Deze knoflooksoep stond sowieso al op de planning om nu te maken en te filmen. En nu blijkt dit nog eens de ideale coronasoep te zijn. Knoflook is goed voor je immuunsysteem zodat je weerstand vergroot. Bovendien zorgt knoflook er ook voor dat mensen op afstand blijven 😉
Is knoflooksoep gezond?
Deze soep is ‘detox’ omdat knoflook je immuunsysteem een ware boost geeft en het als een natuurlijk antibioticum werkt. Gebruik goede, grote en sappige knoflook. Niet de chinese importknoflook die je meestal tegenkomt.
Knoflook werd vroeger al gebruikt tegen schimmels, virussen en bacteriën, zeker bij een verkoudheid of griep.
De belangrijkste stof in de knoflook is allicine. Om echt goed tot werking te komen, kneus je de look. Dat kan door er met het mes op te duwen en zo de knoflook te pletten of door gebruik te maken van een knoflookpers.
Zodra je dat gedaan hebt, laat je de knoflook nog zo’n tien minuten liggen voor je het gaat bereiden. Dat zorgt voor een nog betere werking.
Ingrediënten knoflooksoep
- hele bol knoflook
- 2 sjalotjes
- 1 grote of 2 kleine aardappels
- 1 liter groentebouillon (1 liter water + 1 el groentebouillonpoeder)
- 1 tl kipkruiden
- 2 takjes verse tijm
- 2 blaadjes laurier
- zout en peper
- 4 el soja- of haverroom (optioneel)
Bereiding knoflooksoep
- Pel en snipper de sjalotjes en de knoflook. Schil de aardappel(s) en snij ze in kleine blokjes.
- Neem een pot en verhit daarin een scheutje olijfolie. Fruit de ui en knoflook op een matig vuur gedurende 3 minuten. Roer regelmatig om aanbranden te voorkomen. Voeg indien nodig een scheutje water toe.
- Doe de aardappels en blaadjes laurier erbij. Rits de takjes tijm en voeg de blaadjes toe. Laat opnieuw stoven gedurende 5 minuten.
- Voeg groentebouillonpoeder en kipkruiden toe. Giet vervolgens het water erbij. Laat afgedekt sudderen op een matig vuur tot de aardappels gaar zijn.
- Haal de laurier er uit en mix de soep met behulp van een staafmixer.
- Kruid de soep af naar smaak met peper en zout. Roer er eventueel de soja- of haverroom doorheen.
TIP: je kan deze soep zowel warm als koud eten.
Ga je deze soep maken? Laat het me zeker weten in een reactie onderaan deze pagina.
Voila hij is gemaakt en goedgekeurd – denk dat dit de gezondste soep ever is, alleen zou ik in het recept bijzetten dat de laurier er uit moet voor het mixen ik was het weer bijna vergeten
Blij te horen dat het goedgekeurd is 🙂 Ik heb het van de laurier meteen toegevoegd.
op mijn wish list staat zeker een vegan knoflook soep
ik zie dat er kipkruiden tussen staan, zijn deze zeker weten vegan?
groetjes, Hebe
De meeste kipkruiden zijn vegan. Ze noemen zo omdat er meestal kip mee gekruid is, maar zijn ook heerlijk in heel wat vegan gerechten. Check wel altijd de ingrediënten, sommige merken bevatten lactose.
Hallo Elke,
De knoflooksoep uitgeprobeerd en het is werkelijk overheerlijk!!Hoort nu bij Mn top 3 lekkerste soepen.
Bedankt!!
Morgen ga ik het weer maken! Yam!!!
Hoi Hilde
Leuk te horen dat je het zo lekker vindt 🙂
Beste,
Ik ga zeker deze soep eens maken, lijkt me een heerlijke soep.
Groet,
Joachim.
Dag Joachim
Leuk dat je het gaat maken. Benieuwd of je het ondertussen al hebt geprobeerd 😉
groetjes
Elke
Zou dit ook lekker zijn met zoete aardappel.ipv gewone? En.voor nog meer smaak de bol knoflook eerst poffen in de oven?
Ik denk wel dat dat mogelijk is. Kan je zeker eens proberen zo 🙂