Tofu in het groen

Tofu in het groen

Ik moet bekennen dat  ik het klassieke visgerecht ‘Paling In Het Groen’ er altijd heel lekker vond uitzien. De grap is dat ik het vroeger nooit gegeten heb en dus geen flauw idee heb hoe het eigenlijk smaakt. Beetje vreemd dus… al zeg ik het zelf 😉

Aan de andere kant; het zijn een heleboel groene kruiden en vis. Dus hoe moeilijk kan het zijn! Kruiden zijn namelijk al plantaardig en wanneer je de smaak van ‘vis’ wil, is er zeewier.

Vaak smaken die zeewieren zelfs nog meer naar vis dan vis zelf haha. Dat is ook niet zo gek, want zeewier is simpelweg wat de meeste vissen eten.

Conclusie: vissen smaken naar zeewier…niet andersom 😉

Anyway; het kan dus nooit moeilijk zijn om dit gerecht te ‘veganiseren’ en qua smaak ook in de buurt te komen van het origineel. Een uitdaging en daar houd ik (meestal) van.

En nee, ik zal nooit weten of het écht op het origineel lijkt. Wat ik wel weet is dat mijn versie verdomd lekker is.

Het recept op zich is trouwens super eenvoudig. Er is alleen wat voorbereidend werk en qua ingrediënten moet je op een paar dingen letten. We overlopen het even.

Tofu in het groen

Tofu voor de ‘bite’

Omdat je natuurlijk zoiets als een ‘bite’ moet hebben in dit recept heb ik gekozen voor tofu. Allereerst omdat tofu makkelijk smaken overneemt en je zodoende haast ‘echte’ vistukjes kan maken. Al wat je nodig hebt is stevige tofu van goede kwaliteit en een ‘easy peasy’ zeewierbouillon om ‘m te marineren.

Die ‘easy peasy’ zeewierbouillon maak je zo:

Ingrediënten

  • 1 liter water
  • 2 groentebouillonblokjes
  • 1 tl versgemalen zwarte peper
  • 150 g gedroogde zeewier (o.a. wakamé, dulse, zeespaghetti, nori,…of een combinatie ervan)

Bereiding

  • Doe het water in een grote kookpot en voeg de andere ingrediënten toe. Laat 10 minuten trekken zonder te verhitten (zorgt ervoor dat het zeewier zacht wordt en smaak afgeeft).
  • Breng de bouillon nu aan de kook en zet het vuur meteen lager. Laat 1 tot 2 uur pruttelen op een zacht vuurtje.
  • Haal van het vuur en laat afkoelen.

Om nog even op de tofu terug te komen; zelf gebruik ik het liefst die van Taifun. Je kan dit merk vinden bij de betere natuurvoedingswinkel of BioPlanet. Maar smaken verschillen uiteraard. Kies je favoriete tofu zolang ie maar stevig genoeg is. Wat natuurlijk wil zeggen dat deze niet verkruimeld en je ‘m makkelijk in blokjes kan snijden.

No Milky Way 2 - vegan lunch

Ben jij de saaie boterhammen ook zo beu? Check dan zeker ons boek met heerlijke lunchrecepten (warm en koud).

Groene kruiden, véél groene kruiden!

De typische ‘groene’ saus van dit recept is echt super makkelijk. Al moet ik ook zeggen dat je wellicht even zoet bent met het vinden van de ingrediënten. Peterselie, kervel en spinazie is een makkie maar verse zuring, marjolein en citroenmelisse zijn en stuk lastiger op de kop te tikken. Die vind je niet in elke willekeurige supermarkt en zelfs zelden in groentewinkels.

Niettemin zijn deze kruiden onmisbaar. En dan vooral de marjolein. Zonder dit heerlijke kruid verliest dit recept heel wat van z’n originele smaak.

Aldus even zoeken…maar je inspanning zal zoals gezegd beloond worden 🙂

Nog 3 belangrijke weetjes

Er zijn 3 belangrijke dingen die je moet weten vóór je dit gerecht gaat maken:

  1. Begin 1 dag op voorhand met de voorbereiding! Dat wil zeggen; de tofu moet marineren in de zeewierbouillon en zeker 1 nacht ‘trekken’. Dezelfde dag kan in wezen ook maar de smaak zal dan een stuk fletser zijn. Dit recept vraagt dus een beetje voorzienigheid.
  2. Dep de tofu vóór het marineren goed droog. Haal de tofu uit de verpakking en plaats ‘m tussen 2 met flink wat keukenpapier beklede borden. Plaats tot slot een zwaar voorwerp bovenop de tofu en laat zo enkele uren staan. Hoe minder vocht de tofu bevat, hoe beter de marinade/zeewierboullion zal intrekken.
  3. Laat de zeewierbouillon koud worden vóór je de tofu toevoegt. Anders zal de tofu verkruimelen/oplossen en mis je de bite in je gerecht.

Dit klinkt misschien als een heleboel werk maar het valt in de praktijk reuze mee. Laat het je niet afschrikken want verder is dit gerecht mega-simpel en best wel snel klaar.

Leuk weetje: je kan dit gerecht eventueel ook koud eten. Je kan er gekookte of gepureerde aardappelen bij serveren alsook een simpele slamix. Noodzakelijk is het echter niet. Ik geef toe dat het gerecht ‘saus en een beetje tofu‘ lijkt maar met zo’n massa kruiden, de tofu en het zeewier zit het qua voedingswaarde wel snor.

Tofu in het groen

Recept: Tofu In Het Groen

Voor 4 personen

Ingrediënten

Voor de gemarineerde tofu (1 dag op voorhand te maken):

  • 750 gram tofu (grondig gedept en uitgeperst zoals elders in dit artikel vermeld)
  • 300 ml zeewierbouillon (zoals elders in dit artikel vermeld)

Voor de groene saus (en de rest van het recept):

  • 2 sjalotjes – gesnipperd.
  • 20 gram sojamargarine – bakken en braden of olijfolie
  • 1 teentje look – geplet
  • 150 ml witte wijn (vegan wijn natuurlijk)
  • 100 gram verse spinazie
  • 1 bussel kervel
  • 1 bussel platte peterselie
  • 10 blaadjes basilicum
  • 10 blaadjes marjolein
  • 5 blaadjes citroenmelisse
  • 1 el gehakte dragon
  • 4 blaadjes munt
  • 8 blaadjes zuring
  • sap van 1/2 citroen
  • peper en zeezout

Bereiding

Voor de gemarineerde tofu (1 dag op voorhand te maken):

  • Snij de uitgeperste tofu in blokjes van +/- 1,5 cm. Doe ze in een kom met afsluitbaar deksel.
  • Overgiet de tofu met de afgekoelde zeewierbouillon. Doe het deksel erop en schud even goed door mekaar zodat elk stukje tofu met de bouillon in aanraking komt.
  • Laat 1 nacht ‘trekken’ in de koelkast. Schud eventueel nog een paar keer door mekaar.
  • Haal de tofu ‘s anderdaags uit de koelkast en giet af (vang de bouillon wel op in een andere kom*). Laat de tofu uitlekken.

Voor de groene saus (en de rest van het recept):

  • Houdt een klein deel van de kruiden apart om te garneren. Hak de rest van de kruiden fijn maar houdt de basilicum, munt en zuring apart.
  • Breng een ruime pot water + een snufje zout aan de kook. Doe de kruiden (behalve de basilicum, munt en zuring) in de pot en draai het vuur meteen uit. Laat de kruiden 2 minuten blancheren en giet ze af in een vergiet. Spoel de kruiden meteen met ijskoud water en laat uitlekken.
  • Verhit de sojamargarine of olijfolie in een andere pot en fruit daarin de sjalotjes en de knoflook. Voeg de tofu stukjes toe en bak ze kort mee tot ze licht bruin kleuren. Blus het geheel met de witte wijn en laat even uitkoken.
  • Doe alle kruiden (dus ook de basilicum, munt en zuring) + het citroensap in de blender en mix tot een gladde, groene massa. Voeg zeewierbouillon toe tot je gewenste dikte hebt (als een lichte, vloeibare stroop).
  • Doe de kruidensaus bij de tofu en kruid naar smaak met versgemalen peper en zeezout. Warm nog even goed door.
  • Verdeel het mengsel over 4 borden en werk ze af met de rest van de kruiden. Serveer het gerecht meteen of laat het afkoelen in de koelkast.

Smakelijk!

Nu ben ik wel benieuwd of dit in de buurt komt van het originele gerecht. Dus als iemand van jullie kan vergelijken, hoor ik graag de reacties 🙂

No Milky Way 2 - vegan lunch

Ben jij de saaie boterhammen ook zo beu? Check dan zeker ons boek met heerlijke lunchrecepten (warm en koud).

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

Eén reactie

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • vegan kookboeken
  • Meest recente berichten

  • Recente reacties

  • Ook lezen?

    Stamppot van snijbiet - warmoesstoemp - vegan recept

    Stamppot van snijbiet (vegan recept)

    Hierbij deel ik graag een simpel recept voor stamppot van snijbiet oftewel warmoesstoemp. Ik haal mijn groenten bij een verpakkingsvrije winkel in mijn buurt en

    Download gratis weekmenu

    vegan weekmenu