Ik moet bekennen dat ik het klassieke visgerecht ‘Paling In Het Groen’ er altijd heel lekker vond uitzien. De grap is dat ik het vroeger nooit gegeten heb en dus geen flauw idee heb hoe het eigenlijk smaakt. Beetje vreemd dus… al zeg ik het zelf 😉
Aan de andere kant; het zijn een heleboel groene kruiden en vis. Dus hoe moeilijk kan het zijn! Kruiden zijn namelijk al plantaardig en wanneer je de smaak van ‘vis’ wil, is er zeewier.
Vaak smaken die zeewieren zelfs nog meer naar vis dan vis zelf haha. Dat is ook niet zo gek, want zeewier is simpelweg wat de meeste vissen eten.
Conclusie: vissen smaken naar zeewier…niet andersom 😉
Anyway; het kan dus nooit moeilijk zijn om dit gerecht te ‘veganiseren’ en qua smaak ook in de buurt te komen van het origineel. Een uitdaging en daar houd ik (meestal) van.
En nee, ik zal nooit weten of het écht op het origineel lijkt. Wat ik wel weet is dat mijn versie verdomd lekker is.
Het recept op zich is trouwens super eenvoudig. Er is alleen wat voorbereidend werk en qua ingrediënten moet je op een paar dingen letten. We overlopen het even.
Omdat je natuurlijk zoiets als een ‘bite’ moet hebben in dit recept heb ik gekozen voor tofu. Allereerst omdat tofu makkelijk smaken overneemt en je zodoende haast ‘echte’ vistukjes kan maken. Al wat je nodig hebt is stevige tofu van goede kwaliteit en een ‘easy peasy’ zeewierbouillon om ‘m te marineren.
Die ‘easy peasy’ zeewierbouillon maak je zo:
Ingrediënten
Bereiding
Om nog even op de tofu terug te komen; zelf gebruik ik het liefst die van Taifun. Je kan dit merk vinden bij de betere natuurvoedingswinkel of BioPlanet. Maar smaken verschillen uiteraard. Kies je favoriete tofu zolang ie maar stevig genoeg is. Wat natuurlijk wil zeggen dat deze niet verkruimeld en je ‘m makkelijk in blokjes kan snijden.
De typische ‘groene’ saus van dit recept is echt super makkelijk. Al moet ik ook zeggen dat je wellicht even zoet bent met het vinden van de ingrediënten. Peterselie, kervel en spinazie is een makkie maar verse zuring, marjolein en citroenmelisse zijn en stuk lastiger op de kop te tikken. Die vind je niet in elke willekeurige supermarkt en zelfs zelden in groentewinkels.
Niettemin zijn deze kruiden onmisbaar. En dan vooral de marjolein. Zonder dit heerlijke kruid verliest dit recept heel wat van z’n originele smaak.
Aldus even zoeken…maar je inspanning zal zoals gezegd beloond worden 🙂
Er zijn 3 belangrijke dingen die je moet weten vóór je dit gerecht gaat maken:
Dit klinkt misschien als een heleboel werk maar het valt in de praktijk reuze mee. Laat het je niet afschrikken want verder is dit gerecht mega-simpel en best wel snel klaar.
Leuk weetje: je kan dit gerecht eventueel ook koud eten. Je kan er gekookte of gepureerde aardappelen bij serveren alsook een simpele slamix. Noodzakelijk is het echter niet. Ik geef toe dat het gerecht ‘saus en een beetje tofu‘ lijkt maar met zo’n massa kruiden, de tofu en het zeewier zit het qua voedingswaarde wel snor.
Voor 4 personen
Ingrediënten
Voor de gemarineerde tofu (1 dag op voorhand te maken):
Voor de groene saus (en de rest van het recept):
Bereiding
Voor de gemarineerde tofu (1 dag op voorhand te maken):
Voor de groene saus (en de rest van het recept):
Smakelijk!
Nu ben ik wel benieuwd of dit in de buurt komt van het originele gerecht. Dus als iemand van jullie kan vergelijken, hoor ik graag de reacties 🙂
Koken is al lang niet meer het verplichte dagelijkse ritueel puur om ons te voeden.…
Steeds meer mensen zoeken naar plantaardige alternatieven voor vlees, zuivel en eieren. Misschien wil je…
Wij zijn ondertussen al een tijdje de navulbare, duurzame en 100% natuurlijke deodorant van WILD…
Je weet vast wel dat bier goed samengaat met bepaalde gerechten, maar heb je gehoord…
Als fanatieke kok heb je natuurlijk een goed uitgeruste keuken nodig. Hoe beter jouw keuken…
Bij de populaire Nederlandse winkelketen HEMA vind je een ruim aanbod hoogwaardige pannen en stijlvol…
View Comments
Deze komt op mijn to-do lijst!! Klinkt heerlijk!