Vegan appelcake – basisrecept

Laatst geüpdatet:
vegan appelcake recept

Vegan appelcake – basisrecept

vegan appelcake recept

Of vegan gebak maken eenvoudig is? Nou..wel zodra je een goed recept hebt. Toen het ene na het andere (van internet geplukte) baksel mislukte, ben ik uit pure waanhoop maar zelf aan het experimenteren geslagen.

Met nog meer wanhoop en oneetbare rotzooi tot gevolg :-/

Maar goed, ‘de aanhouder wint’ zeggen ze wel eens. En hoewel dat zoveel betekent als ‘stom en naïef genoeg zijn’, werpt die instelling vroeg of laat inderdaad z’n vruchten af.

Meestal laat…dat dan weer wel 😉

No Milky Way - vegan desserts

Zelf vegan dessertjes op tafel toveren? Check dan zeker ons boek No Milky Way – vegan desserts. Ook ideaal om als cadeau te geven 🙂 

Toen ik dus eenmaal een welhaast perfecte ‘basic’ cake had gemaakt, was het hek volledig van de dam. De tweede uitdaging op m’n lijstje – een deftige veganistische appelcake – heb ik inmiddels dan ook aangenomen en uitgevoerd. En het is nog een schot in de roos ook!

Anders zou ik het recept ook niet met je delen natuurlijk 😉

Snak je naar een lekkere plak zachte, smeuïge appelcake? Dan kan je bij deze meteen aan de slag.
Geniet ervan!

Oh ja, ik voeg graag veel kruiden toe aan een appelcake. Zoals kaneel en gember en zo. Vind ik geweldig matchen met zoete appels. Wil je liever een klassiekere versie, dan kan je die gewoon weglaten. Just saying.

vegan appelcake

Vegan appelcake – het basisrecept

Extra materiaal: een (spring)bakvorm van +/- 22 tot 24 cm doorsnede. Een gewone cakevorm kan natuurlijk ook.

Ingrediënten

  • 3 appels (zie ook tip onderaan)
  • 250 gram bloem
  • 2 tl baksoda (natriumbicarbonaat)
  • snuf zout
  • 200 gram ongeraffineerde rietsuiker (of 200 gram kokosbloesemsuiker of xylitol)
  • 200 ml ongezoete amandel- of sojamelk
  • 1 el appelazijn
  • 90 ml zonnebloem- of kokosolie (gesmolten)
  • 3 tl kaneelpoeder (optioneel)
  • 1/2 tl gemberpoeder (optioneel)

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor tot 170°C.
  2. Vet de bakvorm (bodem en randen) in met wat olie en bestrooi met een beetje bloem. Zorg dat alles goed bedekt is en kieper de overtollige bloem weer weg.
  3. Snij de appels in vieren en verwijder het klokhuis. Schil ze en snij de helft vervolgens in dunne plakjes van +/- 3 mm. De andere helft rasp je fijn of snij je in heel kleine blokjes. Besprenkel ze met een beetje citroensap en zet nog even apart.
  4. Zeef de bloem met het zout en de baksoda (alsook de kaneel en gember als je die wil gebruiken) in een grote kom. Voeg de suiker toe en meng het geheel nog een keer goed door elkaar.
  5. Doe de amandelmelk met de appelazijn en zonnebloem- of kokosolie in een andere kom. Klop het kort maar goed door mekaar. Meng er vervolgens de geraspte appels doorheen.
  6. Voeg het amandel-appelmengsel nu toe aan de bloem en spatel/meng het tot een glad beslag. Zorg dat alle restjes droge bloem worden opgenomen maar meng ook niet te lang. In hooguit 1 minuut stop je best met mengen.
  7. Giet het beslag in de bakvorm en schik de appelschijfjes op de bovenkant. Dat kan op allerlei manieren dus gebruik gerust je verbeelding 😉
  8. Bak de cake in de voorverwarmde oven gedurende 50-60 minuten. Controleer de gaarheid na 50 minuten met behulp van een tandenstoker, satéprikker of scherp mes. Blijft er geen beslag op achter, dan is je cake gaar. Anders nog even doorbakken en opnieuw controleren.
  9. Haal de gare cake uit de oven en laat volledig afkoelen alvorens te ontvormen.

TIP: Er zijn véél verschillende soorten appels en die hebben allemaal zo hun kenmerken en kwaliteiten. Voor deze appelcake is het echter belangrijk om een wat minder sappige en ietwat zurige soort te kiezen. Voorbeelden daarvan zijn o.a. Golden Delicious, Jonagold en Schone van Boskoop (ook wel goudreinette genoemd). Zo mogelijk biologische natuurlijk 🙂

Blij met dit recept? Laat onderaan deze pagina zeker je reactie achter. 

No Milky Way - vegan desserts

Zelf vegan dessertjes op tafel toveren? Check dan zeker ons boek No Milky Way – vegan desserts. Ook ideaal om als cadeau te geven 🙂 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

9 gedachten over “Vegan appelcake – basisrecept”

  1. Super goed gelukt en niet het ingewikkeld gevoel dat ik soms met andere recepten heb. EN ik had alles gewoon in huis. samen met dochterlief gemaakt, bedankt om dit te delen!

    Lieve groetjes

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Ook lezen?

Pompoentaart met kruimeldeeg en pecan - vegan recept

Zoete pompoentaart met pecan (vegan recept)

Waarom wachten tot halloween voor een heerlijk stukje zoete pompoentaart met noten? En dan is halloween weer voorbij en mag het niet? Tuurlijk wel! Met dit recept kan je pompoen eens op een andere manier gebruiken. Wanneer er veelvuldig pompoen zijn dat eet ik dat vaak: ovenschotels, stoofpotjes, pompoenstoemp, pompoensaus, pompoensoep,… Heerlijke hartelijke gerechten allemaal.

Vegan appelflappen recept

Vegan appelflappen maken; makkelijk recept op twee manieren!

Onlangs had ik nog eens echt zin in appelflappen. Helaas kan je die als veganist niet zomaar overal vinden. Gelukkig kan je vegan appelflappen ook makkelijk zelf maken. Een ervaren of gediplomeerde patissier hoef je helemaal niet te zijn om de slechts 6 ingrediënten om te toveren in overheerlijke vegan appelflappen. Ik ging aan de

Muffins in de airfryer recept

Muffins in de airfryer – recept voor makkelijke muffins

Het tweede wat we probeerden met onze nieuwe airfryer waren muffins. Er zaten dan ook 8 muffinvormpjes bij het toestel en het heeft een muffin/cake-stand. Ik maakte daarvoor een vanillebeslag en vulde de vormpjes bijna tot de rand. In sommige van de muffins deed ik ook nog fijngesneden stukjes chocolade. De muffin/cakestand is ingesteld op

Melting moments cookies recept vegan

Melting moments cookies (recept) – Koekjes om bij weg te smelten

Mijn dochter en ik kijken al jaren met heel veel plezier naar Master chef Australië. Wij nemen de afleveringen op en kijken er dan een paar achter elkaar. Op die manier gaan we er echt voor zitten en genieten we met iets lekkers binnen handbereik, van alle inspanningen van de kandidaten. In 1 van de

Zelf lemon curd maken - vegan recept

Zelf vegan lemon curd maken – recept + ideetjes

Wat is lemon curd?  Lemon curd is een spread, een soort saus die normaal gezien gemaakt wordt van citroenen, suiker, boter en eieren. Uiteraard gaan wij een versie zonder eieren maken en bereiden we een makkelijke vegan lemon curd. Oorspronkelijk is het afkomstig uit Engeland. Lemon curd verenigt het fris zurige van citroen met het

VERHUISACTIE "NO MILKY WAY 2 - vegan lunch" : 
verwen jezelf of verras een andere kookliefhebber...

VERHUISACTIE
"NO MILKY WAY 2 - vegan lunch" : Kookboek