Geüpdatet op

Vegan kaaskroketten! Hier zat met name mijn vrouw al een hele tijd op te wachten, maar ik heb het – helaas voor haar – lang vertikt ze te maken. Simpelweg omdat er naar mijn gevoel geen fatsoenlijke vegan kaas te vinden was.

No Milky Way 2 - vegan lunch

No Milky Way 2 - vegan lunch

Ben jij de saaie boterhammen ook zo beu? Check dan zeker ons boek met heerlijke lunchrecepten (warm en koud).

Zoals ik zelf aan de smaakpapillen ondervonden heb (zie video) is dat probleem inmiddels van de baan en kon ik gaan experimenteren. Zeker met Wilmersburger als meest ‘kaaswaardige’ alternatief.

Kortom; ideaal voor deze klassieker der klassiekers op plantaardige wijze! Je kan ze serveren met een al even klassiek slaatje met een beetje citroensap, tomaat, bieslook en een toefje veganaise of tartaar.

Houd er wel rekening mee dat je basis een dag op voorhand moet maken. Dit moet echt een nachtje opstijven in de koelkast. Het recept is goed voor zo’n 8-9 stuks.

Ingrediënten

 • 200 gram soja margarine
 • 200 gram bloem
 • 400 gram gemalen Wilmersburger (>> te vinden in onze webshop)
 • 1 liter sojamelk – ongezoet en op kamertemperatuur
 • 1 dl sojaroom
 • peper en zeezout
 • nootmuskaat
 • 4 gr agar agar
 • 2 el maismeel
 • 150 – 200 gram paneermeel
 • Beetje citroensap

Bereiding

 1. Houd 100 ml van de sojamelk apart in een beker. Meng daarin de agar agar.
 2. Smelt de margarine in een grote pot op een zacht vuurtje.
 3. Haal de pot van het vuur zodra de margarine gesmolten is. Doe de bloem erbij en klop met de garde tot je een stevige – klonterloze – roux hebt.
 4. Zet de pot terug op een matig vuur en laat even bakken terwijl je verder roert. Zo verdwijnt het grootste deel van de bloemsmaak.
 5. Giet onder voortdurend roeren de overige soja melk en de soja room erbij. Zorg dat alles goed mengt en er geen klonters achterblijven. Blijf roeren tot de saus dik wordt en je een stevige massa hebt (enige spierkracht is bij dit recept wel nodig ja 😉
 6. Neem nu een grote houten lepel en voeg de gemalen Wilmersburger toe. Blijf roeren tot de kaas helemaal gesmolten is. Je hebt nu een behoorlijk dikke massa dus voorkom zeker dat het aanbrandt.
 7. Giet tot slot de melk met de agar agar erbij en roer alles nog eens grondig door elkaar. Haal de pot van het vuur en kruid naar smaak met peper, zout en nootmuskaat.
 8. Neem een vierkante schaal met opstaande rand en bekleed de bodem met bakpapier. Op die manier zal je de kaasmassa nadien makkelijker kunnen uitstorten.
 9. Giet (of schep) de kaassaus erin. Spreid het uit over de hele schaal en zorg voor een laag van ongeveer 2,5 cm hoog (anders zijn de kroketten te klein of te groot).
 10. Dek de kaassaus af met folie of bakpapier en druk het goed tegen de saus aan. Zo ontstaat er geen ‘velletje’ op de kaas.
 11. Zet de saus een nachtje in de koelkast.
 12. Neem daags nadien de schaal uit de koelkast en stort de massa voorzichtig uit op een met bloem betrooide snijplank. Strooi wat extra bloem over de kaasmassa en snij met een groot mes kroketten van ongeveer 4 cm op 5 cm.
 13. Neem een kom en doe daarin 3 el maismeel, vermengt met water of sojamelk. Doe het paneermeel in een andere kom.
 14. Dompel de kroketten 1 voor 1 in het maispapje en haal ze daarna door het paneermeel (tip: duw de kaaskroketten indien nodig een beetje aan zodat er zo weinig mogelijk lucht in de kroket zit). Zorg dat ze helemaal met paneer bedekt zijn.
 15. Leg de kant-en-klare kroketten op een schaal
 16. Verhit de friteuse op 175 graden en bak de kroketten per 2 in ± 4 minuten bruin.

Tip: druppel wat citroensap over je salade.

*Een siliconen vorm maakt het natuurlijk makkelijker om de kaasmassa uit te storten. Zelf gebruik ik een glazen schaal, en dat kost soms wat tijd…en geluk 🙂

 

[phxoptin id=1498211942]