Hoofdgerechten

Groene asperges met rijst en tofu

Groene of witte asperges? Kiezen tussen de twee is haast misdadig dus eet ik ze voor het gemak allebei even graag 🙂

Voordeel van groene asperges is dat je ze niet hoeft te schillen. Kan tellen als het snel moet gaan en dat kwam vandaag prima van pas héhé.

Beste tip die ik je over asperges kan geven: ze smaken op zichzelf al zo lekker dat je ze alleen maar om zeep zou doen als je meerdere groenten zou toevoegen. Kortom, wanneer je asperges wil serveren, laat ze dan de hoofdrol spelen en beperk de ‘afleiding’. Daar heb ik me bij dit recept ook aan gehouden 🙂

Ingrediënten (4 p)

  • 18-20 groene asperges – alleen het houterige uiteinde verwijderd
  • 1 sjalot – fijngesnipperd
  • 1 blok tofu (250 gr) – uitgeknepen en geprakt met een vork
  • 300 gram rijst
  • Gemengde sla (bv. rucola, radicchio, ijsberg,…) + dressing naar keuze (bv.: zonnebloemolie, 1 tl mosterd, geperst teentje look, scheutje witte wijnazijn,…)
  • 1 tl kala namak (zwart kruidenzout) → Kala namak bestellen >>
  • 1 el kurkuma
  • 1 el tamari (ik gebruik deze)
  • een handvol vers gehakte peterselie
  • peper en zeezout

Bereiding

  1. Kook de rijst gaar volgens de instructies op de verpakking.
  2. Fruit het sjalotje in een beetje olie en doe daarna de tofu erbij. Bestrooi met kurkuma en kala namak en bak al roerend gedurende ± 5 minuten (zet het vuur niet té hoog).
  3. Meng de gebakken tofu onder de rijst en kruid af naar smaak met peper en zeezout.
  4. Breng de aspergers in water aan de kook en draai het vuur meteen uit als het water het kookpunt heeft bereikt. Controleer de gaarheid* door met een vork in het kopje van de asperge te prikken.
  5. Meng de gehakte peterselie onder de – nog warme – rijst. Schik wat rijst/tofu op een bord en leg de asperges er bovenop. Werk af met de sla + dressing en bestrooi met wat extra versgemalen zware peper.

* de gaarheid is afhankelijk van de dikte van de asperge. Goed bij de les blijven dus 🙂

Smakelijk aan alle asperge-fans! Ben jij er één? Laat dan zeker onderaan deze pagina een reactie achter 🙂

No Milky Way 2 - vegan lunch

Ben jij de saaie boterhammen ook zo beu? Check dan zeker ons boek met heerlijke lunchrecepten (warm en koud).

Stijn De Kock

View Comments

Recent Posts

Gezondheidsrisico’s door PFAS in je pan

Koken is al lang niet meer het verplichte dagelijkse ritueel puur om ons te voeden.…

2 maanden ago

Tips voor veganistisch koken

Steeds meer mensen zoeken naar plantaardige alternatieven voor vlees, zuivel en eieren. Misschien wil je…

6 maanden ago

Duurzame en 100% natuurlijke deodorant van WILD

Wij zijn ondertussen al een tijdje de navulbare, duurzame en 100% natuurlijke deodorant van WILD…

1 jaar ago

Veganistisch koken met bier

Je weet vast wel dat bier goed samengaat met bepaalde gerechten, maar heb je gehoord…

2 jaar ago

Vier dingen die je nodig hebt in jouw keuken

Als fanatieke kok heb je natuurlijk een goed uitgeruste keuken nodig. Hoe beter jouw keuken…

2 jaar ago

HEMA pannen en servies; de perfecte match voor elke gelegenheid

Bij de populaire Nederlandse winkelketen HEMA vind je een ruim aanbod hoogwaardige pannen en stijlvol…

2 jaar ago