Er zijn zo van die dingen waar je als veganist en (voormalig) kaasliefhebber wel eens terug naar snakt en ricotta is er wat mij betreft eentje van. Voor wie het niet (meer) weet: ricotta is een zachte, frisse en smeerbare kaas met een lichtzoete smaak. En het grote voordeel ervan is dat het bij ontzettend veel gerechten past. Gaande van warme bereidingen tot salades. Zelfs in desserts doet ricotta het erg goed.
Nog even puur informatief: ricotta is technisch gesproken eigenlijk geen ‘echte’ kaas. Het is meer een restproduct dat ontstaat door de melkwei die overblijft bij het maken van andere kazen (o.a. mozzarella), opnieuw te koken en daarna te laten uitlekken. Totaal anders dus dan andere kaasbereidingen dus.
Maar goed…wat zou het…we don’t eat it! 😉
Over dus naar de vegan variant van deze kaas! Die is namelijk erg makkelijk om te maken.
Zoals we vaker het geval is met vegan kaas bestaat de basis uit cashewnoten. Voor dit vegan ricotta recept is dat ook nog eens in combinatie met tofu. Zijden tofu om precies te zijn! Die geeft namelijk exact de juiste zacht fluwelen toets aan deze lekkernij.
Toegegeven: allergenenvrij is dit recept totaal niet. Ben je allergisch voor noten of soja of allebei? Dan kan je nu helaas al stoppen met lezen. Al heb ik goede hoop dat ik ooit wel een allergenenvrij alternatief zal vinden.
Of als je er al één weet, dan mag je me dat natuurlijk ook gewoon laten weten 😉
Hoe dan ook: met dit recept maak je een prima vegan ‘ricotta style’ kaasje. En net als ‘het echte spul’ kan je hier zo van smullen (lekker rauwe groentjes in dippen of op je cracker smeren) of het als ingredient in gerechten verwerken. Aangezien ricotta een Italiaanse kaas is, is het logisch dat het bij typische gerechten uit dat land prima past. Zoals deze gevulde pastaschelpen met spinazie en tomatensaus bijvoorbeeld.
Dat is een regelrechte klassieker die je als veganist nu niet langer hoeft te missen. Just make it yourself. Ricotta incluis!
Oh ja: een regelrecht must have ingredient voor deze ricotta zijn edelgistvlokken (ook wel: gistvlokken). Je kan het ook zonder maken, en het resultaat is dan nog steeds best lekker, maar toch…voor de ‘cheesey flavour’ heb je ze zeker nodig. Kortom: check je lokale natuurvoedingswinkel. En mochten die toch geen gistvlokken in het assortiment hebben…blijf lekker zeuren tot ze overstag gaan 😉
Vegan ricotta – met cashewnoten en zijden tofu
Extra materiaal: een degelijke foodprocessor (of een erg goeie, stevige staafmixer).
Ingrediënten
- 200 gram cashewnoten – minimaal 1/2 uur geweekt in water
- 200 gram zijden tofu
- 1 el gesmolten kokosolie
- sap van 1 (medium) citroen
- 1/4 tl zout
- 2 tl gistvlokken
Bereiding
- Giet de geweekte cashewnoten af en spoel ze met vers water. Doe ze in de blender of foodprocessor en mix tot een gladde pasta.
- Voeg alle overige ingrediënten toe en mix opnieuw zo glad mogelijk. Klaar!
Je ziet het; vegan kaas is zelfs nog makkelijk te maken dan echte kaas. En allemaal zonder dierenleed. Nou, nou, nou.
Recept getest? Deel dan zeker je mening onderaan dit artikel. Of laat ons gerust andere vegan ricotta ideeën weten!
Toprecept: lekker, simpel en snel!
Dank je wel, Marieke! Blij dat je het lekker vindt 🙂
Hi, smaakt het ook lekker zonder citroen? Ik ga het sowieso uitproberen, het klinkt namelijk verder heel lekker.
Hoi Marjolein, dat kan je zeker eens uitproberen. Zonder citroen hebben we het nog niet gemaakt.
5
het recept is niet alleen supersnel en poepsimpel maar ook erg lekker!
Ja, heel lekker. Heb het gebruikt ook voor hartige prettaart. Gemengd met gefruite preiringen met olijven en in bladerdeegvorm gedaan. Bleef mooi stevig in de oven.
5