Hoofdgerechten

Stoofpotje van groenten en kokosmelk

Meer kokos! In plaats van verse kokosnootmelk ben ik – na het geklooi in mijn video – voor dit recept wel overgeschakeld op kokosmelk uit bric. Die is bovendien al inclusief vruchtvlees en dus lekker dik en romig.

Ideaal voor deze ‘spicy’ stoofschotel! Je kan er eventueel deze kokoschutney met rijst bij serveren (of gewoon wat rijst bijkoken)

Ingrediënten

  • 1 kilo gemengde groenten (bv. bloemkool, aubergine, bataat,…)
  • 1 ui – gesnipperd
  • 2 tl gemalen koriander + 3 el verse koriander
  • 1 mespuntje anijspoeder
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 tl gemalen kerrie
  • 1 tl gemalen kurkuma
  • 1 tl mosterdzaadjes
  • 6 kruidnagels
  • 2 cm verse gember -geraspt
  • 1/2 chilipeper – zaadjes verwijderd en gesnipperd
  • 2 teentjes look – geplet
  • 500 ml kokosmelk
  • 300 ml groentebouillon
  • peper en zeezout

Bereiding

  1. Schil de bataten (zoete aardappels) en snij ze – net als de aubergine – in grove stukken. Verdeel de bloemkool in roosjes.
  2. Breng de groentebouillon in een aparte pan aan de kook.
  3. Verhit wat olie in een pot met dikke bodem en doe daarin de mosterdzaadjes. Zodra die beginnen te barsten (pas op voor opspattende exemplaren!) draai je het vuur lager. Fruit vervolgens de ui glazig.
  4. Voeg de knoflook en de kruiden (behalve de verse koriander), gember en chilipeper toe. Meng alles goed door elkaar.
  5. Voeg de groenten, warme groentebouillon en kokosmelk toe en breng opnieuw aan de kook. Draai meteen het vuur weer lager en laat de groenten afgedekt 10 minuten sudderen. Controleer misschien wel regelmatig of de groenten al beetgaar zijn (gaartijd is een beetje afhankelijk van het soort vuur en pot dat je gebruikt).
  6. Kruid af naar smaak met peper, zout en eventueel wat citroensap. Meng de verse koriander vlak voor het serveren onder de stoofschotel.

Opmerking: de kruidnagels zijn moeilijk terug te vinden, dus beetje uitkijken bij het eten!

Like dit recept als het spicy genoeg is 🙂 Delen mag ook!

No Milky Way 2 - vegan lunch

Ben jij de saaie boterhammen ook zo beu? Check dan zeker ons boek met heerlijke lunchrecepten (warm en koud).

Stijn De Kock

Recent Posts

Gezondheidsrisico’s door PFAS in je pan

Koken is al lang niet meer het verplichte dagelijkse ritueel puur om ons te voeden.…

5 maanden ago

Tips voor veganistisch koken

Steeds meer mensen zoeken naar plantaardige alternatieven voor vlees, zuivel en eieren. Misschien wil je…

9 maanden ago

Duurzame en 100% natuurlijke deodorant van WILD

Wij zijn ondertussen al een tijdje de navulbare, duurzame en 100% natuurlijke deodorant van WILD…

2 jaar ago

Veganistisch koken met bier

Je weet vast wel dat bier goed samengaat met bepaalde gerechten, maar heb je gehoord…

2 jaar ago

Vier dingen die je nodig hebt in jouw keuken

Als fanatieke kok heb je natuurlijk een goed uitgeruste keuken nodig. Hoe beter jouw keuken…

2 jaar ago

HEMA pannen en servies; de perfecte match voor elke gelegenheid

Bij de populaire Nederlandse winkelketen HEMA vind je een ruim aanbod hoogwaardige pannen en stijlvol…

2 jaar ago