Kaaskroketten – vegan style

Vegan Kaaskroketten maken

Vegan kaaskroketten! Hier zat met name mijn vrouw al een hele tijd op te wachten, maar ik heb het – helaas voor haar – lang vertikt ze te maken. Simpelweg omdat er naar mijn gevoel geen fatsoenlijke vegan kaas te vinden was.

vegan kaaskroketten maken - recept

Zoals ik zelf aan de smaakpapillen ondervonden heb (zie video) is dat probleem inmiddels van de baan en kon ik gaan experimenteren. Zeker met Wilmersburger als meest ‘kaaswaardige’ alternatief.

Kortom; ideaal voor deze klassieker der klassiekers op plantaardige wijze! Je kan ze serveren met een al even klassiek slaatje met een beetje citroensap, tomaat, bieslook en een toefje veganaise of tartaar.

Houd er wel rekening mee dat je basis een dag op voorhand moet maken. Dit moet echt een nachtje opstijven in de koelkast. Het recept is goed voor zo’n 8-9 stuks.

Ingrediënten

  • 200 gram soja margarine
  • 200 gram bloem
  • 400 gram gemalen Wilmersburger (>> te vinden in onze webshop)
  • 1 liter sojamelk – ongezoet en op kamertemperatuur
  • 1 dl sojaroom
  • peper en zeezout
  • nootmuskaat
  • 4 gr agar agar
  • 2 el maismeel
  • 150 – 200 gram paneermeel
  • Beetje citroensap

Bereiding

  1. Houd 100 ml van de sojamelk apart in een beker. Meng daarin de agar agar.
  2. Smelt de margarine in een grote pot op een zacht vuurtje.
  3. Haal de pot van het vuur zodra de margarine gesmolten is. Doe de bloem erbij en klop met de garde tot je een stevige – klonterloze – roux hebt.
  4. Zet de pot terug op een matig vuur en laat even bakken terwijl je verder roert. Zo verdwijnt het grootste deel van de bloemsmaak.
  5. Giet onder voortdurend roeren de overige soja melk en de soja room erbij. Zorg dat alles goed mengt en er geen klonters achterblijven. Blijf roeren tot de saus dik wordt en je een stevige massa hebt (enige spierkracht is bij dit recept wel nodig ja 😉
  6. Neem nu een grote houten lepel en voeg de gemalen Wilmersburger toe. Blijf roeren tot de kaas helemaal gesmolten is. Je hebt nu een behoorlijk dikke massa dus voorkom zeker dat het aanbrandt.
  7. Giet tot slot de melk met de agar agar erbij en roer alles nog eens grondig door elkaar. Haal de pot van het vuur en kruid naar smaak met peper, zout en nootmuskaat.
  8. Neem een vierkante schaal met opstaande rand en bekleed de bodem met bakpapier. Op die manier zal je de kaasmassa nadien makkelijker kunnen uitstorten.
  9. Giet (of schep) de kaassaus erin. Spreid het uit over de hele schaal en zorg voor een laag van ongeveer 2,5 cm hoog (anders zijn de kroketten te klein of te groot).
  10. Dek de kaassaus af met folie of bakpapier en druk het goed tegen de saus aan. Zo ontstaat er geen ‘velletje’ op de kaas.
  11. Zet de saus een nachtje in de koelkast.
  12. Neem daags nadien de schaal uit de koelkast en stort de massa voorzichtig uit op een met bloem betrooide snijplank. Strooi wat extra bloem over de kaasmassa en snij met een groot mes kroketten van ongeveer 4 cm op 5 cm.
  13. Neem een kom en doe daarin 3 el maismeel, vermengt met water of sojamelk. Doe het paneermeel in een andere kom.
  14. Dompel de kroketten 1 voor 1 in het maispapje en haal ze daarna door het paneermeel (tip: duw de kaaskroketten indien nodig een beetje aan zodat er zo weinig mogelijk lucht in de kroket zit). Zorg dat ze helemaal met paneer bedekt zijn.
  15. Leg de kant-en-klare kroketten op een schaal
  16. Verhit de friteuse op 175 graden en bak de kroketten per 2 in ± 4 minuten bruin.
Vegan Kaaskroketten met salade
Wcup

Tip: druppel wat citroensap over je salade.

*Een siliconen vorm maakt het natuurlijk makkelijker om de kaasmassa uit te storten. Zelf gebruik ik een glazen schaal, en dat kost soms wat tijd…en geluk 🙂

No Milky Way 2 - vegan lunch

Ben jij de saaie boterhammen ook zo beu? Check dan zeker ons boek met heerlijke lunchrecepten (warm en koud).

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

7 reacties

  1. Hey,
    Probeerde dit recept maar door een intolerantie voor tarwe gebruikte ik maizena ipv bloem. De seconde dat ik de soya toevoegde werd het 1 blok en hoehard ik ook klop geen saus meer van te maken.
    Ga nu verder doen en proberen de agar agar toch te laten vallen. Want dit is nu al stijf genoeg denk ik.

  2. Jullie maken helaas bijna alles met sojaproducten….ik wil absoluut geen sojaproducten nuttigen, hoe vervang ik dit allemaal? de SOJAboter, de SOJAmelk, de SOJAmargarine? Voor de rest ziet het er lekker uit….en vind al jullie info super interresant en leerzaam, dank hiervoor, ik ben op “kleine” weg naar het vegetarische….vind het super moeilijk, daarom is Stijn zijn mening en ervaring hierin zo belangrijk. Nog eens, dank voor de superinfo, groeten Anya

    1. Hey Anya. Van die soja ben ik me inderdaad bewust, al heb ik persoonlijk niks tegen sojaproducten op zich. Of toch niet als het met mate gegeten wordt 🙂 Het valt me inderdaad wel op dat op het blog veel (oudere) recepten met soja zijn. Tegenwoordig is dat met minimaal 70% verminderd haha. Los daarvan; alles kan vervangen worden. De sojamelk gebruik ik omdat die nu eenmaal het meest smaak-neutraal is, maar amandelmelk kan evengoed. Al denk ik wel dat je dan extra moet kruiden. Je kan de hoeveelheden ‘boter’ 1 op 1 vervangen door kokosvet/olie en de room door o.a. kokosroom, speltroom of haverroom. Zoals gezegd; geen idee of de smaak nog goed gaat zitten dan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • vegan kookboeken
  • Meest recente berichten

  • Recente reacties