Een feestelijk en kruidige soep met pompoen en popcorn (!).
Helaas is deze (nog) niet verkrijgbaar als snack in bioscopen maar schotel ze zeker eens voor aan vrienden en familie. Ze zullen positief verrast zijn 🙂
Serveer je de soep als aperitiefhapje, dan is dit recept voldoende voor 4 personen. Als voorgerecht dien je de hoeveelheden te verdubbelen.
Ingrediënten
Voor de pompoensoep
- 1 ui
- 1 preiwit
- 1 pompoen (+/- 500 g)
- 2 grote wortels
- 1 teentje knoflook
- 2 cm gember
- 1 kl korianderpoeder
- 1 kl komijnpoeder
- 1/4 cayennepoeder
- 1/2 kl paprikapoeder
- snufje nootmuskaat
- zeezout en versgemalen zwarte peper
- 2 el kokosrasp
- 1 liter groentebouillon
- 2 el olijfolie
Voor de popcorn
- 25 g pofmaïs
- 2 el zonnebloemolie
- snufje zout
- 1 tl komijn
- 1 tl koriander
- 1 tl knoflookpoeder
- 1 kl garam massala
- versgemalen zwarte peper
Bereiding
Voor de pompoensoep
- Pel de ui en snij in grove stukken. Was de prei en snij in schijfjes. Schil de wortels en snij in grove stukken. Verwijder de zaadlijsten en pitten van de pompoen en snij het vruchtvlees in grote stukken (schillen hoeft niet, tenzij niet bio). Pel en snipper de knoflook. Rasp de gember.
- Verhit de olie in een pot en fruit de ui tot die zacht is. Voeg de knoflook en gember toe en bak deze kort mee. Doe de prei en wortels erbij en laat 3 minuten stoven onder afgesloten deksel. Roer af en toe.
- Voeg de pompoen, kokosrasp en kruiden toe. Roer tot de groenten geheel met kruiden zijn bedekt. Blus met de bouillon en laat de soep op matig vuur en onder gesloten deksel 10 minuten sudderen.
- Mix de soep met de staafmixer en breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.
Voor de popcorn
- Verhit de zonnebloemolie in een grote steelpan met bijpassend deksel. Controleer of de olie heet genoeg is door er 1 maiskorrel in te gooien. Begint deze direct te ‘dansen’ en open te barsten, dan kan de rest van de mais erbij. Zet meteen het deksel op de pan en til dit tijdens het bakken NOOIT op!
- Zodra je de mais hoort poffen, draai je het vuur lager. Schud af en toe met de pan om te voorkomen dat de mais verbrandt.
- Laat de mais verder poffen tot het stil wordt. Zet het vuur dan uit en laat nog 2 minuutjes staan onder gesloten deksel tot de laatste maiskorrels gepoft zijn.
- Schep de (nog) warme popcorn in een grote kom en bestrooi met de kruiden. Meng het geheel flink door mekaar en kruid af naar smaak met peper en zout.
- Verdeel de soep over glaasjes (of borden indien voorgerecht) en leg er wat popcorn bovenop. Serveer meteen.
TIP
Lijkt 25 gram popcorn maar weinig in de pan? Bedenk dat de mais 8 keer in volume toeneemt. Laat je dus niet verrassen 🙂
No Milky Way 2 - vegan lunch
Ben jij de saaie boterhammen ook zo beu? Check dan zeker ons boek met heerlijke lunchrecepten (warm en koud).