Waarom wachten tot halloween voor een heerlijk stukje zoete pompoentaart met noten? En dan is halloween weer voorbij en mag het niet? Tuurlijk wel! Met dit recept kan je pompoen eens op een andere manier gebruiken.
Wanneer er veelvuldig pompoen zijn dat eet ik dat vaak: ovenschotels, stoofpotjes, pompoenstoemp, pompoensaus, pompoensoep,… Heerlijke hartelijke gerechten allemaal.
Deze keer ging ik echter aan de slag met een zoet dessert, namelijk een pompoentaart. Zo’n taart is natuurlijk wat veel voor ons twee, dus de helft ervan ging meteen naar mijn schoonzus, schoonbroer en de twee kinderen. Die vonden het allen heerlijk, dus ik hoop jij ook.
Zoete pompoentaart is niet moeilijke om te maken. In grote lijnen bestaat het uit 2 onderdelen: het deeg voor de bodem en de pompoenvulling. Heb je weinig tijd of geen zin om het kruimeldeeg zelf te maken, dan kan je ook kant-en-klaar vegan kruimeldeeg gebruiken. Houd je meer van bladerdeeg, dan kan dat natuurlijk ook.
Het deeg kan je eventueel met je handen kneden of met behulp van een keukenmachine. De oude keukenmachine van mijn grootmoeder die ik in gebruik heb, was net bij een repair café herstelt. Ik wilde het meteen uittesten, dus ideaal voor deze taart en het brood dat ik nadien nog bakte.
Voor de pompoenvulling heb je 400 gram pompoenpuree nodig. Ik nam hiervoor een kleine Hokkaido pompoen. Voor hartige gerechten laat ik de schil er meestal aan (want biologisch), maar voor deze taart heb ik de schil verwijderd en natuurlijk ook de pitten. Ik hield ongeveer 600 gram pompoenvlees over dat ik aan de kook gebracht heb. Na het pureren had ik iets meer dan 400 gram poempoenpuree over.
Om de vulling te laten binden gebruik ik een zakje bakpoeder dat ik met een vork opklopte met 2 eetlepels water.
Heb je in deze zoete pompoentaart graag wat meer noten, dan kan je de hoeveelheid gerust verdubbelden. Zelf houd ik enorm van de combinatie pecan en pompoen. Heb je geen pecannoten in huis, dan kan je gerust ook eens met andere noten aan de slag.
Een springvorm is voor dit recept echt wel een must. Voor deze taart heb ik er eentje van 22 cm gebruikt.
Ik heb de springvorm ingevet met de sojaboter. Het kruimeldeeg bleef er toch nog wat aanplakken dus de volgenden keer ga ik er bakpapier onder leggen.
De bakbonen of bakparels dienen om ervoor te zorgen dat het deeg niet bol komt te staan. Je kan hiervoor keramische bakbonen kopen, of je kan gebruik maken van gedroogde bonen of kikkererwten die je bovenop het deeg legt. Wij hebben een pot voorzien met zulke gedroogde bonen die we hiervoor steeds hergebruiken.
Wil je vaker aan de slag met vegan desserts, dan is ons boek No Milky Way – vegan desserts vast wat voor jou.
8
servings15
minutes1
hour10
minutes250 gram patisseriebloem
100 gram ruwe rietsuiker
125 gram sojaboter op kamertemperatuur
1 tl maiszetmeel
1 el sojamelk
1/2 tl vanille-aroma
snufje zout
citroensap
400 gram pompoenpuree (ik kookte hiervoor 600 gram pompoen waarvan schil en pitten vewijderd zijn)
100 gram suiker
1 zakje bakpoeder (17g) + 2 el water
150 ml soja room
1 tl agavesiroop
1/2 tl kaneelpoeder
50 gram grof gehakte pecannoten
2 el fijne griessuiker voor de afwerking
Laat me zeker weten wat je van deze zoete en vegan pompoentaart vindt.
Koken is al lang niet meer het verplichte dagelijkse ritueel puur om ons te voeden.…
Steeds meer mensen zoeken naar plantaardige alternatieven voor vlees, zuivel en eieren. Misschien wil je…
Wij zijn ondertussen al een tijdje de navulbare, duurzame en 100% natuurlijke deodorant van WILD…
Je weet vast wel dat bier goed samengaat met bepaalde gerechten, maar heb je gehoord…
Als fanatieke kok heb je natuurlijk een goed uitgeruste keuken nodig. Hoe beter jouw keuken…
Bij de populaire Nederlandse winkelketen HEMA vind je een ruim aanbod hoogwaardige pannen en stijlvol…