Toen we recentelijk eens polsten naar waar onze volgers nog naar op zoek zijn, kwam Magda Manshoven op de proppen met de vraag hoe je een vegan rijsttaart in elkaar kon flansen.
Nou, zoiets hoef je me geen tweemaal te vragen 😉
Toevallig is rijsttaart één van m’n favoriete zoete zonden. Extra ironisch dus dat ik me er nooit had toe aangezet die zelf eens te maken. Vraag me niet hoe dat komt :-/
In ieder geval heb ik nu het zetje gekregen dat ik nodig had. En ik ben er natuurlijk dolgelukkig mee!
Bij deze: een heerlijk smeuïge (wel calorierijke) rijsttaart – 100% vegan style 😉
Ingrediënten
Voor het deeg
>>Ontdek het recept hier (het zoete deeg weliswaar)
Of gebruik kant-en-klaar vegan bladerdeeg of kruimeldeeg.
Voor de vulling (rijstpap)
- 75 gram dessertrijst
- 80 gram suiker*
- 6 dl rijst-of sojamelk
- 1 zakje vanillesuiker (Je kan ook gewoon een vanillestokje meekoken of een paar druppels vanille essence toevoegen als je dit ‘too much sweetness’ vindt)
Voor de vulling (pudding)
- 5 dl sojamelk
- 100 ml sojaroom
- 1 vanillestokje of paar druppels vanille essence
- 80 gram suiker*
- 50 gram maizena
- klein snufje zout
*de suiker kan je eventueel vervangen door 75 gram kokosbloesemsuiker of 50 gram agave.
Bereiding
Voor de vulling (rijstpap en pudding)
- Warm de oven voor op 200 graden.
- Voor de rijstpap: doe de rijst, sojamelk en suiker in een kookpot en laat een half uur op een matig vuur opkoken. Controleer of de rijst goed gaar is en haal van het vuur. Laat wel het deksel op de pot, anders droogt de rijst te snel uit.
- Voor de pudding: halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Roer de maizena en de suiker los met een klein deel van de hoeveelheid sojamelk. Breng de rest van de sojamelk met de sojaroom en het vanillemerg (plus het hele vanillestokje) aan de kook. Zet het vuur direct op een lage stand en laat 20 minuutjes zachtjes trekken. Roer af en toe om aanbranden te voorkomen. Voeg een paar lepels van de warme melk bij het maizena/suiker mengsel en roer goed door elkaar. Giet het daarna onder voortdurend roeren bij de hete sojamelk. Breng al roerend opnieuw zachtjes aan de kook en laat doorkoken tot het mengsel begint te binden.
- Meng nu de pudding onder de afgekoelde rijstpap.
- Leg het deeg in een ronde vorm, snijd de randjes af en doe de rijstvulling in de vorm. Zet in de oven gedurende een half uur.
Het is zeker moeilijk maar ik adviseer je om er af te blijven tot ze is afgekoeld ha!
Succes!
Zijn er nog taarten die je zou willen terugzien in plantaardige vorm? Laat het me hier onderaan weten en ik fiks het (met iets te veel plezier overigens ;))
Ons boek No Milky Way met veganistische desserts en zoetigheden is momenteel te bestellen zonder verzendkost. Meer info >>
Mijn rijsttaart is net klaar maar ze lijkt van binnen vrij vloeibaar en nie volledig opgesteven wordt dit beter met afkoelen?
Ik laat morgen weten hoe ze smaakt 🙂
Sorry dat ik zekerheid wil hebben. Ik zou heel graag jullie rijsttaart willen proberen. We moeten toch maizena gebruiken en niet vanillepuddingpowder.
Bij deze rechtgezet Eliane 🙂
Sojaroom staat bij de ingrediënten, maar ik zie niet wanneer je het gebruikt. Of ben ik een beetje blind… : )
ik heb ze vanmidag gemaakt met een eigen twist er in (custardpudding) ik had helaas geen sojaroom in huis dan heb ik met custard pudding gemaakt was heerlijk de taart is nu al bijna op jullie hebben een hele leuke site groetjes petra uit west zeeuwvlaanderen nederland
Hoi Petra! Bedankt voor het compliment en blij dat je de taart lekker vond. Custard pudding gaat natuurlijk evengoed. Eigenlijk nog sneller. Das dus een pluspunt 🙂
In het geval dat je custard pudding gebruikt, vervang je daar dan het hele pudding recept mee of vervang je er enkel de sojaroom mee? Misschien logisch maar ik vraag het toch even voor de zekerheid 🙂
Hoi Veerle, je vervangt het hele puddingrecept inderdaad. Zekerheid voor alles, dus goed dat je het vraagt 🙂 En nu ik het recept zo overlees blijkt het ook niet al te duidelijk geschreven eigenlijk. Moet ik eens opnieuw doen!