Ik zag in de supermarkt zowaar een bakje zeekraal! Nooit eerder gegeten en dus meteen getriggerd om er wat mee te doen.
Als er dingen uit de zee aan te pas komen, kan je die lijn ook beter doortrekken naar de rest van je gerecht. Vandaar dat ik geprobeerd heb een simpele tofu om te toveren tot een lekker stukje ‘vis’, door het te marineren en een bouillon van zeewier te gebruiken. En de rijst…tja, die heeft veel water nodig (toch nog een stukje zee 😉
De zeekraal is super makkelijk te bereiden en inderdaad erg lekker. Vrij zout wel, dus daar moet je van houden. Elke en mij is het in ieder geval goed bevallen.
Let wel; de tofu kan je het best een uurtje of 4,5 laten marineren. Des te intenser de smaak.
Gemarineerde tofu
Ingrediënten
- 4 el sojasaus, liefst Tamari (ik gebruik deze)
- 1 el rijstazijn
- 1 el agavesiroop
- peper en zout
- 1 pakje tofu (250 gram)
- 100 ml water (voor de bouillon)
- 1 norivel (voor de bouillon)
Bereiding
- Breng het water aan de kook in een pannetje, scheur het norivel in stukken en voeg het toe. Laat een kwartiertje trekken op een zacht vuurtje.
- Snij de tofu over de lengte in dikke plakken van ± 2,5 tot 3 cm
- Neem een fijn vergiet en zeef de stukjes norivel uit de bouillon. Doe dan alle ingrediënten voor de marinade in een kom (met afsluitbaar deksel) en meng goed.
- Leg de tofu in de marinade, bestrooi met wat zout en peper en sluit de kom af.
- Schud een paar keer met de kom zodat de tofu onder marinade zit. Doe dit ook niet te heftig zodat de repen tofu niet uit elkaar vallen 😉
- Laat de tofu minstens 4 uur trekken. Herhaal het schudden een paar maal. Laat vervolgens even uitlekken op een stuk keukenpapier.
- Verhit wat olie in een pan op hoog vuur en bak de repen tofu goudbruin aan elke kant.
Rijstsalade
Ingrediënten
- 250 gram rijst
- 150 gram diepvrieserwten
- 2 cm gember (geraspt)
- peper en zout
- lente-uitjes
- 1 el rijstazijn
- 1 el citroensap
Bereiding
- Kook de rijst gaar volgens de instructie op de verpakking. Voeg 2 minuten voor het einde van de kooktijd de erwten toe.
- Verhit wat olie in een pot en stoof de lente-uitjes en de gember kort aan.
- Voeg ze toe aan de rijst en giet er de rijstazijn en het citroensap bij. Kruid af met peper en zout en meng alles goed door elkaar.
Zeekraal
Ingrediënten
- 200 gram zeekraal
- een pot water
- 1 tl citroensap
Bereiding
- Spoel de zeekraal grondig onder koud water
- Breng het water aan de kook, zet het vuur uit en blancheer de zeekraal gedurende 2 minuten
- Spoel de zeekraal opnieuw met ijskoud water en druppel er het citroensap over.
Serveren
Maak met een dresseervorm naar keuze een torentje van de rijstsalade en leg er een stuk gebakken tofu bovenop. Schik de zeekraal ernaast en werk af met een schijfje citroen.
hebt ge uw tofu eerst geperst voor ge hem gemarineerd hebt?
Nee, enkel wat laten uitlekken. Om ‘m vervolgens terug helemaal te bevochtigen:)
heerlijk gerechtje hoor , wil zo aanschuiven 😀