Geüpdatet op

Mocht je er nog niet zelf achtergekomen zijn, stoofpotjes (of eenpansgerechten zo je wil) vinden we helemaal te gek. Je kiepert gewoon een heleboel ingrediënten in de pot, laat ze rustig garen en voila … je gerecht kan op tafel. En achteraf heb je ook nog eens een minimum aan afwas.

No Milky Way 2 - vegan lunch

No Milky Way 2 - vegan lunch

Ben jij de saaie boterhammen ook zo beu? Check dan zeker ons boek met heerlijke lunchrecepten (warm en koud).

Wat wil een mens nog meer? 🙂

Natuurlijk; je kan niet zomaar wat willekeurige ingrediënten in één en dezelfde pot flikkeren. Het moet immers allemaal een beetje bij elkaar passen. Dat hebben we althans met schade en schande geleerd haha. Maar wie niet waagt, niet wint, nietwaar? Dus experimenteren we vaak met een aantal groenten, kruiden en overige ingrediënten … in de hoop dat daar iets eetbaars uitkomt.

Lukt dat niet, dan moet je 1 avond met lange tanden zitten kauwen. Maar als het resultaat wél geslaagd is … nou … dan ben je de koning te rijk. Zo eenvoudig is dat.

No Milky Way 2 - vegan lunch
  • Facebook
  • Pinterest
  • Twitter
  • Facebook
  • Pinterest
  • Twitter

No Milky Way 2 - vegan lunch

Ben jij de saaie boterhammen ook zo beu? Check dan zeker ons boek met heerlijke lunchrecepten (warm en koud).

Eén van onze laatste ‘experimentele stoofpotjes’ behoorde gelukkig tot de laatste categorie. En dat nog wel met een heel assortiment, op het eerste zicht onverenigbare, ingrediënten als knolselder, kurkuma, tijm, tofu, zeewier en venkel. Gewaagd? Jazeker. Maar het eindresultaat mocht er echt wezen.

Sterker nog: het was zo lekker dat we het recept graag met je willen delen. Iets wat we wijselijk genoeg NIET doen met de mislukte recepten ha!

Maar serieus, we hopen dat je van dit stoofpotje ontzettend zal smullen. De tofu in het recept moet je wel even ‘voorbereiden’ voor maximaal smaakeffect. Verder is dit een erg eenvoudig gerecht dat je op een doordeweekse dag op tafel kan zetten.

Oh ja, in geval je geen soja-producten mag/wil eten … je maakt dit gerecht ook makkelijk op een volledig soja-vrije manier. Als alternatief voor de sojaroom kan je bijvoorbeeld rijstroom of haverroom gebruiken. De tofu kan je dan weer gewoon schrappen en simpelweg 400 gram extra groenten (knolselder en/of venkel) aan het recept toevoegen. Je hebt dan ook minder voorbereidend werk (tofu moet je vooraf flink marineren) te doen.

stoofpot met knolselder, venkel, tofu en zeewier
  • Facebook
  • Pinterest
  • Twitter

Stoofpotje met knolselder, venkel, tofu en zeewier – recept

Voor 4 personen

Ingrediënten

  • 1 liter zeewierbouillon (het recept vind je hier)
  • 3 afgestreken el bloem
  • 2 stengels preiwit
  • ½ (medium) knolselder
  • 1 venkel
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 400 gram tofu natuur
  • 3 takjes tijm (of 1 tl gedroogde tijm)
  • 3 blaadjes laurier
  • 1 tl kurkumapoeder
  • 150 ml plantaardige room (spelt, haver, rijst, …)
  • 2 el olijfolie + extra voor het bakken van de tofu
  • handvol verse kervel
  • peper en zeezout

Bereiding

Voorbereiding:

  1. Maak de zeewierbouillon en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Haal de tofu uit de verpakking en pers flink droog (kan met een tofupers of door de tofu in een schone theedoek te wikkelen en er gedurende een uurtje een zwaar voorwerp op te plaatsen). Snij de tofu vervolgens in blokjes van ongeveer 1,5 cm en leg ze in de zeewierbouillon. Laat minimaal 8 uur marineren in de koelkast.
  2. Schep de tofu weer uit de bouillon en laat flink uitlekken op een bord met keukenpapier. Zet de bouillon alvast klaar voor de bereiding van het stoofpotje.

Bereiding gerecht:

  1. Pel en snipper de uien in grove stukken. Pel en plet de knoflook.
  2. Snij het uiteinde van de venkel en snij in blokjes van ongeveer 1,5 cm. Schil de knolselder en snij eveneens in blokjes van hetzelfde formaat. Spoel de stengels preiwit schoon en snij ze in dikke plakjes.
  3. Verhit de olijfolie (of 1 flinke eetlepel soja-margarine zo je wil) in een grote pot en fruit de uien zacht. Voeg de laurierblaadjes en knoflook toe en roerbak kort mee. Voeg de stukjes knolselder, prei en venkel toe en laat een 5-tal minuten stoven op laag vuur. Roer af en toe.
  4. Bestrooi de groenten met de tijm, kurkuma en de bloem en meng alles goed door mekaar (tot de groenten geel kleuren door de kurkuma en de bloem goed verdeeld is).
  5. Voeg vervolgens de zeewierbouillon toe en roer opnieuw. Doe dit langzaam zodat je de groenten niet beschadigd. Breng alles aan de kook, zet het vuur onmiddellijk lager en laat afgedekt sudderen gedurende 10 tot 15 minuten (of tot de groenten beetgaar zijn). Roer er tot slot de plantaardige room doorheen.
  6. Verhit nog een eetlepel olijfolie in een koekenpan en bak de tofublokjes tot ze lichtbruin verkleuren. Voeg ze dan toe aan het stoofpotje en meng goed door elkaar. Breng het gerecht op smaak met versgemalen zwarte peper en zeezout en werk af met versgesnipperde kervel.

Tip: vind je de ‘saus’ te dik, dan kan je een beetje extra bouillon/water toevoegen om deze te verdunnen. Indien te dun kan je, in een beetje water opgeloste, maizena toevoegen.

Je kan het stoofpotje eten met couscous, frieten of eender wat jij lekker vindt.

No Milky Way 2 - vegan lunch
  • Facebook
  • Pinterest
  • Twitter
  • Facebook
  • Pinterest
  • Twitter

No Milky Way 2 - vegan lunch

Ben jij de saaie boterhammen ook zo beu? Check dan zeker ons boek met heerlijke lunchrecepten (warm en koud).

Komt dit gerecht op jouw tafel terecht, denk je? Laat het ons zeker weten in de reacties onderaan!