tapas at ik voor het eerst in Pamplona. Dat moet zo’n 15 jaar geleden zijn, schat ik. Ik ging met enkele vrienden naar ginder om een vriend te bezoeken die naar daar verhuist was om dichter bij zijn Spaanse vriendin te wonen. Ondertussen zijn ze al heel wat jaartjes getrouwd.

In de vroege avond gingen we naar de stad om iets te drinken en een tapas te eten. Enkele gerechtjes erbij als aperitiefhapje. Heel gezellig, het was iets wat iedereen daar deed. Ook al had ik niet zo heel veel keuze (veel was met vis of vlees), toch kon ik van enkele hapjes genieten.

Een tapas is dus van oorsprong wel een aperitiefhapje, maar het is ook als voorgerecht zoals bij de Levensboom of als avondeten zoals wij deden heel leuk. Als je dan zo’n tapasplank maakt kan je delen. En zoals ze zeggen “sharing is caring”. 

Je kan het heel simpel houden of ook enkele gerechtjes maken. Het is maar net waar je zin en tijd voor hebt.

Vegan tapas recepten

Wat lag er op onze tapasplank? (+ recepten)

  • Verse tomaatjes met balsamico. Ik voegde er deze keer ook wat stukjes zongedroogde tomaat aan toe.
  • Zelfgemaakte hummus. In ons boek No Milky – Way 2 vegan lunch staan drie verschillende varianten of je kan deze rode bieten hummus maken. Je kan ook kant-en-klare gebruiken.
  • Baba ganoush: Snijd aubergine in de lengte door en plaatst deze voor ca 45 minuten in de oven op 180 graden. Schep het vruchtvlees er uit en meng het met geperste look, tahin en citroensap. Je kan het afkruiden met peper, zout, (gerookt) paprikapoeder, komijn. Ik deed er een paar druppeltjes liquid smoke in.
  • Stukjes brood. In ons lunchboek staan enkele broodrecepten. Wat ik deze keer maakte was echter een recept uit het boek 5 ingrediënten vegan. Ik paste het een beetje aan.
  • Tempura van bloemkool. Het recept vind je hier. Ik gebruikte nu dus bloemkool i.p.v. vegan scampi.
  • Uiringen: deze deed ik in het beslag van de tempera en werden ook gefrituurd.
  • Gevulde paprika: zie recept hieronder.

Gegrilde paprika met m, bonen en tortillachips

Dit was een ideetje van mijn vriend.

Tapas: gegrilde paprika met komkommerhummus, bonen en tortillachips
  • Gebruik drie kleuren paprika voor een leuk effect. Snijdt ze in vier en verwijder de zaadlijsten. Bestrijk de grillplaten met een beetje olie en grill alle stukken paprika. Je kan ook een grillpan gebruiken of het in de oven of op de bbq grillen.
  • Maak de komkommerhummus. Maak eerst hummus of gebruik een potje kant-en-klare hummus. Snijd een halve komkommer in stukken en mix deze met de hummus. Sprenkel er wat limoensap over.
  • Schep de hummus op de paprika. Leg er bovenop enkele kidneybonen en steek een tortillachips in de hummus.

Makkelijk brood

  • 450 gram bloem (gebruik je patisseriebloem dan heb je een licht, wit brood, maar je kan ook volkoren of granen bloem gebruiken voor een donker brood)
  • 1 zakje bakpoeder
  • Snufje zout
  • 1 tl ahorn- of agavesiroop
  • 330 ml bier

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Meng de bloem, bakpoeder en zout goed door elkaar. Voeg ook de ahorn- of agavesiroop toe.
  • Maak een kuiltje in het midden en giet een deel van het bier er is. Begin bloem met bier te mengen. Giet er zo steeds meer bier bij totdat alles mooi gemengd is.
  • Doe het beslag in een bakvorm en plaats deze in de oven.
  • Bak het brood gedurende 45 minuten.

Ideetjes voor op de vegan tapasplank

Behalve het bovenstaande kan je nog dingen voor je tapas voorzien.

  • Olijven
  • Vegan balletje in tomatensaus
  • Gevulde champignons
  • Patatas bravas: aardappels in blokjes van ca. 2 cm, geroosterd in de oven of airfryer met daarover een pittige tomatensaus.
  • Patatas con alioli: blokjes aardappel gekookt of gebakken met daarover de aioli (knoflook en olijfolie)
  • Gekruide aardappelpartjes
  • Gemarineerde artisjok
  • Schijven courgette met geraspte vegan kaas geroosterd in de oven
  • Gebakken kikkererwten met kruiden overstrooid (bijv. kipkruiden)
  • Vegan chorizo
  • Kleine tasjes soep
  • Vegan kaaskroket

Mooie tapasplank

Zo’n tapas serveren is natuurlijk extra leuk als je die kan serveren op een mooie tapasplank. Ik kocht er me begin dit jaar eentje en heb ze al vaak gebruikt. Soms om wat brood op te snijden en te serveren met een kom soep. Soms voor tapas of andere hapjes 🙂

Ik hoop dat ik je van inspiratie heb kunnen voorzien voor een leuke, gezellige tapasavond met je gezin of met vrienden. Laat zeker weten wat er allemaal op jouw tapasplak ligt. Heb je zelf nog ideeën, plaats ze dan hieronder in een reactie, dat is ook weer leuk voor anderen.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • vegan kookboeken
  • Meest recente berichten

  • Recente reacties

  • Ook lezen?

    Vegan paprikaroomsaus recept met gegrilde paprika

    Vegan paprikaroomsaus (recept)

    De geur van gegrilde paprika’s vind ik altijd heerlijk. Daarom alleen al maak ik deze saus zo graag. Je zou het net iets sneller kunnen

    Pasta pesto recept - veganistisch

    Pasta pesto recept

    Pasta pesto, een mooie alliteratie, maar ook een lekker gerecht als je weinig tijd hebt om te koken 😉 Heb je dat wel eens dat