Geüpdatet op

De Amerikaanse keuken heeft een heel slechte naam. Hamburgers, gefrituurd voedsel, pannenkoeken, cupcakes en noem maar op. Het is waar, de Amerikaanse keuken is niet de gezondste, maar overal valt een mouw aan te passen. Voor mijn favoriete Amerikaanse klassiekers ging ik op zoek naar vegan versies.

No Milky Way 2 - vegan lunch

No Milky Way 2 - vegan lunch

Ben jij de saaie boterhammen ook zo beu? Check dan zeker ons boek met heerlijke lunchrecepten (warm en koud).

Pancakes – Amerikaanse pannenkoeken

Voor het ontbijt beginnen we met pannenkoeken. Niet zoals wij ze kennen, maar pancakes. Ze zijn kleiner en luchtiger. Ik ben er dol op, maar de klassieke Amerikaanse versie is heel zwaar en weinig voedzaam. Als je denkt dat het te veel tijd vraagt om pancakes te maken, dan heb je het mis. Dit receptje kan je de dag ervoor maken en op 5 minuten tijd heb je ontbijt.

Pancakes - amerikaanse pannenkoek, de ingrediënten
  • Facebook
  • Pinterest
  • Twitter

Ingrediënten pancakes

  • 4 dl sojamelk (ik gebruik amandelmelk omdat ik dat lekkerder vind)
  • 1 eetlepel witte fijne suiker
  • 2 eetlepels olie (ik gebruik zonnebloemolie)
  • 135 g speltbloem
  • 50 g gewone bloem (bloem voor alle doeleinden)
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1/4 theelepel (of een snufje) zout
  • 1 theelepel vanille-extract (je kan ook andere extracten gebruiken naar je persoonlijke smaak)
  • water
  • blender

Je kan het deeg de avond ervoor maken en in de koelkast plaatsen. De pannenkoeken zijn dan nog iets luchtiger. Het is geen enkel probleem om het deeg op het moment dat je het maakt te gebruiken.

Bereiding pancakes

Voeg alle droge ingrediënten samen. Voeg alle natte ingrediënten samen behalve het water. Voeg de natte ingrediënten geleidelijk toe aan de droge en mix ze enkele seconden. Wanneer je het mengsel een nacht in de koelkast plaats, mix alles nog eens voor je begint te bakken. Als je merkt dat het mengsel wat te dik is, kan je er water aan toevoegen.

Zet de oven aan op 130°C en plaats de plaat in het midden van de oven. Neem een kleine antikleef bakpan en plaats die op een middelmatig vuur. Voeg geen olie of boter toe! Giet een lepel deeg in het midden van de pan en laat bakken (ongeveer 10 cm diameter). Na enkele minuten komen er blaasjes op de bovenkant. Wacht tot er blaasjes in het midden komen, eer je de pannenkoek omdraait.

pancakes in een antikleefpan
  • Facebook
  • Pinterest
  • Twitter

Tip: Pancakes zijn heel erg lekker met blauwe bessen.

Afhankelijk van je vuur is de pannenkoek klaar na een minuut. Plaats hem onmiddellijk in de oven om warm te houden. Herhaal het proces. Met deze hoeveelheden kan je ongeveer 6 pannenkoeken maken. De pannenkoeken zijn het lekkerste met ahornsiroop en blauwe bessen, maar voel je vooral vrij om toe te voegen wat je wil.

Amerikaanse vegan pancakes met blauwe bessen
  • Facebook
  • Pinterest
  • Twitter

Veel succes en eet smakelijk!!

Wil je ook Vlaamse klassiekers omtoveren in een vegan variant, download hier dan gratis het e-book Klassiekers Vegan Style.