Pasta op allerlei manieren…ik ben er nog steeds dol op. Niet in die mate dat ik het elke dag zou willen eten maar evengoed wordt hier toch 1 of 2 maal per week iets dergelijks op tafel gezet.
En met smaak verorberd 😉
Waar ik altijd verzot op ben geweest is de combinatie van pasta met kaas. En daarbij een heleboel groenten natuurlijk. Met name ricotta vond ik altijd heerlijk in een lasagne of cannelloni. Of in wat voor vorm dan ook eigenlijk haha!
Dus tja…sinds ik een prima vegan versie van ricotta had gemaakt, kon het niet lang duren voor die in een pasta verwerkt zou worden. Met dit als resultaat:
Oké, een originaliteitsprijs zal ik met dit recept niet winnen (gevulde pasta…goh). Maar in ieder geval wel een geslaagde vegan versie. Bovendien maalt niemand om originaliteit als het eten gewoon lekker is, toch?
Nog 1 ding: we krijgen regelmatig de vraag waar je vegan (lees ei-vrije) pasta kan kopen. Een vraag waar we eerlijk gezegd altijd een tikje verbaasd over zijn. De meeste pasta’s die je bij de supermarkt kan scoren, bestaan gewoon uit (tarwe)griesmeel en water. En als dat niet het geval is, staat er doorgaans ook een ei op de verpakking afgebeeld. Pakweg 70-80% van de pasta’s in de winkelrekken is dus gewoon vegan.
In ieder geval in de supermarkten die wij kennen 🙂
Uiteraard wel altijd het etiket checken voor de zekerheid. Maar verder kan het niet moeilijk zijn.
Vind je geen pastaschelpen of canneloni? Of gewoon geen zin in al te veel ‘opvulwerk’? Maak met dezelfde basisingredienten een simpele lasagne! Dun laagje saus op de bodem, dan een lasagnevel er vervolgens een laag ricotta met de oesterzwammen. Nog eens herhalen en huppa…de oven in en genieten 🙂
Bon appetit!
Gevulde pastaschelpen met vegan ricotta, oesterzwam en tomatensaus
Ingrediënten
Voor de pasta en vulling:
- 250 gram (grote) pastaschelpen (cannelloni kan eventueel ook)
- 250 gram oesterzwammen
- 250 gram vegan ricotta
- 2 sjalotjes
- ¼ tl gedroogde tijm
- ¼ tl gedroogde rozemarijn
- 1 tl vers gesnipperde peterselie
- 1 teentje knoflook
- 1 el tamari sojasaus (ik gebruik deze)
- citroensap – naar smaak
- versgemalen zwarte peper en zeezout
- handvol verse basilicum – voor de afwerking
- handvol (geroosterde) pijnboompitten – voor de afwerking
Voor de tomatensaus:
- 2 medium uien
- 2-3 teentjes knoflook
- 800 gram passata
- 2 (royale) el tomatenpuree
- 1 tl gedroogde tijm
- 1 tl gedroogde rozemarijn
- 2 tl gedroogde oregano
- 2 el versgesnipperde peterselie
- 180 ml soja-, rijst-, of haverroom
- 2 tl ahornsiroop
- ½ tl zeezout
- versgemalen zwarte peper – naar smaak
- Citroensap – naar smaak
Bereiding
Voor de pasta en vulling:
- Maak de vegan ricotta met dit recept (link plaatsen).
- Kook de pastaschelpen precies beetgaar (tip: voeg een beetje bouillonpoeder aan het water toe). Giet af en spoel ze kort met koud water. Op die manier stopt het garen en blijven ze stevig genoeg om te vullen.
- Snipper het sjalotje en de knoflook fijn. Maak de oesterzwammen schoon met een stukje keukenpapier en hak ze fijn.
- Verhit 1 el olijfolie in een pan en fruit de sjalotjes enkele minuten aan. Voeg de knoflook, kruiden en oesterzwammen toe en bak z op hoog vuur tot de oesterzwammen licht verkleuren.
- Blus het geheel met de tamari (meteen omroeren) en haal van het vuur. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper, zeezout en citroensap. Eenmaal afgekoeld, meng je de oesterzwammen door de ricotta. Proef en kruid bij indien nodig.
Voor de tomatensaus:
- Pel en snipper de uien en de knoflook. Verhit 1 el olijfolie in een pot op matig vuur en fruit de sjalotjes tot ze zacht zijn. Voeg de knoflook toe en bak kort mee.
- Voeg de tomatenpuree, groentebouillon, ahornsiroop en alle kruiden toe. Meng goed door elkaar. Overgiet met de passata en roer opnieuw. Plaats het deksel op de pot en laat 20 minuten langzaam sudderen. Nog steeds op matig vuur natuurlijk.
- Meng de plantaardige room voor het serveren door de saus en kruid af naar smaak met versgemalen zwarte peper, zeezout en citroensap.
Voor de afwerking :
- Verwarm de oven voor to 180°C.
- Neem een grote ovenschaal en strijk een dunne laag tomatensaus over de bodem uit. Vul de pastaschelpen op met het ricotta/oesterzammenmengsel en schik ze in de schaal. Overgiet met de rest van de tomatensaus en plaats 20-25 minuten in de oven.
- Verdeel de pastaschelpen en saus over 4 borden en werk ze af met verse basilicum en pijnboompitten. Serveer meteen.
Tip: ook lekker…+/- 250 gram spinazie in je tomatensaus laten slinken. Hmmm.
Recept naar je hart? Zeker even delen dan! Of laat je reactie achter onderaan dit artikel.
Vegan sauzen
30 verschillende koude en warme plantaardige sauzen voor bij allerlei gerechten. Ontdek hoe je zelf andalouse en tartaar, de lekkerste dipsauzen en een heerlijke bruine (!) saus kan maken. Zelfs de vissaus zonder vis wordt niet vergeten!
Eén reactie
Superrecept! Met succes ook al gemaakt voor niet-vegan vrienden.