“What The Health”, de documentaire over voeding en gezondheid (recensie)

What The Health veganistisch koken

“What The Health” is de laatste nieuwe “vegan” documentaire on the block!

Ik kijk dit soort documentaires zelf erg graag omdat ik het leuk vind mijn parate kennis over het veganisme weer wat verder uit te breiden. Ik was er dan ook als de kippen bij om te zien wat deze documentaire mij kon bijbrengen!

Deze documentaire komt van dezelfde makers als “Cowspiracy”. Waar die documentaire het had over de grote impact van onze huidige levensstijl op het milieu gaat het nu over onze eigen gezondheid. Dit vind ik persoonlijk ook altijd het leukste onderwerp om mensen die niet veganistisch eten een goede introductie te geven.

Vooral omdat mijn persoonlijke ervaring leert dat mensen die nog graag een groot stuk vlees op hun bord zien liggen vaak niet zo erg beïnvloedt worden door dierenleed maar wel door hun eigen gezondheid. Veel mensen denken immers echt dat hun huidig dieet wel degelijk gezond is!

Net zoals in “Cowspiracy” zien we Kip Andersen weer in de hoofdrol met als missie om de waarheid te ontdekken en het bedrog bloot te leggen! Go Kip!

Kip Andersen
Kip Andersen

Relatie tussen voeding en gezondheid

De relatie tussen de huidige ziekenepidemie en onze voeding wordt uitvoerig besproken. Het valt me persoonlijk ook op dat veel mensen weinig tot niets weten over de helende eigenschappen van voeding. Onder het motto “je krijgt toch van alles kanker tegenwoordig” gaan ze rustig verder met wat ze bezig waren. Deze documentaire is perfect voor deze mensen!

Er komen veel prominente dokters aan het woord die kracht en geloofwaardigheid achter de ingenomen standpunten zetten. De visuele voorstellingen die hier en daar gebruikt worden zijn ook echte eyeopeners!

Er wordt ook een heel (schokkend) deel gewijd aan de organisaties die “strijd voeren” tegen deze ziektes. Er wordt pijnlijk blootgelegd hoe deze worden gefinancierd door de grote rijke bedrijven die er juist belang bij hebben dat niemand zijn levensstijl aanpast.

Het is schokkend om te zien hoe organisaties als de “American Cancer Society” worden gesponsord door bedrijven als Pizza Hut en Kentucky Fried Chicken. Nog maar eens een reden om zelf op onderzoek uit te gaan en niet zomaar alles te geloven wat je hoort of ziet. Deze documentaire zet in ieder geval wel aan tot nadenken!

what the health
Sponsors van de “American Cancer Society”

Entertainment

Ook aan entertainment gehalte ontbreekt deze documentaire gelukkig niet. Gezondheid is nu namelijk niet bepaald een onderwerp dat de meeste mensen associëren met iets dat leuk, grappig of interessant is!

Het is dan ook geweldig om te zien hoe de interviews tussen Kip en de vertegenwoordigers van bovengenoemde organisaties verlopen. Ook de interviews met gewone consumenten en hun dagelijkse strijd tegen ziekte zorgt dat deze documentaire genoeg variatie en afwisseling biedt om anderhalf uur geboeid te blijven kijken.

“How Not To Die”

Één van de dokters die aan het woord komt is Michael Greger. Hij heeft nog niet zo lang geleden een nieuw boek met de allesomvattende titel “How Not To Die” uitgebracht. Daarin wordt veel van de informatie die in de documentaire voorkomt besproken.

Als je meer interesse hebt in de relatie tussen voeding en gezondheid is dit boek zeker een aanrader! Het helpt je ook de documentaire beter te volgen aangezien veel mensen de Engelse benaming voor bepaalde medische aandoeningen niet kennen. De documentaire is (naar mijn weten) dan ook nog maar enkel beschikbaar met Engelse ondertiteling.

UPDATE ELKE: Ondertussen in de documentaire ook op Netflix te zien, met Nederlandstalige ondertitels.

Vegan= DE oplossing

Net zoals bij Cowspiracy wordt de documentaire naar het einde een rechtstreekse promotiecampagne voor een veganistisch levensstijl. Niet dat ik dat erg vind ;). Alleen kan het misschien voor niet-veganisten de interesse juist doen afnemen.

Naar mijn mening is het beter om mensen zelf de oplossing te laten “ontdekken” met de informatie die ze tijdens het kijken hebben opgedaan.

Als ze plantaardiger zouden gaan eten door deze docu zou dat bijvoorbeeld ook geslaagd zijn zonder de voorbeeldige sportieve veganisten die op het eind de revue passeren.

Het voegt op zich wel een leuke extra toe aan het hele verhaal maar het kan bij sommige mensen misschien net weer in het verkeerde keelgat schieten.

No Milky Way 2 - vegan lunch

Ben jij de saaie boterhammen ook zo beu? Check dan zeker ons boek met heerlijke lunchrecepten (warm en koud).

Besluit van “What the Health”

Over het algemeen is deze documentaire dik in orde en zeker een aanrader om te kijken met al je vrienden en heel je familie! Je zal regelmatig een regelrechte eye-opener tegenkomen en al even vaak verrast en/of geschokt zijn.

Het enige nadeel is, zoals eerder besproken, wel dat mensen die niet zo bekend zijn met de materie het echt wel wat moeilijk gaan hebben met volgen zonder Nederlandse ondertiteling. Dat heb ik ook geleerd uit eigen ervaring ;-).

Je kan de documentaire kopen via de website van “What The Health”. Je kan ze het beste online kopen of huren voor een bepaalde tijd. Ook heb je de mogelijkheid om de fysieke dvd te kopen. Voor diegenen die liever lezen is er ook een boek van de documentaire beschikbaar.

UPDATE ELKE: Ondertussen in de documentaire ook op Netflix te zien, met Nederlandstalige ondertitels.

Moest ik deze documentaire een cijfer geven op 10 zou ik gaan voor een 8.5/10!

Heb jij “What The Health” al gezien? Laat hieronder zeker weten wat je er van vond!


Wil je de film in de praktijk zetten? Dan is de cursus Transvegan Jezelf vast wat voor jou >>

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

2 reacties

 1. Ik vond de documentaire ook heel erg van de hak op de tak springen. Forks over Knives (ook nog op Netflix als het goed is) vond ik een prettigere documentaire om te kijken.

  De reacties van de grotere organisaties zijn dan wel weer erg vermakelijk in deze documentaire 🙂

 2. Een eye opener dat wel… maar, ook héél Amerikaans en het verhaal van de vrouw die zo’n 20 soorten medicijnen slikte, waaronder anti-depressiva, zijn zeer ongeloofwaardig. Zij beweerde binnen 14 dagen, nadat zij met medicatie en dierlijk voedsel stopte, zich weer helemaal jofel te voelen. Iedereen weet dat dit niet kan… anti-depressiva medicatie moet je langzaam afbouwen…

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • vegan kookboeken
 • Meest recente berichten

 • Recente reacties

 • Ook lezen?

  Vegans op vakantie in La Roche Ardennen

  Vegans op vakantie in de Ardennen

  Afgelopen week gingen we een paar daagjes naar de Ardennen, La Roche om precies te zien. We hadden een leuk appartement gevonden om te verblijven.

  The Avocado Show Amsterdam

  The Avocado Show

  Mijn vriend deed in november mee aan tryvegan en om zichzelf te belonen wilde hij graag naar de Vegan Junkfood Bar. Die gerechten die hij