Heetwaterdispenser of waterkoker kopen? Dit zijn de belangrijkste verschillen

Heetwaterdispenser of waterkoker kopen

Zit je te twijfelen om een heetwaterdispenser of waterkoker te kopen? Lees dan zeker even verder want wij lichten de belangrijkste verschillen uit zodat je een goede keuze kunt maken.

Wat is het verschil tussen een waterkoker en een heetwaterdispenser?

Veel mensen vragen zich af wat het grote verschil is tussen een heetwaterdispenser en een waterkoker, dus het is belangrijk om ook vast te stellen wat een waterkoker precies is en wat de belangrijkste verschillen zijn tussen een waterkoker en een heetwaterdispenser.

Een waterkoker is bijna niet meer weg te denken uit de moderne keuken. Welke apparaat het beste in jouw keuken past, is afhankelijk van je persoonlijk wensen, behoeften en gebruik. Hierbij de belangrijkste verschillen tussen de twee apparaten:

De grootte 

Het grote verschil tussen een waterkoker een een heetwaterdispenser is ten eerste het uiterlijk van de apparaten. Over het algemeen is heetwaterdispenser een stukje groter dan een waterkoker. Een heetwaterdispenser beschikt namelijk over een groter reservoir.

Een heetwaterdispenser ziet er een beetje uit zoals een bruiswatertoestel. Waar de gasfles zit bij een bruiswatertoestel zit het waterreservoir bij de heetwaterdispenser.

Een waterkoker bestaat uit minder onderdelen en is hierdoor een stukje kleiner. Heb je een kleine keuken en weinig plek op je aanrecht, dan kun je beter voor een waterkoker kiezen. 

Energieverbruik

Een ander groot verschil tussen een waterkoker en een heetwaterdispenser is op het gebied van energieverbruik. Een heetwaterdispenser is over het algemeen een stuk zuiniger, omdat je kleine hoeveelheden water opwarmt.

Met een waterkoker kook je vaak een grote hoeveelheid water, ook al heb je slechts 200 milliliter nodig voor je kopje thee. Met een heetwaterdispenser kun je precies instellen dat je enkel die 200 milliliter wilt opwarmen. Dit is over het algemeen een stuk zuiniger.

Het is wel belangrijk om te onthouden dat een heetwaterdispenser een hoger vermogen heeft. Dit betekent dat de dispenser meer energie verbruikt. Welk apparaat echt zuiniger is, ligt volledig aan de manier van gebruik af. In sommige situaties is het ene apparaat zuiniger en in andere situaties het andere apparaat. 

Snelheid 

Een ander groot verschil tussen een waterkoker en een heetwaterdispenser is de snelheid waarop het water verwarmd kan worden. Heb je het liefst direct heet water voor je kopje, dan is een heetwaterdispenser de beste keuze voor jou. Een heetwaterdispenser kan namelijk het water binnen 5 tot 10 seconden verwarmen.

Bij een waterkoker duurt dit wat langer. Wil je 1 liter water verwarmen met een waterkoker, dan duurt dit ongeveer drie minuten. De snelheid van de heetwaterdispenser is te danken aan het hoge vermogen van het apparaat. De meeste heetwaterdispensers hebben een vermogen van 2500 Watt. Hierdoor heb je binnen een paar seconden heet water. Je hoeft niet te wachten tot het gekookt is, wat ideaal is op bijvoorbeeld een kantoor! 

Gebruiksgemak

Een groot verschil tussen een waterkoker en een heetwaterdispenser ligt ook aan het gebruiksgemak. De bediening van een heetwaterdispenser is namelijk extreem eenvoudig. De meeste apparaten hebben namelijk slechts een knop. Deze knop druk je in voor heet water.

Daarnaast zijn er diverse modellen heetwaterdispensers die andere knoppen hebben om bijvoorbeeld de gewenste temperatuur in te stellen. Het gebruik van een heetwaterdispenser is erg eenvoudig. Je zet het apparaat aan en je zet je kopje onder de uitloop. Stel de instellingen in en druk op het knopje. Je wacht enkele seconden en het water stroomt direct in je kopje.

Het gebruik van een waterkoker is zeker niet ingewikkeld, maar het hele proces duurt wel wat langer. Een waterkoker vul je met water en vervolgens zet je het op het station van het apparaat. Je zet de waterkoker aan en je wacht een aantal minuten totdat het water gekookt is. Je wacht op het geluidje en je pakt de koker en je schenkt het water in je kopje. 

Instellingen en functies

Verder is een groot verschil tussen een waterkoker en een heetwaterdispenser de mogelijkheid voor verschillende instellingen en functies. Bij een heetwaterdispenser heb je namelijk een stuk meer mogelijkheden tot beschikking.

Zo kun je diverse dingen zelf instellen, zoals de hoeveelheid water. Bij een heetwaterdispenser kun je exact zelf aangeven hoeveel water er gekookt moet worden. Hierdoor verspil je veel minder water en is het apparaat een stuk energiezuiniger wanneer je kleine hoeveelheden water nodig hebt voor een kopje thee, koffie of soep.

Verder kun je met een heetwaterdispenser ook de temperatuur van het water zelf bepalen. Zo zijn er bepaalde theesoorten die op een bepaalde temperatuur getrokken moeten worden voor het beste resultaat.

Het is belangrijk om te weten dat je de exacte temperatuur van het water niet bij elke heetwaterdispenser kunt bepalen. Er zijn namelijk ook heetwaterdispenser waarbij je enkel kunt kiezen voor lauw, heet of kokend water. 

Prijs

Ten slotte is er ook een verschil in prijs tussen een waterkoker en een heetwaterdispenser. Kies je voor een waterkoker, dan heb je al voor 20 tot 50 euro een prima waterkoker. Een heetwaterdispenser heeft een duurder prijskaartje. Een heetwaterdispenser kost ongeveer tussen de 50 en 100 euro. Uiteraard heb je ook waterkokers en heetwaterdispensers in andere prijsklassen. Dit is volledig afhankelijk van je persoonlijke wensen en behoeften. 

Wat is de beste keuze: een heetwaterdispenser of waterkoker?

Ben je aan het twijfelen tussen de aankoop van een waterkoker of een heetwaterdispenser en ben je benieuwd wat de beste keuze is? Zoals je hebt kunnen lezen zijn er aardig wat verschillen te noemen tussen deze twee apparaten. Zo hebben de apparaten diverse voor- en nadelen.

De beste keuze is afhankelijk van meerdere factoren. Het kan hierbij handig zijn om een lijstje te maken met je persoonlijke wensen. Stel jezelf de volgende vragen:

 • Waar ga je het apparaat voornamelijk voor gebruiken?
 • Hoeveel mensen gaan er gebruik maken van het apparaat?
 • Hoeveel geld wil je maximaal uitgeven?

Wanneer je een keuze hebt kunnen maken, is het tijd om je te gaan oriënteren voor de beste waterkoker of beste heetwaterdispenser. Lees verder om meer te weten te komen over diverse beste merken voor een heetwaterdispenser!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • vegan kookboeken
 • Meest recente berichten

 • Recente reacties

 • Ook lezen?

  Download gratis weekmenu

  vegan weekmenu