Zomer is niet alleen leuk voor de zon, maar ook voor de lavendel. Het ziet er prachtig uit, het ruikt heerlijk en het is nog eens lekker ook 🙂
Als ik een lavendelinfuus (warm water met daarin lavendel getrokken) zit te drinken, zegt Stijn altijd “Zit je weer aan de luchtverfrisser” 😉 Douchegels, luchtverfrissers,… zijn vaak met lavendel en hierdoor heeft hij deze associatie en moet er nog wat aan wennen om het ook op te eten of te drinken. Alhoewel hij de onderstaande chocolaatjes en lavendelmilkshake wel heerlijk vond.
Lavendel staat bovendien ook bekend om zijn rustgevend effect. Dat is altijd mooi meegenomen.
Knip de steeltjes van de lavendel en snij in 3 stukken. Doe deze in de siroop en laat enkele uren trekken. Haal vervolgens de lavendel uit de siroop. Ruik er aan, zalig!
Deze siroop kan je gebruiken in limonade (zie verderop), gebak, …
Neem vooral de bloempjes voor een mooier effect.
Doe deze in de ijsblokvormpjes, vul met water zet in de diepvriezer.
Maakt elk drankje lekker zomers.
Ik heb graag een subtiele smaak aan het water, maar als je het liever wat sterker/zoeter hebt, kan je deze hoeveelheden gebruiken op een halve liter water. Gewoon spelen met de ingrediënten naar eigen smaak.
Mix alles door elkaar. Zet voor het drinken een half uurtje in de koelkast, dan kunnen de smaken lekker blenden en is je shake heerlijk koel.
Neem plantaardige yoghurt naar smaak. Doe hieronder lavendelbloempjes.
Voeg smaken toe naar keuze: stukjes banaan, havermout, stukjes noot, bessen, …
Droog lavendel, bijvoorbeeld in de oven op 40 graden of in de zon. Doe dan de bloempjes in een koffiemolen en mix tot een soort poeder.
Dit kan je gebruiken in allerlei gerechtjes. Ook handig om te bewaren als je in de winter nog eens een zomers gevoel wilt krijgen 🙂
Ik heb met een grote springvorm een halve taart gemaakt. Dus ofwel een kleine vorm gebruiken, ofwel ingrediënten verdubbelen.
Voor de “cheese”
Voor de korst
Meer desserts (en cheesecakes) vind je in ons boek No Milky Way. Meer info >>
Meng de kokosbloesemsuiker, cacaopoeder en lavendelpoeder goed door elkaar. Smelt de kokosolie. Voeg deze toe en meng tot een mooi geheel. Doe vervolgens in vormpjes. Ik heb muffinvormpjes genomen die ik maar voor een deel gevuld heb, maar je kan ook ijsblokvormpjes of pralinevormpjes gebruiken. Strooi bovenop elk chocolade nog een paar lavendelbloempjes ter versiering. Zet enkel uren in de diepvries. Eventjes uithalen voor je ze eet. Je kan ze in de diepvries of in de koelkast bewaren.
Wat vind je van deze recepten? Laat het me gerust weten, vind ik leuk 🙂 Uiteraard zou ik het ook erg leuk vinden als je dit bericht zou willen delen.
Heb je zelf nog recepten met lavendel, mag je ze hieronder in een reactie achterlaten!
Koken is al lang niet meer het verplichte dagelijkse ritueel puur om ons te voeden.…
Steeds meer mensen zoeken naar plantaardige alternatieven voor vlees, zuivel en eieren. Misschien wil je…
Wij zijn ondertussen al een tijdje de navulbare, duurzame en 100% natuurlijke deodorant van WILD…
Je weet vast wel dat bier goed samengaat met bepaalde gerechten, maar heb je gehoord…
Als fanatieke kok heb je natuurlijk een goed uitgeruste keuken nodig. Hoe beter jouw keuken…
Bij de populaire Nederlandse winkelketen HEMA vind je een ruim aanbod hoogwaardige pannen en stijlvol…
View Comments
Is lavendel wel eetbaar?
Ja hoor! En heel lekker vind ik.
Gedroogde lavendelbloempjes zijn een natuurlijke remedie ter ondersteuning v klachten bij de menopauze: vb. mee laten trekken in thee.. Getrokken in groene thé is dit (bij liters consumptie) erg effectief gebleken bij mijn opvliegers & andere kwaaltjes bij de overgang.
Gedroogde lavendelbloempjes zijn een natuurlijke remedie ter ondersteuning v klachten bij de menopauze: vb. gedroogde bloempjes (voor consumptie) mee laten trekken in thee.. Getrokken in groene thé is dit (bij liters consumptie) erg effectief gebleken bij mijn opvliegers & andere kwaaltjes bij de overgang.
Welke lavendel kun je gebruiken hiervoor? Ik zie bij het tuincentrum alleen lavendel waar "niet voor consumptie" op staat. En wat is de term kl in het recept?
Lavendel officinalis: wij hebben deze gekocht bij een plantenwinkel waar ze alles biologisch kweken.
kl = koffielepel
Geweldig. Zo dicht bij de natuur. Bedankt voor de inspiratie.