Eén van de betere experimenten wil ik je niet onthouden. Een tajine met witlof (jaja), zoete- en gewone aardappel en – geen echte – kipstukjes.
Het in tajines vaak verkozen lamsvlees ging me vroeger al een paar bruggen te ver. Kip daarentegen vond ik altijd erg lekker en daar had ik destijds minder morele problemen mee. Anno 2013 treft de steeds gewetensvollere vleesliefhebber het gelukkig met de kipstukjes van (daar is ie weer) de vegetarische slager. Ik heb ze ook nog eens gemarineerd voor een extra lekker effect. Opgelet: maak de marinade minstens een paar uur op voorhand. Liefst zelfs de dag ervoor.
Je kan ze ook gewoon weglaten natuurlijk, maar dan moet je misschien wel wat extra bijkruiden.
Laat het je smaken!
Voor 1 persoon (1 tajine)
- 3 kleine stronkjes witlof
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 2 bataten (zoete aardappels)
- 1 aardappel
- 1 tl komijn
- 1 tl kaneel
- 1/2 tl chilipoeder of cayennepeper
- ± 3 cm gember – geraspt
- 1 tl koriander
- 2 el olijfolie
- 250 ml groentebouillon
- peper en zout
Voor de marinade met vegan kipstukjes:
- 200 gr vegan kipstukjes
- 100 ml olijfolie
- 1/4 tl cayennepeper
- 1/2 tl komijn
- 1/2 tl koriander
- 1 tl tomatenpuree
- 1 cm geraspte gember – geraspt
- peper en een snufje zout
No Milky Way 2 - vegan lunch
Ben jij de saaie boterhammen ook zo beu? Check dan zeker ons boek met heerlijke lunchrecepten (warm en koud).
- Meng alle ingredienten voor de marinade in een kom met afsluitbaar deksel en voeg de vegan kipstukjes toe. Sluit af en schud een paar keer flink zodat alle stukjes met de marinade bedekt zijn.
- Pel de ui en snij hem in grove stukken. Schil de aardappel en bataten en snij ze in blokjes van ± 2 tot 2,5 cm. Halveer het witlof in de lengte en verwijder het bittere hart (zou zomaar een songtitel van Frank Boeijen kunnen zijn*)
- Bestrijk de bodem van de tajine met de olijfolie en verhit deze op het vuur.
- Fruit de stukken ui en voeg er vervolgens de gember en geperste look aan toe. Bak ongeveer 2 minuten op matig vuur.
- Voeg de aardappel, bataten en de gemarineerde kipstukjes toe. Doe alle kruiden erbij en meng alles onder mekaar. Laat alles zo’n 3 minuten meebakken maar voeg af en toe wat bouillon toe om aanbranden te voorkomen.
- Giet tenslotte alle bouillon erbij en plaats het deksel op de tajine. Laat 10 minuten sudderen op laag vuur.
- Leg vervolgens het witlof boven op het bataat/aardappelmengsel. Strooi er wat verse peper over en sluit het deksel weer af. Laat opnieuw zo’n 10 minuten sudderen, of tot alle groenten beetgaar zijn. Kruid bij met wat zout en misschien wat extra komijn en kaneel (naar smaak)
- Kommetje couscous erbij en…aanvallen!!!
* Met goeie songtitel bedoel ik ‘het bittere hart’, niet ‘halveer het witlof’:-)
5 reacties
Wow echt enorm lekker, je keuken ruikt er ook heerlijk naar als het staat te stoven. Ik vond ‘m helemaal niet te pittig. Tajine heb ik niet dus in de gietijzeren pan gemaakt. Wel sterk de vraag of dit echt maar voor 1 persoon is? 200 gram “kip”! Ik heb 160 gram gepakt en verder met ongeveer dezelfde hoeveelheden met twee man ervan gegeten.
Het is een oud recept dus weet het niet precies. Het lijkt me een foutje te zijn en inderdaad voor 2 personen.
Ik heb dit vorige week gemaakt voor een potluck en het viel erg in de smaak. Iedereen vond het superlekker!
Bedankt voor de blogpost ! Ik heb het receptje uitgeprobeerd.
Voor mij was het wel vééél te pikant, volgende keer véél minder cayennepeper dus 😉 Sowieso kan ik niet goed tegen pikant eten.
Ik zou er ook meer “beet” insteken, nu was het enkel vegetarische kipstukjes en de aardappel die dit wat gaven aan het recept.
Ja, waarschijnlijk is die 1/4 tl cayenne in de marinade wel genoeg. Mijn vrouw durft ook wel eens klagen als ze na een hap vuur spuwt 🙂 Slechte eigenschap van me, dat pikant.
Heb je geen zoete aardappels gebruikt? Samen met de aardappel en de ‘kip’ zou dat toch ‘beet’ genoeg moeten zijn. Enfin, vind ik dan.