Zelf aalbessenjam maken – recept

Zelf aalbessenjam maken recept

Voor het eerst maakte ik aalbessenjam of zoals we hier zeggen rode bessen confituur. Ik deel je graag mijn recept.

Mijn moeder was, zo’n maand geleden, bij de buurvrouw een hele grote kom bomvol met aalbessen mogen gaan plukken. Aangezien wij dat graag eten, kregen we dat. We lieten de takjes er aan want dan blijven ze langer goed en wasten er elke dag enkele. De meeste aten we op in ons kommetje havermout. 

Na een hele tijd zagen we dat ze dringend op moesten, dus ik wilde met de laatste stukjes iets doen om ze te kunnen gebruiken. Andere jaren stop ik er meestal in de diepvriezer om in een smoothie te verwerken. Dit jaar wilde ik eens aalbessenjam proberen.

Suiker in de jam

Zelf eet ik eigenlijk nooit jam, maar mijn vriend vind dat zo af en toe wel eens lekker. Een volgende keer ga ik het ook eens zonder suiker proberen voor mij, want ik vind jam steeds veel te zoet, maar omdat ik het voor hem maakte deed ik er toch suiker in.

De suiker in de jam zorgt voor twee dingen. Ten eerste komt hierdoor na een tijdje koken pectine vrij in de vruchten waardoor het geleert en daardoor omvormt tot jam of confituur. Zonder suiker kan je het met agar agar proberen, wat ik er nu toch ook een heel klein beetje in deed.

Behalve voor het geleren dient de suiker ook voor de houdbaarheid. Op deze manier kan je de vruchten dus lange tijd bewaren.

Ik gebruik trouwens ongeraffineerde ruwe rietsuiker aangezien ik tintelingen in mijn mond krijg van witte suiker. Ik gebruik dus ook gewone suiker en geen speciale geleisuiker. Kwestie van niet iets speciaals in huis te moeten halen dat maar voor één keer dient.

Rode bessen jam recept

Recept aalbessenjam

 • 300 gram rode bessen
 • 200 gram suiker
 • Bodempje water
 • 1 tl citroensap
 • 0,5 gram agar agar

Je kan een glazen potje hergebruiken. Kook dit potje samen met het deksel in water, of plaats het gedurende 10 minuten in een oven van 150 graden. 

Verwijder de besjes van de takjes en zorg dat je 300 gram besjes overhoudt. Doe deze in een kookpot met een klein beetje water. Ik houd hiervoor de kookpot onder de kraan en draai deze vlug open en onmiddellijk dicht.

Kook nu de bessen zodat ze stuk barsten. Je kan er ook even met een aardappelstamper op duwen zodat de besjes geplet worden.

Voeg de suiker en het citroensap toe en laat gedurende 10-15 minuten koken. Af en toe roeren. Na een tijdje zal het geleren. Ik voegde nog een heel klein beetje agar agar toe om dit te versterken. Agar agar werkt pas als het afgekoeld is.

Doe de aalbessenjam in het steriele glazen potje, schroef het deksel er op en plaats het potje onderste boven. Nu kan je het een lange tijd bewaren.

Snelle manier van aalbessenjam

Zelf houd ik van de makkelijke en snelle manier zoals je in mijn recept zal merken. Maar als jij die kleine pitjes in je jam maar niks vindt, dan kan je eerste de besjes koken en ze dan zeven zodat de pitjes achter blijen. Vervolgens gebruik je dan het overgehouden sap om de jam te maken. Houd er dan wel rekening mee dat je veel meer besjes nodig zal hebben.

Liever wat ander broodbeleg, neem dan ook eens een kijkje in ons boek No Milky Way 2 – vegan lunch. Behalve enkele lekkere broodspreads staan er nog meer koude en warme lunchideetjes.

Houd jij van aalbessen en/of jam, laat dan zeker een reactie achter onderaan deze pagina.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

5 reacties

 1. Hallo Elke,

  Gelee suiker is toch het beste volgens mij. In Duitsland kun je van dr. Oetker speciale kopen voor bessen.
  Beerengelee zucker.

  Groetjes José

 2. Dag Elke,
  Als je confituur te zoet vindt, is het toch de moeite om confituursuiker te gebruiken. Ik maak vaak confituur, steeds met Maxifruit suiker. = dwz dat je slechts 500g suiker nodig hebt om 1,5 kg fruit te verwerken. Het voordeel is dat je confituur niet te zoet is, toch goed bindt ( er zit pectine in de maxifruitsuiker) en bewaart. Bij sommige vruchten die van nature weinig pectine bevatten moet je nog wat citroensap toevoegen. Geen agaragar nodig.
  Veel inspiratie vind je bij je collega-blogger Madam Confituur. Alles is Vegan en je vindt er ook receptjes met minder of geen suiker.

 3. Hallo Elke,

  Ja bessen sap is altijd heerlijk bv in de soya yoghurt, maar als bindmiddel zou je ook chiazaad kunnen toevoegen voor het maken van de jam! Het bindt niet alleen, maar is ook nog super gezond! Deze tip heb ik overigens van iemand die al vele jaren in een gezondheids winkel werkt. Groetjes, Hilde

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • vegan kookboeken
 • Meest recente berichten

 • Recente reacties

 • Ook lezen?

  Download gratis weekmenu

  vegan weekmenu