Ah, artisjok! We eten het niet zo vaak, maar als we er onze zinnen op gezet hebben, dan gaan we he-le-maal loos 🙂
Toegegeven, meestal verorberen we artisjokharten uit een potje. Met name de gemarineerde versie wordt hier met veel smaak naar binnen gespeeld tussen een broodje of focaccia, bij een snelle pasta, of als onmisbare smaakmaker op een pizza. Het is makkelijker en – vooral – sneller dan ze zelf te maken.
Een artisjokhart is namelijk slechts een relatief klein deel van de verse artisjok en meteen ook vrijwel het enige noemenswaardig eetbare. De blaadjes bevatten weliswaar ook vruchtvlees, maar dat is behoorlijk weinig. Té weinig voor de meeste mensen en daarom worden vaak alleen de harten gegeten.
Begrijpelijk, doch een beetje jammer 😉
Hoe weinig vruchtvlees die blaadjes ook bevatten, ze zijn wel zalig lekker! Het is ook gewoonweg jammer om 3/4 van zo’n mooie verse artisjok weg te flikkeren om daar alleen de – nog steeds kleine – kern van over te houden. Dat doet me nogal eens terugdenken aan een stripverhaal van de Smurfen dat ik ooit las. Daarin velden onze blauwe, witgemutste vriendjes een gigantische inlandse eik om uit de kern van die boom uiteindelijk één minuscuul blokfluitje te fabriceren haha! What a waste!
Kortom: als wij verse artisjok willen eten, komt die volledig intact en in volle glorie op tafel! Een hele artisjok presenteert niet alleen heel mooi, het is ook gewoon leuk tafelen. Je kan de blaadjes één voor één plukken, er wat van de vulling of dressing oplepelen en ze – bijna zoals een oester – euh…opslurpen. En na een tijdje kom je dan bij het aller-allerlekkerste gedeelte!
Bovendien vraagt het bereiden van de artisjok in z’n geheel veel minder werk dan wanneer je alleen de kern wil gebruiken. En je kan ze ook nog eens opvullen met wat je verder ook maar lekker vindt. Diverse groenten dus en/of eventueel een passend dipsausje.
Een paar keer per jaar (en dan vooral ’s zomers) staat er dus gevulde artisjok op ons menu en ik kan je van harte aanbevelen het onderstaande recept eens uit te proberen. Je zal ervan smullen!
De vulling in dit recept is eigenlijk samengesteld uit restjes uit de koelkast. Je kan de artisjok zoals gezegd opvullen met wat je maar wil. Eender welke koude salade met een smakelijke dressing is goed. Je kan hier weinig fout mee doen.
Deze was in ieder geval behoorlijk lekker, dus je kan ‘m gewoon zo proberen. Makkelijk is het ook 😉
Oh ja, de bloem en het citroensap in dit recept is simpelweg om de artisjok te koken. Om de één of andere reden blijft de artisjok na het koken dan mooi van kleur. Je kan ze ook gewoon in water laten garen, alleen slaat ze dan dus een beetje vaalgrijs uit. Als je daar niet om maalt, is dat helemaal prima hé 🙂
Alle groenten voor de vulling en – zéér belangrijk – de artisjokken zelf uiteraard biologisch!
Voor 2 personen
Voor de artisjok
Voor de vulling
Voorbereiden artisjok
Voor de vulling
Laat me zeker weten wat je ervan vond! Of heb je nog andere recepten voor de vulling of de bereiding? Maak iedereen dan blij door het hier onderaan te posten 🙂
Alvast bedankt!
Koken is al lang niet meer het verplichte dagelijkse ritueel puur om ons te voeden.…
Steeds meer mensen zoeken naar plantaardige alternatieven voor vlees, zuivel en eieren. Misschien wil je…
Wij zijn ondertussen al een tijdje de navulbare, duurzame en 100% natuurlijke deodorant van WILD…
Je weet vast wel dat bier goed samengaat met bepaalde gerechten, maar heb je gehoord…
Als fanatieke kok heb je natuurlijk een goed uitgeruste keuken nodig. Hoe beter jouw keuken…
Bij de populaire Nederlandse winkelketen HEMA vind je een ruim aanbod hoogwaardige pannen en stijlvol…
View Comments
Zou je het geheel ook nog even kunnen grillen op de bbq?
Ik vind het heerlijk opgevuld met zelfgepelde Noordzee garnalen!!!!Heerlijk!!!Misschien zit ik mis met mijn veganistisch koken .Oei !! Groetjes. Mariarita
Ziet er heeeeel lekker uit! En mooi om op te dienen! Zeer geschikt voor de komende paasbrunch!